29.12.11

entri terakhir 2011.

lama tak menulis disini.. takde ilham nak menulis.. mood pun ntah kemana..tak tahu kenapa.. kerja pun menggunung, jadi kekurangan masa untuk memerah idea..hari ni hari last saya bekerja bagi tahun 2011.. esok cuti..patutnya hari ni pun cuti tapi disebabkan kerja yang tak setel lagi saya kena jugak datang ofis untuk menyiapkan saki baki kerja 2011..

Alhamdulillah, sepanjang tahun ni banyak pengajaran dan pengalaman yang saya dapat.. dan ia berguna untuk saya meneruskan hidup ini dengan lebih baik lagi..

Tahun ni saya dapat kerja yang lebih baik dengan suasana kerja yang bagus.. Majikan juga tak banyak karenah.. sporting dan sempoi.. saya bersyukur sangat-sangat..

Blog saya makin kurang update.. but I will update benda yang saya rasakan perlu je.. atau apa-apa sahaja dan bila-bila yang saya suka.. because blog ni sebahagian dari hidup saya jugak.. pada mulanya saya nak delete dah blog ni.. tak mahu terjebak lagi dah.. tapi saya tak boleh.. even saya tak update blog saya, tapi saya still lagi baca blog orang lain.. jadi, blog tu dah macam satu keperluan bagi saya..

Untuk hidup saya, banyak berlaku perubahan walaupun perubahan itu kecil..tapi saya tetap merasakannya.. saya berharap saya terus berubah menjadi seorang yang lebih positif.. tapi tu lah, badan pun makin berubah..huhuhu... makin bambam..


without makeup..
natural face!



dengan makeup..:)
sedikit warna warni..
hihihi~~

ramai yang geram dengan pipi saya yang bagai di botox kan tu..
tapi saya geram dengan badan saya yang macam tong ni...:(

sebulan turun sekilo je sekarang ni.. tu bulan lepas.. bulan ni tak tahulah turun atau tak..


22.12.11

siapa yang tak nak kahwin?? semua nak!

Assalammualaikum...^_^

Sejukk betul pagi-pagi kat ofis ni... ramai yang dah cuti for holiday...sunyi je rasanya.. semalam dan hari ni asyik blogwalking je.. asyik jumpa blog B2B dan yang newly bride.. ramai yang sebaya atau muda setahun atau tua setahun dari saya... Ya Allah, mudahnya orang jumpa jodoh...


sekarang ni dah jadi trend muda-muda kawen... alhamdulillah.. muda-muda dah ada keluarga... kawan-kawan saya puan dah ramai yang kawen dan bertunang... seronok sangat tengok mereka ni...


ni kawan sekolah rendah dan menengah saya..

liza.. dengan baby Rayyan..
comel sangat anak dia ni...
dah besar mesti hensem...




Baru lepas bersalin ni...

Syaza dengan baby Echa..
full name baby ni tak ingat..
tapi nama singkatan Echa..




macam dukung adik je!



liza mummy hot...


one happy family!


memang tengok orang dah ada keluarga, saya pun nak jugak! teringin nak rasa semua yang mereka alami.. siapa tak nak kahwin oooiii... kihkihkih:) tapi, masa saya belum sampai lagi.. biasalah ada cepat ada lambatkan.. kahwin muda ni untung sebab nanti dah pencen anak dah habis belajar..dah kerja kan?? saya tak suka orang cakap lambat jodoh.. cakap masanya belum sampai.. kang ramai duk cakap lambat terus lambat.. percakapan tu kan satu doa!

