29.12.16

Ikan Masak Cuka menggoda hati

saya buat check up hari tu kan HB low..
jadi try laa makan kerang..
semalam masak rendang kerang..
tapi macam ada yang kurang rendang tu...
tapi masih boleh di terima anak tekak sy lg laa..

selain lauk rendang kerang saya masak lauk ikan..
Ikan Masak Cuka..
mak mertua saya tak makan kerang..
kena lah masak lain untuk dia kan...

upload dalam FB..
tak sangka pulak ramai minat lauk tu..
siap mintak resepi lagi...
hahahaha~~
saya pun baru google reepi tu semalam...


x tau ikan apa..
hahaha..
sebab dah di siang dan di basuh..


Resepi Ikan Masak Cuka

1 biji bawang besar **
3 ulas bawang putih **
1/2 inci halia **
1 batang cili merah **
Ikan - goreng separa masak
sedikit biji sawi
3 sudu makan cuka
2 sudu sos ikan
sedikit air
sedikit serbuk kunyit

** - mayang bahan tersebut

Panas kan sedikit minyak masak, tumis bahan mayang sampai layu. masukkan air dalam setengah gelas. sebab saya guna 3 ketul ikan je.. masukkan sekali serbuk kunyit dan biji sawi tu.. amik tang hujung sudu je.. masukkan ikan dan didih kan.. bila dah mendidih masukkan cuka dan sos ikan.. rasa dulu sebelum masukkan bahan perasa atau garam.. sebab sos ikan dah masin ye.. siap!

Kulit kering kontang

Sejak mengandung ni kulit jadi kering kontang..
kusam, gelap.. jerawat je lah yang tak de naik lagi.. 😞
harap nya memang tak akan naik lah...
mula-mula dulu saya ingatkan perubahan hormon..
masa tu saya tak tahu saya mengandung...
mengadu dengan Incek Husband..
dia cakap hormon bertukar kot.. sebab dah kahwin..
saya pun fikir ada jugak logiknya tu..

terus macam-macam saya beli...
aloe vera gel, aloe vera cream, honey bee venom laa....
pendek kata selagi ada tulis melembapkan kulit saya beli...
harga yang mampu milik lah...
tapi pelik... tak lembap-lembap pon kulit muka ni..
makin menggelupas... 😒
jadi saya stop pakai semua cream..
dulu saya memang pakai cream fair n lovely tu sebagai base sebelum pakai bedak...
sekarang tak de pon..
pergi mana-mana togel je kulit...

lepas dah tahu pregnant tu..
saya dah tahu lah kenapa kulit jadi macam ni.. 😝

so, saya memang langsung tak pakai apa-apa kat muka..
cuci muka guna cleanser pun 2 3 kali je seminggu..
sebab tak nak muka tambah teruk...
lepas mandi biasa nya saya sapu air mawar dari mustika ratu ke muka..
dia bagi effect sejuk...

sekarang tinggal sikit je lagi kulit kering..
kat pipi dan dagu..
harap nya lagi 2 minggu hilang lah terus...
rindu nak pakai bedak weh....
hahahahaha~~



tu putih putih kat pipi..
kulit menggelupas tu...



27.12.16

27 12 2016

27 12 2016

minggu terakhir di bulan December...
takde mood langsung nak kerja..
kalau boleh nak duduk rumah je..
tapi nanti bila duduk rumah bosan lah pulak...

dah 2 minggu sakit tang tulang pinggul...
belah kiri je pulak tu...
malam tidur pun susah nak cari position yang selesa dengan badan..
mengiring kiri salah.. kanan salah..
menelentang lagi laa tak selesa...
hadoiiii...
baru masuk 4 bulan ni..
ada lagi 5 bulan lebih nak kena tempuh...

harap-harap bertabah dan bersabar lah Incek Suami nak melayan kerenah saya...
heeee~~

kejap lagi meeting with bigboss...
harap-harap semua nya dipermudahkan...

