27.3.13

jatuh cinta lagi...


sumber : agape boutique


tiba-tiba dah jatuh cinta dengan kasut ni... comel sangat dan paling best ada size saya!! tapi tingginya heels dia... pakai yang 3inch pun saya tergolek.. kalau pakai tinggi camni ntah macam mana lah pulak kaki terkehel kan? hehehehe:D macam mana model-modl tu ada confident nak pakai high heels tinggi-tinggi? masa mula-mula tu dia buat apa?? 

berani tengok je lah gamaknya.... pakai memang tak berani lagi....

WW Color Block


Saya bukan orang yang jenis follow fashion semasa.. 
saya pakai mana yang saya selesa..
 okey ke kuning + pink ni? kata orang color block...


26.3.13

Ratuku

semenjak layan drama Sehangat Asmara ni... tetiba lagu feveret pun bertukar.... secara tiba-tiba yer...




tiba-tiba terpukau dengan lirik lagu ni....

kuantiti atau kualiti?



Dulu masa baru kerja kan.. saya selalu tengok kawan-kawan yang beli barang mahal tapi sebenarnya boleh dapat dengan harga murah… time tu dalam hati duk cakap.. membazir duit je dorang ni.. hahaha.. being of me, quantity is my choice not quality.. 

sekarang kerja di office yang sebilangan besar officemate adalah baya-baya umur mak saya yer.. lagilah kekadang mulut ternganga dengar cerita beli handbeg berates-ratus… fuhhh… dalam hati.. banyaknya duit kakak-kakak ni.. ehehehe…

kekadang saya ada jugak terfikir macam mana sanggup berhabis banyak duit semata-mata kerana sebiji(betul ke penjodoh bilangan ni?) handbeg je.. sebab saya dibesarkan dalam keluarga yang sederhana.. selagi mana murah tu yang akan dipilih.. jadi bila nak beli benda mahal sikit, mulalah resah semacam je.. hahahaha.. padahal sebenarnya harga masih okey lagi..

tapi bila umur capai tahap kedewasaan ni.. nafsu membeli pun bertambah.. padahal dulu saya tak berapa snagat shopping ni.. sekadar yang perlu sahaja.. sebab saya sayangkan duit saya.. penat-penat kerja takkan nak leburkan duit macam tu je.. pulak tu, saya masa baru kerja tiga bulan terus keluarkan kereta.. korang tahulah kan.. pakai kereta nak kena bayar minyak, toll, parking dan jugak maintenance.. tu belum lagi kena simpan sikit-sikit untuk renew roadtax dan insurans.. jadi masa tahun pertama kerja, gaji saya memang ngam-ngam belanja untuk bulan tu.. masa tu duduk rumah sewa pulak.. lagi lah duit keluar bagaikan air.. minggu-minggu akhir tu..duit memang cukup-cukup je sampai dapat gaji…

lepas habis study, berat badan saya naik.. maka perlualah membeli seluar jeans yang baru… dengan keterpaksaan pergilah shopping mall.. tapi tengok yang ada tulis perkataan discount je.. kalau tengok harga lepas discount pun RM60 ke atas.. saya akan letak balik..bukan takde duit.. tapi dalam hati saya mesti cakap, ada lagi murah.. sebab tu kadang-kadang beli seluar jeans pun makan masa dua tiga hari.. padahal memang kena beli.. 

sekarang ni, mungkin sebab kewangan dah stabil sikit.. jadi, saya beli je apa saya rasa nak.. ahahaha.. saya ingat lagi.. pernah mintak sesuatu kat abah..lepas tu abah cakap, nanti dah kerja beli sendiri guna duit sendiri.. I think that’s my lesson.. kalau kita nak guna beli duit sendiri dengan keringat kita.. kita akan jadi lebih careful bila membeli.. sebab bukan senang kan nak dapat duit.. tapi bagi saya, ni lah masanya untuk saya berbelanja.. tapi taklah boros.. as normal person, saya ada kehendak juga.. dan bila time nak beli barang yang harga more than RM300.. saya akan fikir berkali-kali.. tapi dalam setahun saya akan beli barang yang memang berharga untuk diri saya.. I called as reward untuk diri sendiri..