Rasanya bila anak-anak saya baru sekolah, mereka dah jemput saya ke kenduri kahwin anak mereka..  advance nau saya fikir ni...^_^"

20.12.11

sizzling terbaik..ais kacang paling meletop!!~~

semalam saya berpuasa sunat... yelah, sambil menyelam minum air... puasa sunat dapat pahala sambail dapat mengurangkan sikit berat badan yang over ni... petang dalam pukul 4.30 macam tu hujan dengan lebatnya kat area damansara ni.. dalam ofis memang dah beku lah..

since hujan lebat, maka haruslah jalan raya pack.. jem giler! saya buka puasa semalam pukul 7.25 mlam.. sedangkan time azan masih lagi dalam kereta dan tiada apa yang boleh di makan..bawak keta memang slow je.. tak nampak sangat kan jalan.. memang kaw-kaw lah lebatnya.. siapa yang boleh bawak laju..memang salute lah...

but after that chill balik sebab semangat nak makan sizzling.. saya paling suka sizzling di giant shah alam..kuah dia memang pekat dan memenuhi selera saya lah kan..




berasap-asap lagi..~~




ais kacang vanila..

memang marbeles rasa die...
lemak ada, manis ada..
semua cukup lah tang rasa tu...
sedapp sangat..

dapat tahu pon dari blog Kak Pora

lama dah dia buat entri pasal ais kacang vanila..
saya baru terhegeh-hegeh nak pergi rasa...
:)


menu buka puasa tu cukup buat perut saya full sampai hari ni...
hari puasa lagi..^^




19.12.11

coret-coret akhir tahun...:)

Minggu ni minggu semua orang dapat gaji kan... maka haruslah berseronok.. tapi kena bajet betul-betul, kang tak cukup sampai akhir bulan depan nak cari mana?? lagipon, sekarang ni semua tengah YES kan??? perghhh... tengok sana 70%, sini 80%..boleh juling biji mata den ni... tapi saya cool je.. hahahha=] tahan je nafsu ni.. sebabnya perlu simpan duit untuk februari 2012... lepas februari baru leh melantak shopping.. sekarang kena puasakan nafsu dulu... tapi kadang-kadang terbabas jugak membeli ni.. but not so much lah...




yang menjadi bahagianya, bulan 12 ni.. bos-bos ramai yang cuti... hoooreyyy!!! bersenang lenang lah nampaknya.. minggu ni lah last week busy.. minggu depan kita goyang kaki... hahhaha(: kalau dapat goyang kaki.. sekali goyang kan jari je...


Tinggal lebih kurang 12 hari je lagi nak melangkah ke tahun 2012.. semua angka nak bertambah kan..? for sure azam tahun ni dah kena ukur.. sama ada capai atau tak.. kalau tak capai, sambung next year ye! tahun lepas saya catitkan memori sepanjang tahun.. but this year.. rasa macam takde apa je nak di catitkan.. so, tak nak buat..

azam next year yang paling nak capai sekali ------> turunkan berat badan! hopefully dpt turunkan at least 5kg... mudah-mudahan berjaya!! doakanlah yea... lain-lain azam simpan dulu...



selamat bercuti~~

15.12.11

Tajuk sesuai???

Sekarang ni kan musim budak lepasan SPM cari kerja sementara tunggu result... so, mana-mana kite pergi mesti akan nampak budak-budak yang baru start bekerja.. adik saya yang ke-3 dalam kategori yang sama lah.. dia dapat kerja jauh sikitlah dari rumah.. memerlukan dia untuk naik public transport.. bus awam kan..

2 hari bekerja mak saya hantar dan balik naik taxi.. kaya kan??? dulu saya kerja lagi jauh dari tempat dia kerja sekarang ni.. tapi saya pergi naik bus.. dan saya belajar naik bus dengan sendirinya.. meaning takde orang pun yang ajar kat saya macam mana nak naik bas.. nak amik bas kat mana and semua-semua lah..


sumber google

tapi adik-adik saya yang lain.. semua tak tahu naik bas.. adik yang kedua saya dah berapa kali ajar dia naik bas.. tapi dia tetap tak tau dan takut naik bas.. dia lebih rela naik taxi.. bukan naik taxi lebih menakutkan ke?? sekali orang tu ikut jalan lain.. bawak lari.. haa.. baru tau!!

adik ketiga ni.. saya nak ajarlah dia naik bas.. wasting money naik taxi tapi gaji tak seberapa.. tau je lahkan akalu keje fast food.. gaji bukan banyak mana pon kalau baru start kerja ni.. then, mak saya tak bagi.. takut adik saya kena culik lah.. takut sesat lah.. tension saya dengar alasan mak saya.. sudahnya adik saya kerja hanya untuk dua hari sahaja...

saya cakap kat mak saya.. dulu orang pergi kerja tu jauh sorang-sorang naik bus.. takpe pon.. ibu tak cakap pon takut sesat lah.. takut kena culik lah.. mula lah saya nak touching bagaikan... pastu ibu jawab.. "kau tu lain.. berani sikit.. tak macam diaorang ni."  pastu muncung sedepa lah saya...

