Setiap hujung minggu saya yang
akan masak. Yelah, weekdays memang tak sempatnye nak masak.. bangun pagi pun
terkebil-kebil, apatah lagi nak masak kan.. breakfast pun kat office.. beli
sajo.. hehehe=D
So, sabtu lepas, saya masak Mee
Kari Udang.. dari tengah hari sampai bawa ke malam, makan mee saje.. nasi tak
lalu lah.. asyik nasi je kan..
Resepi Mee Udang Simple
Bahan-bahan :
40 ekor udang basah – saiz yang
sedang-sedang
Sedikit halia*
5 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
4 rempah sekawan
250ml santan kotak
300ml air
3 sudu besar serbuk kari –
dibancuh dengan air
2 sudu besar cili kering –
dikisar
1 keping asam keping
Daun kari secukupnya
Cara-cara :
Tumbuk lumat bahan bertanda *.
- Bersihkan udang, kepala dan kulit yang kita kopek tu, basuh bersih dan rebus. Air tak payah banyak sangat. Sekada menutupi kulit-kuli udang tersebut je. Dah mendidih, tutup api, tunggu sejuk dan boleh lah diblender. Blender sehingga hancur. Tapis untuk ambil air udang.
- Panas kan minyak, tumis rempah sekawan dan bahan yang di tumbuk.
- Dah naik bau, masukkan cili kering. Tumis sampai garing dan masukkan sebuk kari yang dah dibancuh tadi. Tunggu sehingga garing.
- Masukkan santan, air udang dan juga air. Agak-agak lah air tu. Jangan cair sangat, kang tak sedap!
- Kecilkan api, renehkan kari. Bila kari dah mendidih masukkan asam keeping dan juga udang. Udang masak tak payah lama nanti udang keras tak sedap.
- Rasakan garam + serbuk perasa dan taruk daun kari.
- Hidang kan!
Mee kari cara saya..
:)
2 ulasan:
buleh amk resepi ni..cm sdap je
mee kari fav saya! hehe.. nti time cuti nak jugak la try resepi ni.. besttt.. nmpk sdap jaa. tliuq :P
Catat Ulasan