sekarang baru sedar, tak pelik sebenarnya orang beli barang mahal-mahal ni…barang kualiti ni tahan lama sikit kita pakai.. dan ada yang beli sebab masa dulu dia tak dapat merasa benda tu (saya lah ni)..sebab kan saya anak sulung, jadi saya bercita-cita lah nak beli sikit-sikit barang kelengkapan rumah untuk parents dan adik saya.. bukan rumah saya takde barang, tapi kebanyakkan nya semua dah berkurun dah.. kawan-kawan saya selalu cakap.. “belum kahwin ni kau beli je apa kau nak..nanti dah kahwin nak beli untuk diri sendiri susah sikit sebab fikirkan orang lain dulu” so, sementara single ni biarlah saya bagi apa yang saya mampu pada keluarga dulu.. insya’allah untuk saya punya sendiri rezeki lain akan datang..

umur 24tahun baru nak merasa beli barang mahal dan berkualiti.. tapi saya tak malu nak mengaku.. sebab dulu memang saya tak mampu.. 

burger bakar abang burn bukit tinggi klang

awal bulan ni saya pergi makan Burger Bakar Abang Burn... awal bulan ye... ahahhaha... cerita terperam.. tak silap saya masa tu weekend, kat rumah tinggal berdua je dengan adik.. tak masak pulak tu... dasar pemalas.. maka saya pun ajaklah adik saya pergi makan... sebenarnya tekak memang dah lama nak makan.. dekat pulak dengan area rumah.. maka haruslah kita mencuba..


kalau korang nak makan kat sana.. cari meja dulu yer.. sebab nanti masa beratur cashier akan tanya meja nombor berapa? haa.. macam saya pegi ni.. dan dan saya duduk meja depan kaunter je.. hahahaha... :D belasah lah..

menu dia banyak dan yang best dia ada burger kambing.. =]

muka control ayu.. 

-.-"





ni adik saya no 2..

saya memang lagi cerah dari dia dan juga lagi kecil dari die...


korang jangan tanya apa nama burger saya tu... memang saya langsung tak ingat weyh... hahaha :) yang pastinya burger tu burger daging ada onion ring dan jugak cheese...


 this is mine


 kan dah kabor... 
saya duduk meja bebetul depan kaunter... 




 staff sedang prepare burger..



kalau korang takeaway, nanti diaorang akan tanya nama.. so, korang kena aware bila nama korang dipanggil.. dan kalau makan sini.. amik air diaorg cas RM1.. satu cawan.. tapi boleh refil banyak kali... yang ni bagus...

review dari saya.. burger bakar ni kureng sikit dari burger bakar kaw kaw.. saya lagi prefer burger bakar kaw kaw.. saya order burger daging dan patty daging tu kering.. takde juicy.. daging kalau kering sangat memang tak lalu nak menelan nya...

21.3.13

SPM bukan menjamin segalanya..

Harini keputusan SPm di umumkan..  dari pagi tadi macam-macam tweet yang boleh dibaca.. senyum saya sorang-sorang... sedar tak sedar dah hampir 7 tahun tinggalkan alam persekolahan... fuhhh...terasa makin matang diri ni... #ehhhh



ni untuk adik-adik dan para ibu bapa.. baca tweet dari Wardina Safiyyah... 

baca tweet ni buat kita sedar.. yang kita terlalu pentingkan "A".. iyea, kita dah berusaha sebaik mungkin tapi segalanya berlaku atas izin Allah kan? saya dibesarkan dengan keadaan sekeliling yang mementingkan "A".. memang betul saya rasakan tekanan masa study.. tapi kena pandai-pandailah buat diri rasa okay.. semua parents nak yang terbaik untuk anak mereka.. 