13.12.11

SmartPhone Pilihan Kalbu

Bila tengok ramai guna smartphone ni.. saya pon rasa nak guna.. actually, lama dah niat nak beli smartphone.. since dari Blackberry Curve Gemini tu..



BB 4 ke erk??

pastu masuk keje baru ni.. makin panas hati.. boleh dikatakan semua guna BB.. mana-mana je lah ceruk department kat ofis tu semuanya guna BB... tak pon i-Phone.. tapi i-phone ni saya tak berapa nak minat sangat.. minat cuma kat BB.. sehinggalah saya tengok Samsung Galaxy Notes..



stylo wooo...


apa pon, saya tak mampu nak beli Samsung Galaxy Note ni.. sebulan gaji saya tuh.. kalau nak beli BB memang mampu lagilah.. ingat nak beli BB Torch terus.. sebab tu tangguh je nak beli..sebabnya simpan duit sikit-sikit.. sekali one of my friend said : "kalau setakat nak online, ko guna curve pon dah layan lah.." hikhik..biasalah, manusia memang tamak kan?? ehhh.. ke saya je tamak??

tapi, duit tu saya kena simpan untuk pergi bangkok bulan 2 nanti.. melepas lagi nak merasa BB.. pergi bangkok semua ofis taja untuk shopping je saya keluarkan duit.. jadi memang saya tak melepaskan peluanglah.. takpelah, ada rezeki yang lain kot nanti..

but, I know I will use smartphone by next year.. ketinggalan pon ketinggalan lah...janji saya guna duit hasil titik peluh sendiri.. itu lebih puas..:)

8.12.11

Kurus dengan bersemangatnya~~

Minggu ni busy sangat sangat... tak tahu lah apa yang buatkan saya jadi busy.. asal masuk ofis je, tengok meja dah berselreak.. bertimbun kerja yang di beri.. need to settle by this week.. so, balik rumah terus terasa kepenatan yang maksima.. penat-penat pon sempat pergi tengok movie.. hehehe=] movie Twilight.. ketinggalan betul kan? baru nak tengok padahal cite tu dah lama dah kan kat cinema.. ni pun sebab kawan yang ajak.. saya layankan je...



semangat nak krismas...
cutiii~~~

sekarang ni saya dah jarang makan malam.. banyakkan minum air kosong dan jugak hanya makan nasi tiap kali lunch.. sudah mula bersarapan pagi..semuanya gara-gara nak reduce berat badan yang dah terberat sangat ni.. sedih..): tengok je lah pic tu..

saya kurangkan jugak minum ais.. hanya waktu lunch je saya minum ais.. yang lain air biasa je.. rasa yang sengal-sengal urat dah hilang.. berat badan?? belum berkurang lagi.. menanti dengan sabar ni.. cuma saya ni takde buat exercise, hanya exercise turun naik tangga ofis ni je lah.. nak suruh jogging?? uhhh... malass~~~ banyak vitamin M dalam badan ni...


saya taklah obses sangat nak kurus.. cuma nak kurangkan sikit je "kg" saya ni... hopefully dapat lah.. bagi masa 3months kat diri sendiri.. chaiyokkkk~~~~


see how fat I am?
sooo sad....
:(


5.12.11

Resepi Ikan Taucu.

saya tak tahu lah kalau korang pernah makan ke tak masakan taucu ni.. taucu ni ada jual kat kedai-kedai ye... resepi ni amatlah mudah bagi yang baru belajar masak tu boleh try.. simple tapi sedap..:)


taucu

sumber google.




