27.1.12

Resepi Kek Pisang Mudah

Assalammualaikum semua…


Jumaat dah hari ni..kejap jer kan.. Sekarang ni saya asyik suka baking kek pisang.. tak tahu lah kenapa.. sedangkan saya tak berapa gemar sangat dengan pisang ni.. pisang mentah tu saya tak makan.. kalau goreng ke di buat pengat ke.. saya makan lah.. hee~~ saya memang pelik.. pelik ke? Mengada je lebih!



suka makan tang badam tu..hihihi.. kerak2 tu yang saya suka..



Yang ni kek pisang saya baking masa cuti CNY lepas.. kek pisang marble coklat.. first time buat marble-marble ni.. tapi x jadi marble pon.. yang bahagian coklat tu kat bawah je.. hehehe.. lantaklah labu.. asalkan jadi kek nya.. senang je nak buat ni.. resepi die? Google kan ade.. sekarang senang.. nak masak google je.. kihkih... kalau dulu-dulu kena tanya mak ke nenek ke..berguru dulu..sekarang more easier.. yang tak tahu masak pon tahu masak...


Ada yang saya edit bahan nya. Refer bawah ye..:)



2 cwn tepung gandum è 2 ½ cawan tepung self raising1 s/k baking powder è tak letak
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
è 5 biji pisang di blender dengan 100ml susu fresh milk separa hancur.1/2 cawan minyak masak è ditukar kepada buttercup, cairkan.
esen vanilla
è esen pisang
2 biji telur
è gred B
Sedikit Badam dan coklat cip è ni tabur atas kek before di bakar

Caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.



Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan tepung selang seli dengan pisang yang diblender tadi. Kemudian baru masukkan esen pisang. Masukkan tepung tu saya dah tak putar, just kacau guna sudip kayu je..

 3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.





>> kalau nak buat marble, asing kan dalam 2senduk dan campur coklat emulco dalam 1 sudu besar.


tak jadi kan marble die?? kena touch up skill lagi ni..:)

Walau pun gambar tak menarik, tapi rasa kek ni sedap..(puji diri sendiri).. sampai ade yang suruh buat lagi…


Selamat Mencuba ye~~!

3 ulasan:

Cikpuan rara berkata...

boleh try ni.

butterfly berkata...

ce try... hehehe~~:D

Ungu Violet berkata...

rajinnye dia buat kek...gud2..:)