saya ingat lagi, masa UPSR saya tak dapat straight "A"... balik sekolah saya pergi rumah kawan saya.. lepas.. sampai petang.. nak maghib baru balik rumah.. kat rumah pulak ibu abah dah tunggu.. mau tak gementarnya nak tunjuk slip keputusan tu.. but, at the end parent saya tak marah macam yang saya gambarkan.. but i can see disappointed face.. tiap kali peperiksaan akhir tahun dulu.. kalau saya tak dapat "A" untuk sesuatu subjek tu.. memang kena pukul dengan ibuabah... 

mungkin tu cara mereka didik saya... tapi berbeza dengan adik-adik saya sekarang ni... abah memang akan cakap dan tekankan.. abah nak straight "A".. tapi takde pun kena rotan macam saya dan adik ke-2 kena.. cuma keraskan suara je.. rotan takde.. well, i assume zaman berubahkan??

untuk adik-adik yang ambil result hari ni.. "A" memang tak menjanjikan apa-apa cuma peluangnya cerah untuk sambung belajar.. tapi kena ingat kalau peluang yang ada tak digunakan sepenuhnya.. mereka tetap takde apa-apa.. jadi, saya yang rasa keputusan mereka kurang memuaskan... teruskan berusaha.. rebut sebaik mungkin peluang yang ada.. kalau rasa tak boleh nak mengadap buku lagi.. pergi cari peluang untuk mantapkan skill.. ramai usahawan yang berjaya tanpa "A" di keputusan SPM mereka..jangan putus asa.. :)

20.3.13

Pengalaman di Pantai Medical Hospital..

Assalammualaikum!!

hari ni saya baru masuk kerja after MC 2hari.. entri yang lepas saya ada beritahu kan yang saya demam berpanjangan.. demam on off.. Jumaat lepas, around pukul 3.30petang, saya rasa macam nak demam balik.. saya mintak kebenaran boss untuk keluar awal sikit.. nak pergi hospital.. sebelum tu saya call Pantai Medical Klang untuk tahu pukul berapa klinik tutup.. untuk Pantai medical pukul 5 petang dorang tutup.. maksudnya, kalau korang nak jumpa doktor untuk check demam ke batuk ke.. sila datang before 5pm okey?

dari office Damansara ke Klang makan masa 40minit je.. tu pun dah pecut habis tu.. hahaha.. hujung bulan kalau dapat surat cinta dari PDRM sila redha yer! sampai je, saya terus pergi registration counter... sebab saya tak buat any appointment kan... main serang terus..



lepas tunggu dalam 10 minit, saya di bawa ke bilik doktor... so, explain bagai, check sana-sini... doktor cakap, you kena admit.. time ni saya memnag dah redha habis dah.. yelah, dah lama sangat kan demam, sakit kepala.. baiklah menyerah diri... masa ni, nanti staff tanya ada insuran ke tak? well, private hospital kan mahal uolls... saya company cover insuran.. alhamdulillah.. kalau tak, takkan lah saya berani nak menyerah diri ke sini kan?? dan saya bernasib baik sebab HR officer saya balik lambat sikit.. kalau tak guarantee letter keluar lambat maka uolls kena bayar dulu yer.. macam saya yang memang takde duit tapi feeling-feeling orang kaya nak jugak merasa private hospital terpaksa call banyak kali HR department jangan balik dulu.. muahhahah... jahat tak??

no wad saya.. :)

 

lepas staff dapat surat GL tu..baru proses masuk ward akan bermula.. tapi sebabkan kita bayar mahal.. maka semua dorang uruskan.. tahu-tahu dah dapat katil.. :) lepas dapat katil, nurse akan check suhu tekanan darah dan tanya ada apa-apa yang kita allergik.. macam saya badan saya mungkin allergik dengan certain antibiotik... lepas tu dorang tanya lah nak makan apa untuk malam tu dan esok.. sebelum tu darah saya diambil sebanyak 4 botol.. 2botol besar 2 botol kecik.. nasiblah selalu derma darah.. taklah seriau tengok darah bebanyak...