Resepi :
Bahan-bahan:-
4 ekor ikan selar atau kembung 
2 biji bawang besar**
5 ulas bawang putih**
 
1 cm halia**
2 batang serai di ketuk
2 batang cili merah ==> di hiris
10 tangkai cili padi ==> boleh kurangkan kalau tak makan pedas
1 bungkus taucu
2 sudu besar sos tiram
sedikit air asam jawa ===> kalau nak kuah banyak boleh lebihkan..
Bahan bertanda ** di mayang halus atau di hiris halus ye..
Cara-caranya:
  1. ikan di kunyitkan dan di goreng. kalau nak dapatkan ikan yang ranggup, kena goreng dengan api yang besar. kalau nak ikan tu rasa lembap, api perlahan dulu kemudian baru besarkan.
  2. Minyak goreng ikan tadi, amik dalam 3 sudu besar, panaskan.
  3. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia..
  4. Bila bawang dah layu, masukkan serai, cili merah dan cili padi.
  5. Kacau sehingga naik bau baru masukkan taucu. Perlahankan api ye.
  6. Agak-agak taucu tu dah mesra dengan bahan tumisan tadi, masukkan sos tiram.
  7. Kemudian masukkan air asam jawa. kalau korang nak kuah yang banyak, korang boleh masukkan air asam yang banyak ye. air asam ni jangan pekat, nanti masam.
  8. masukkan ikan yang dah digoreng tadi.
  9. api tu still perlahan untuk buat kuah tu mesra dengan ikan.
  10. masukkan sedikit gula untuk mengimbang rasa.
  11. kuah dah menggelegak baru tutup api yea.

Peringatan : jangan masukkan garam ye! sebab taucu dan sos tiram tu dah masin.. kalau nak masukkan jugak elok rasa dulu.



makan dengan nasi panas..:)



3.12.11

Preview Ombak Rindu...

Review Ombak Rindu.. 

cerita die memang terbaik lah... lakonan Maya sebagai Izzah tu ok laa.. tapi tu lah.. Maya ni kan kalau cakap melayu ni, dia punya slang tu ade lah sikit-sikit.. macam mat salleh cakap melayu lah.. 


one of my favourite scene..
cara Hariz tu cakap time ni..
iskhh.. tak dapat nak describe macam mana perasaan saya..



tang watak Mila pulak.. Lisa Surihani memang did a very good job.. seriously, I suka watak Mila.. mimik muka yang berjaya buat orang bengang...:)


"Redha tu Ikhlas
Pasrah tu berserah"

memang mostly yang masuk panggung tu bergenang air mata tengok movie ni.. tapi bagi saya-yang-berhati-batu.. memang tak bergenang langsung lah.. hairan lah jugak orang lain boleh duk nangis.. saya memang susah sikit nak nagis sebab cerita.. hehehe=]

tapi bila baca blog Cik Epal.. 

ibu die cakap 
"Awak tak jadi isteri lagi, cuba dah jadi isteri. mesti nak menangis tengok cerita tu.Kita dapat merasai penderitaan seorang isteri tu"..

haa.. hamekkk.. iyea, saya belum menjadi isteri lagi..:)



kalau dapat pakwe macam Aaron.. 
berbunga-bungalah hidup ni..:)



rasanya bila baca novel lagi best sebab kita boleh berimaginasi melebihi had kan?? kalau di filemkan.. imaginasi kita terhad.. kita cuma tengok apa yang di bentangkan dan merasai apa yang di tunjukkan.. pada pendapat saya lah yea!


apa pon filem ni memang best! saya nak tengok lagi... 


memang cair hati sangat tengok Hariz menangis...melting heart..

2.12.11

puisi meruntun jiwa wanita..

kejap je dah jumaat... yeayyy!! esok holiday oke..! tonight I ade temu janji dengan abang Aaron Aziz kat the curve... hikhik..;p dengan semangatnya semalam, balik je kerja saya terus zappppp... pergi the curve.. even hujan lebat pon sanggup ku redahi.. semuanya demi abg Aaron..:) awww.. so sweet lah konon kan... jangan muntah yerk!



macho :>

di sebabkan hari jumaat feeling semacam romantika gitu.. saya persembahkan puisi yang bakal meruntun jiwa setiap wanita... hasil google ye.. pada yang share tu terima kasih saya ucapkan.. mood berkobar-kobar tengok Ombak Rindu..


hasil kerja keras semalam...:)


Puisi Zahiril kepada isteri beliau Shera Aiyob.. 

Aku pasti punya masalah tiap kali ingin menulis puisi buatmu.
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat dari kata-kata yang akan terkeluarkan.
Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.
Dan hari ini kau telah menjadi isteriku.
Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar,
Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,
Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit,
Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,
Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri,
Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,
Bahaya, ancaman di mana-mana.
Tapi selagi kau dalam dakapanku,
Aku berjanji akan menjagamu.
Setiap saat dan waktu,
Setiap siang dan malam,
Setiap guruh dan hujan,
Setiap panas dan terik.
Setiap nafasku.
Aku sering menadah telapak tangan dan memohon pada Tuhan agar kau, bukan sahaja menjadi isteriku tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala.
Isteriku,
Selamat datang ke hidupku,
Selamat menjadi isteriku,
Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak,
Selamat menjadi menantu ibu bapaku,
Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.
Selamat menjadi keluargaku,
Selamat menjadi pelengkap hidupku.
Selamat menjadi separuh dari aku.

sumber  google
 

Tahniah Shera sebab dapat suami yang romantik...

menghayati bail-bait puisi tersebut...

30.11.11

majlis perkahwinan saya...ehh... bukan!

hari ahad lepas pergi rumah kawan sekolah..meraikan hari perkahwinan beliau.. pergi dengan Aina dan Mimah.. mula-mula ada a few friends jugak yang nak pergi.. biasalah kita merancang dan ALLAH menentukan..:)



Mimah next year turn ko ye..


selepas sesat kat tempat yang sama.. hahaha=] tak jumpa jalan masuk ke rumah pengantin.. hampir sejam kot.. tapi usaha tu tangga kejayaan.. now, saya percaya kata-kata tu.. muahaha=]



cantik..
pelamin yang simple..
dress yang simple but stunning..
dan make up yang berseri...
:)

kepada pengantin, semoga sentiasa berbahagia...




kenapa saya terlebih gemuk di situ??
iskkk...


sekarang ni saya agak meroyan pergi ke majlis perkahwinan kawan-kawan..selagi termampu semua saya akan pergi... konon dengan hasrat nanti saya kahwin kawan-kawan akan datang juga.. eheee~~ tinggi menggunung hasrat tu...


moga ALLAH permudahkan segalanya bagi diri ini...
amin~~~



25.11.11

adegan panas ombak rindu.

memang tak sabar dah nak tengok movie ni... Ombak rindu dari novel karya Fauziah Ashari.. sumpah, novel ni memang meruntun jiwa kalau baca dan hayati..cehhh... novel menghayati.. dulu buku sekolah baca hafal je.. hehehe:)

saya rasa ramai kan yang dah baca novel ni...?? novel ni sangat sangat menyentuh jiwa kan??

of course every time baca novel, saya bayangkan watak utama dia hensem dan kacak.. sekali hero filem ni abg Aaron Aziz.. awww!! hensem dan kacak tambah macho lagi... i loikee...;p mesti terlampau romantik cite ni.. saya percaya ramai yang setuju dengan saya.. Aaron Aziz memang sesuaiii bawak watak ni.. terbayang-bayang suara Aaron dalam nada romantik... cairnyee~~~

Heroin dia lawa..Maya Karin.. dalam movie ni Maya pakai tudung.. something different lah kan.. tapi saya rasa Maya kurang sesuai pegang watak Izzah ni.. sebab muka dia Pan Asian.. ceeehhhhhh... memandai jer kan?? takpe, 1 Disember ni kite tengok macam mana ye... menjadi ke tak dia bawak watak Izzah ni...





Lisa Surihani jugak ada dalam filem ni.. tapi dia pegang watak Mila.. yang penuh hasad dengki dan suka menggoda.. lain dari lain watak Lisa kali ni kan? so, we will se.. jadi ke tak lakonan dia...


jom ramai-ramai kita tengok ye!