 


1st day tangan saya masuk drip ni...tapi esoknya tangan saya terus bengkak macam tu... kalah tangan mommy yang pregnant...





 lepas mengadu tangan bengkak semacam.. nurse tukar tangan untuk drip... kenapasaya di drip di lengan.. sebab sini je urat yang dorang jumpa... mungkin saya gemuk kot... urat tenggelam..




 makanan tengah hari hari kedua.. nasi nya sikit sangat bagi perut besar saya ni.. sedangkan saya tengah kelaparan kot masa tu....


 kebetulan Syaza nak lawat saya.. dia pergi tanya "kau nak makan apa?"

hahahahha... inilah jawapan saya.. Dominos Pizza.. thanks sayang!




 ni menu ntah bila ntah... menu dinner rasanya... saya terus call ibu.. orang nak nasik!!

hari ahad tu saya dah start tanya nurse.. bila saya boleh discharged? sebab bosan sangat dah kat hospital ni.. hehehe... then, isnin (18mac) doktor bagi discharged.. fuhh.. kelegaan tak terhingga... tapi nak menunggu clear dari insurance makan masa sejam lebih.. sempat saya mandi semua.....


ni kira pengalaman pertama saya masuk hospital... sebab last masuk hospital time bawah 5 tahun.. tu pun ibu abah yang cerita.. kalau tak memang tak tahu.. dulu saya pernah cakap.. nak merasa duduk kat hospital.. maka dengan itu saya dapatlah merasa apa yang saya mintak kan?? Allah tu Maha Memberi.. :) overall Pantai Medical ni okay.. nurse pun cun-cun.. tapi takut gak saya.. sebab nurse dorang ni muda-muda belaka weyh.. kang tersalah cucuk macam mana???




ni minuman semalam.. saya diberi MC sampai semalam... ni minuman untuk reward diri sendiri... reward untuk apa pun tak tahu.. hasil check in kat hospital 4 hari 3malam.. berat naik 3kg.. mungkin sebab air drip yang nurse masukkan tu... mungkinlah..ke alasan je? ntahlah... setakat harini saya masih lagi demam malam.. tapi suhu tak bape nak tinggi.. jadi antara solution yang saya buat.. saya mintak air penawar dari ustad.. kita berusaha Allah menentukan... insya'allah akan sihat sediakala...









13.3.13

Baby Comel dari Blog Bicara Hati

dapat anak buah baru yang comel sangat! tapi jauh benar nak ziarah baby baru ni..

siapa ada follow blog Bicara Hati? actually, penulis blog ni sepupu saya.. Kak Nadiah dah selamat lahirkan anak yang ke-3..9 Mac 2013 jam 12.30 tengahari (waktu Lincoln). nak tahu waktu Malaysia sila google ye.. hihihi...

Nama baby ni, Wan Raihannah Wan Zaki. 

 comel macam muka saya Kak Nadiah.. ^_^

copy paste betul.. :)




merah lagi... :)


insya'allah Kak Nadiah sekeluarga tak lama lagi nak balik Malaysia.. tak sabar nak jumpa semua anak kak Nadiah.. sebab saya memang tak pernah jumpa lagi...



 

demam yang on off

sejak dari minggu lepas.. saya kena demam.. tapi on off.... hari ahad demam kaw-kaw.. hari isnin pagi dah okey.. lepas tu rabu dan khamis start demam balik.. tapi demam dia bukan demam biasa tu.. demam jenis sakit urat sendi.. menggigil-gigil... kalau jalan memang rasa nak pitam...

last demam hari sabtu, lepas tu semalam kena balik.. pukul 4petang tu saya duk menahan sejuk.. saya ingatkan sebab hujan.. semalam damansara hujan teruk.. tapi bila time nak balik tu... Ya Allah, tak tertanggung sakitnya.. sakit sendi semua ada.. drive pun 60km/j je.. saya betul-betul tawakal.. apa nak jadi semua berserah pada Allah..