23.11.11

Sisa cinta yang masih ada.

Semalaman rasa sedih sangat.. cuba kawal air mata supaya tak gugur.. I did it.. only crying deep inside my heart.. orang lain tak tahu apa yang saya rasakan.. hanya saya je tahu..tapi memang hati saya perit sangat..

Saya tak menangis kerana perpisahan.. saya menangis sebab diri saya sendiri.. saya terlalu fikirkan untuk orang lain.. kebaikan orang lain.. tapi orang tu langsung tak fikirkan pasal saya.. itu yang buat saya sedih.. saya fikirkan untuk hidup dia, future dia.. tapi saya tak dapat apa-apa.. tak di hargai langsung…



I thought I will get unfortunately I don't.


Kalaulah boleh operate dada..keluarkan hati.. I will do it.. I will give my heart to him.. supaya dia tahu apa yang ada dalam hati saya.. sebab saya tak mampu nak luahkan everything… dan kalau boleh biar rasa tu pindah kat dia..




why you dont want share with me?


People keep asking why… what the reason.. I just can smiling to them.. I cant said anything.. hati saya terlampau sakit…




I really hope this.


I know you will read this!
but I dont know if u can really understand me..

lama tak WW

21.11.11

# perempuan suka dibelai

selamat pagi :)

mulakan hari ni dengan semangat yang tinggi.. pagi-pagi dah dengar radio.. sinar FM.. ada sarapan minda dari DR. Fadzilah Kamsah... "Isteri dan anak mithali"..

tergelak-gelak saya dengar.. "untuk menjadikan rumahtangga harmoni isteri menggosok baju suami.. suami menggosok isteri.." hehehe=] dalam bahasa mudah di fahami... suami memberi belain kepada isteri.. sebab perempuan ini fitrahnya suka di belai... **angguk kepala** perempuan suka dibelai.. dan lelaki suka diberi pujian.. ala.. perempuan pon sama.. suka dengar pujian kan?? cuma tak tahu macam mana nak take it.. agree tak?? tapi perempuan always nak lebih diberi perhatian kan...


rezeki murah pagi ni.. ada orang buat pulut kuning dan rendang.. sempena kejayaan anak mereka.. alhamdulillah.. muncit lagi perut ku hari ni..

sekarang proses mengecilkan sedikit perut yang buncit ni... malu lah anak dara perut buncit kan.. so, effort yang saya pertaruhkan dengan minum air kosong 8 gelas sehari.. tapi still tak berjaya.. paling maksimum pon 3 gelas je.. tapi saya displinkan diri bangun pagi minum air suam.. tak tahulah result dia nanti macam mana kan.. dapat sorokkan dari penglihatan orang ramai pon dah bersyukur dah... chaiyokkk~~~

Apa pon, alhamdulillah berat badan makin menurun.. even satu angka pun.. besar rahmat dah bagi saya..:) kejayaan hidup kan...

19.11.11

handset sebagai hiasan je...~

sekarang boleh letak handset rata-rata... time kerja je pegang.. ataupun time nak tidur..sebab kunci jam.. selain tu.. tak kisah pon...

kadang tak jumpa handset satu hari.. hari kerja kena pegang sentiasa sebab boss suka mesej benda emergency.. so, kena beware selalu dengan handset...

dulu-dulu selalu tukar-tukar ringtone handset.. now, silent is the best... lama dah tak unsilent fon.. always silent and vibrate..

dulu inbox mesej full lah jugak.. now dah zero.. takde apa dah...=]

tapi rasa nak tukar blackberry tu tetap ade... ngeee~~



mungkin hati kosong...
tapi tetap bergembira...




18.11.11

Dari si tembam yang comei!

salam hari jumaat~~~

kejap je dah jumaat... best kan? esok dah cuti balik.. saya baru recover dari demam.. 2days MC.. tapi duk umah lama-lama bosan.. sekrang ni cuti weekend memang saya rasa bosan yang amat.. nak cari kerja part time lah untuk weekend.. isi masa terluang...


hari ni bosan kat ofis sebab ramai yang amik cuti.. yelah nak habiskan annual leave.. company saya tak bagi carry forward.. kalau tak amek burn macam tu je.. rugi lah kan??? cuti saya masih berbaki 3 hari.. :) next month lah clearkan...

nak bebel apa lagi ye?? takde apa dah kot...

senyum selalu... sedekah paling murah di hari jumaat yang mulia!


si tembam.. tapi comei kan!

14.11.11

monday is today!

Hari isnin semua majoriti kata Monday blues kan?? Tapi saya tak.. sebab cuti sabtu ahad memang saya duduk rumah semata-mata.. jarang keluar melainkan hal penting je… hang out dengan kawan pun dah kurang..kurang bersosial dah sekarang ni.. malas pun iya jugak..


So, bila tiba isnin memang bersemangat nak pergi kerja.. kerja pulak bila hari isnin memang melambak-lambak..tak menang tangan nak handle.. bila dah terlampau banyak pon.. tak tahu nak buat mana satu..sebab semua kena siapkan..


Khamis ni ada annual dinner company.. tema “funky eye wear”.. baju memang tak beli lah.. pakai je apa ada.. dah tengah bulan ni kan.. sebab announcement lambat keluar.. just beli barang untuk mata je..





antara contoh-contoh yang jumpa :-

jumpa dalam internet.. bukan kat kedai... tu yang payahnya tu! **sighh**


11.11.11

tips ramaikan pembaca blog kita.

saya percaya setiap blog mesti ada readers dia tersendiri.. walau tak ramai still ada seorang dua… saya yakin yang setiap blog ada pengikutnya tersendiri.. Cuma rajin tak rajin je nak komen…

saya sendiri ada blog yang saya suka baca.. walaupon blogger tu tak famous macam Ben Ashaari atau Cik Mat Gebu.. tapi saya suka baca blog dia..

ni tips untuk ramai pembaca di blog.. kita rajin-rajinlah baca blog orang lain dan komen.. I’m pretty sure they will visit ur blog too..  rajin0rajinkanlah membalas komen mereka balik.. kan??

saya baca blog orang lain kadang untuk mengambil pengajaran dan iktibar.. supaya benda yang sama atau kesalahan yang blogger tu buat saya tak buat.. sometimes mencari ilmu.. yes! Membaca boleh menambah ilmu.. saya pernah dengar ayat ni.. “dengan membaca kita boleh kemana sahaja kita nak”.. something like that lah..


dan, dengan blog, kita boleh belajar bersyukur sebab kadang kala kita beruntung dari orang lain… tak semua orang bernasib baik macam kita kan.. jadi, tak boleh bongkak dan takbur.. sebab tu semua pinjaman ALLAH sahaja…

hari ni 11/11/2011 bersamaan hari Jumaat yang mulia.. ramai yang kawen hari ni kan.. mungkin jugak ada yang lahirkan baby.. tahniah di ucapkan..:) ramai blogger pasti buat entri pasal tarikh ni.. Cuma saya tak suka ia di panggil tarikh keramat..



<mata saya bengkak sebelah:(>

10.11.11

Cara make up untuk beginner.

saya selalu keluar rumah tepat jam 6.45 pagi.. sebab nak rebut parking.. and nak elakkan kesesakan lalu lintas.. selalu sampai depan ofis ni 7.30 macam tu.. awal kan?? Walhal, masuk keje pukul 9 pagi..

jadi, setiap hari pergi ofis saya akan make up dalam kereta..hehehe:D untuk kill the time ok.. kalau tak, haiiyoo.. bosan lah… orang yang lalu lalang mesti dah perasan kewujudan kereta saya dan orang di dalamnya.. sebab saya akan parking di tempat yang sama sahaja.. pernah sekali saya tak dapat parking yang selalu tu, jadi parking kat tempat lain.. balik kerja menggagau cari kereta sendiri.. masa tu dah cemas dah.. last, baru ingat park kat tempat lain.. heheheJ saya senyum sorang-sorang je bila ingat kereta kat mana..