balik semalam sempat singgah watson, beli cool fever.. saya rasa saya ambil paket untuk dewasa.. tapi bila sampai rumah, paket kanak-kanak.. ciss! tapi pakai je lah.. pakai pukul 7.30malam.. pukul 9 malam badan dah panas dah.. siap berpeluh.. pagi ni bangun okey je.. takde rasa sakit ke apa.. sekarang ni, 4petang, mula dah menggigil.. sakit sendi dan telinga berdengung... haishh.. nak mc memang tak dapat.. minggu ni banyak projek dateline.. dan saya tak boleh nak harapkan sesiapa...

kejap lagi pukul 4.30petang saya nak jalan pergi klinik... harap-harap takde apa-apa lah.. risau jugak ni...

11.3.13

Perempuan memang kena terus terang dengan lelaki.



Jumpa ayat ni di blog Kak Di..


Men are not mind readers, ask for what you want. Let us be clear on this one:
Subtle hints do not work
Strong hints do not work
Obviously hints do notwork
Just say it..

bagi saya ayat tu memang betul pun... jarang dapat lelaki yang boleh teka apa yang perempuan rasa atau fikirkan. korang perli lah atau kias lah macam mana pun.. dorang memang buat tak tahu je.. 

kawan saya pernah cerita, dia dan suami bekerja shift.. ada satu hari tu, sama-sama balik lambat buat OT.. time tu dah petang sangat nak ke Maghrib dah.. rumah pulak bersepah..maklumlah anak dorang bawah 2tahun.. jadi faham-fahamlah kan budak bawah 2tahun ni suka "mengemas" rumah.. yang suami dia terus je terbaring atas kerusi.. kawan saya pergi tukar baju, lepas tu kemas rumah.. sambil tu pot pet pot pet lah mulut kan.. yelah, dahlah penat bekerja, balik rumah kemas rumah, nak masak lagi.. bila suami dia buat tak tahu je.. dia pun angin lah.. tapi orang kata simpan dulu dalam hati.. sampailah dia terbaca kat buku pasal rumah-tangga.. rupanya kalau nak lelaki tolong kita buat kerja rumah.. memang kena cakap direct.. contoh.. "Abang, tolong kemas rumah, saya nak masak.." kena cakap yea.. kalau korang bebel 48jam pun.. memang dia buat tak tahu je.. sebab lelaki ni anggap, bebelan dari wanita adalah perkara normal..

disebabkan lelaki dalam rumah saya sorang je.. iaitu abah saya.. jadi saya tak dapat sangat nak kenal pasti benda ni.. mungkin ada jugak.. sebab kekadang ibu cakap.. "abah korang ni..buat tak tahu je.." haaa.. 

tapi berbeza pulak dengan kita perempuan ni.. kita malu lah kan nak cakap direct... lagi pun kita harapkan lelaki ni faham apa yang ada dalam minda kita.. betul tak? so, lesson learned! after this kena cakap direct je terus.. =) and one more, kalau kita malu nak cakap..simpan je dalam hati.. kang kita jugak yang sakit hati nya..


Kursus Kahwin



Dulu-dulu masa zaman muda remaja, pernah terfikir nak pergi kursus kahwin.. almaklumlah, masa zaman tu ada pasangan kan… sekarang dah single, memang tak terfikir langsung nak pergi kursus kahwin.. kawan-kawan ada jugak yang ajak temankan dorang.. tapi saya tak nak..

Saya pernah terdengar ke terbaca ntah.. kalau boleh pergi kursus kahwin dengan pasangan kita.. insya’allah ilmu yang dapat sama jadi boleh saling ingat-mengingat kan… dan takdelah nanti cakap dia dengar camni, kita dengar camtu.. kan susah kalau camtu..

Setakat hari ni, memang tak terbukak lagi hati nak pergi kursus kahwin.. sebab dah pasang angan-angan nak pergi dengan pasangan kita… 

Tak kisahlah nanti ada kursus kahwin seminggu ke, atau ada kursus kahwin yang kena buat solat tengah malam.. yang penting pergi bersama-sama pasangan.. #gedik tak?#

 klik untuk tumbesaran..



tu info dari twitter Fedtri Yahya, boleh tak nak cakap.. "ala...ujian kefahaman je..." hahaha... gila riak kan saya ni.. takdelah, saya fikir yang ni ujian ni kan pasal asas agama Islam.. insya'allah kita semua dah ada asas tu kan??

7.3.13

New Maxi Dress Arrival!!!

This is sticky post..


SOLD OUT

 


Best Price : RM60 (including postage)
Material : Chiffon [full silk quality lining, non stretchable]
Size : Free Size

~ Suitable for height up to 165cm

Measurement :
Length :140cm , Bust: 80-92cm , Shoulder: 36cm , Waist: 60-90cm , Sleeve: 55cm
 Best Seller!!

Best Price : RM60 (including postage)
Material : Chiffon [full silk quality lining, non stretchable]
Size : Free Size

~ Suitable for height up to 165cm
 Measurement :
Length :140cm , Bust: 80-92cm , Shoulder: 36cm , Waist: 60-90cm , Sleeve: 55cm
 
Best Price : RM60 (including postage)
Material : Chiffon [full silk quality lining, non stretchable]
Size : Free Size

~ Suitable for height up to 165cm
 Measurement :
Length :140cm , Bust: 80-92cm , Shoulder: 36cm , Waist: 60-90cm , Sleeve: 55cm
 

Best Price : RM60 (including postage)
Material : Chiffon [full lining, non stretchable]
Size : Free Size

~ Suitable for height up to 165cm

Measurement :
Length: 140cm , Bust: 80-92cm , Waist: 60-90cm , Shoulder: 36cm , Sleeve: 59cm

 Boleh COD hanya di Damansara Uptown, Seksyen 7 Shah Alam, Unikl Gombak
 Do PM me at stargurlz89@gmail.com
komen kat sini je pon boleh.. 

5.3.13

Al-fatihah untuk perjuang negara...



Siapa sempat tengok siaran langsung pasal wira negara yang meninggal kerana mempertahankan Sabah? Saya memang tak sempat nak tengok.. saya exit Bukit Raja, Klang around 6.45pm.. dan jalan memang sesak habis.. saya rasa sebab ramai nak pergi ke Rantau Panjang, rumah Allahyarham Lans Koperal Mohd Azrul Tukiran.
 
Pagi semalam dengar radio HotFM mainkan lagu-lagu patriotic.. Ya Allah, sungguh tersentuh hati ni.. sayu dan hiba sangat.. saya tak dapat bayangkan macam mana nenek moyang kita berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan.. dan bagaimana mereka hidup di zaman jajahan bangsa asing? 



Lahad Datu baru diserang begini pun tersayat sangat hati.. apatah lagi kalau 1 Malaysia kena serang.. Allahuakbar!! Mintak dijauhkan lah..

Sebelum ni dengar lagu genre patriotic memang takde apa-apa effect kat saya.. now, I can feel it.. 

Buat ahli keluarga, tabahlah hadapi ujian ini.. seluruh rakyat Malaysia mendoakan kesejahteraan mereka di alam sana.. 

Mungkin ada yang bagi pendapat masing-masing pasal kenaikan pangkat kesemua polis yang meninggal.. pendapat saya, bagus dinaikkan pangkat.. sekurang-kurangnya pewaris mereka dapat sara hidup dengan pencen mereka.. kalau harapkan bantuan, saya rasa mungkin dalam masa setahun ni je orang akan tolong.. masa akan datang belum tentu lagi.. ada yang meninggalkan anak masih kecil, jadi perjalanan hidup mereka masih panjang lagi…