eh..eh.. larikk topic sudah…

kat rumah saya akan pakai pelembap.. rata kan macam biasa lah.. kiranya nak bagi pelembap tu meresap dulu dalam kulit muka.. sebelum tu pakai toner dulu ye..

mula-mula pakai krim kecantikan Safi Rania. Rata kan betul-betul.. pakai nipis je.. sebab krim ni kalau pakai tebal nanti nampak muka berminyak sangat.. korang guna lah krim muka korang..

lepas tu pakai concealer stick.. Silky Girl brand.. letak kat bawah mata.. sebab mata saya ni macam mata panda..
 concealer Silky Girl


then letak BB krim dari Alaisyah.. yang ni pun letak sikit-sikit je.. kang tebal-tebal dah macam tepung gomak..
dah dua bulan beli.. masih ada lagi..:)


 
BB krim ni untuk menutup cela-cela di wajah.. bekas-bekas jerawat tu.. bolehlah tutup guna ni.. beside that BB krim ni ada pelindung sinar UV.. so, baguslah untuk kulit kita..


 
untuk bedak pulak.. saya guna Magic BB Powder Foundation.. yang ni best.. nampak muka kita smooth je.. mula-mula saya pakai guna span dia… pakai nipis pun dah nampak muka kita berseri-seri..beli yang natural punya..

dah 3bulan guna baru habis..



after that baru pakai eye shadow.. then, blusher…

saya tak suka guna lipstick.. prefer lip gloss..:) untuk finishing, saya guna BB Powder foundation tu.. tapi guna brush.. laying-layangkan je kat wajah..
 ni pakai bedak je.. tak pakai krim apa pon..
see bawah mata i tu..
sedih!





nampak tak perbezaan nya??

bawah mata tu takde hitam-hitam...
:)




next entry kita cite macam mana nak pakai eye shadow pulak ye..



 peringatan : saya tak edit ye pic-pic ni nak nampak smooth ke apa ke..

9.11.11

Tips mimpi indah.

Pernah tak korang mimpi yang sama.. macam, tahun lepas atau bulan lepas dah mimpi.. then, semalam mimpi lagi..? saya selalu macam tu.. then kadang-kadang cakap kat diri sendiri “eh, ni dah pernah mimpi..” heheheJ cakap time mimpi tu taw..

Bosan je mimpi yang sama.. hehehe.. mesti korang cakap saya tak betul.. memang lah mimpi tu tak boleh dipilih.. tapi kalau boleh nak mimpi yang best-best jer…



Tips dapat mimpi yang indah.

è sebelum tidur berangan dulu.. berangan sampai tak ingat dunia, then baru tidur… confirm dapat mimpi yang best..

sebab mana ada orang berangan kisah sedih… mestilah berangan kisah yang best je kan?

Korang jangan over pulak.. karang basah tilam tu.. miahahah=]
kata orang jawa ngompol… paham ke tidak??


8.11.11

Layan perasaan.

Lately ni mood nak berblogging tu dah takde.. suam-suam kuku gitu.. tapi blogwalking I loiiike… hehehe:D ada yang tinggal jejak ada yang takde.. lagi pon otak macam dah beku pulak..tak tahu nak cerita apa..

Tapi alhamdulillah, sebab dapat BE dari nuffnang! Syukur… tak sangka sebab dah lama tak dapat..lagi pon dah kurang update kat sini.. saya lagi suka melayan perasaan kat tumblr.. ehehe… syiokk..

Suka luahkan perasaan melalui gambar.. konon ada maksud tersurat dan tersirat lah..hanya orang yang tertentu je boleh memahami… <boleh muntah sekarang!>

Sekarang dah pandai ber tweet tweet.. masih merangkak lagilah..ececece.. konon lah..



Kat twitter lagi best.. sebab dapat luahkan perasaan terpendam.. terpendam lah sangat.. lagi pon kalau update status selalu kat FB macam orang tak betul je.. baik tweet tweet.. saya tak kisah pon kalau orang tak follow.. janji dapat melepaskan perasaan..