23.12.16

Persiapan menuju ke tahun 2017.

Assalammulaikum...

yeayyyyy..hari ni dah Jumaat... tapi pagi tadi bangun tidur saya tanya husband.. kenapa hari ni hari Jumaat bukan hari Sabtu? kekekekeke~~
memanjang je nak cuti keje nya...
kalau goyang kaki dapat duit takpe...

takpe.. isnin ni kita cuti kan....
so, senyum balik....

lagi 8 hari nak masuk tahun baru...
insyAllah lagi 6 bulan akan bersalin... due saya 12 June 2017..
tapi saya harap sangat saya bersalin minggu ke 37.. iaitu bulan 5.. hehehehe
so, by time sambut raya puasa dah kuat sikit badan nak beraya..
takde lah puct lesi je.. nak jugak melaram.. hahahaha~~~


di sebabkan umur dah banyak...
banyak pulak yang masih belum dapat di capai...
jadi, sebagai permulaan saya amat memerlukan planner..
mula-mula nak cari kat book store je..
tapi rasa susah nak cari yang berkenan di hati..
makanya, order je lah.. @planerhut
alhamdulillah.. berkenan di hati..

lepas ni nak plan untuk upgrade knowledge pulak..
tak kisah lah knowledge parenting ke general knowledge ke..
sebab nak berjaya kena ada ilmu kan?

sama-sama lah kita doa untuk menjadi insan yang berjaya...
:)

22.12.16

Sarapan dengan cucur udang

pagi ni buat breakfast cucur udang...
untuk diri sendiri je.. mak mertua saya tak makan udang...
suami pulak tengah on diet... saya masakkan dia telur dadar as a breakfast...

walaupun tak cukup bahan cucur udang saya...
tapi puas hati lah...
sebab udang tu sendiri besar-besar...

saya buat cair sikit barter cucur hari ni..
tambah serbuk kari sikit dan bawang...

tu je...

makan 3 biji dah kekenyangan..


sebab buat besar-besar..
tu cepat kenyang..
masak dengan api slow..
bila dah nak terbalikkan kuat kan sikit api..
insyaAllah rangup di luar lembut di dalam..

21.12.16

Pregnancy Stories : 5th

Hari ni ada monthly check up kat Klinik Kesihatan (KK),,
saya ingat kan berat saya naik mendadak...
sebab masa di Koh Samui, saya makan lepas tu terus tidur...
tapi alhamdulillah.... naik 1.2kg je...
hehehe~~
tiap kali ke KK, balik tu perut mesti menonjolkan diri...
seriously... hari ni lepas check up masuk ofis macam biasa...
ramai tegur nampak perut a.k.a baby bump...
malu laaaa~~

tadi nurse kata HB di paras border line.. 
so, kena banyak makan kerang, bayam dan apa ntah...
kahkahkah~~! tak ingat.. yang penting kena makan sayur hijau laa..
hari ni kena scan lagi..
sebab period saya irregular.. jadi kena double scan untuk dapat jangkaan tarikh bersalin..
alhamdulillah, tarikh tak berubah pun...
saya cuma doa baby bersalin 37weeks.. 
hewhewhew~~
sebab nya by time raya puasa nanti badan dah sihat sikit...

hari ni genap 15 minggu 3 hari...

so google gambar baby 15 minggu dalam perut..


kalau tengok gambar ultrasound yang KK print pagi tadi..
taknampak apa..
gelap semata..
saya tak tahu mana satu baby nya..
tapi tadi masa scan kemain aktif baby dalam perut...
:)
cuma sebab dia kecik lagi.. jadi tak dapat rasa lah gerakan dia..
kadang-kadang kalau saya meniarap, dapat rasa macam orang cuit dari dalam...
lepas tu baru teringat.. ehhh.. tak boleh meniarap..
hahahaha...

alhamdulillah little tiny was okay..
saya risau selagi tak scan sebab last week kan naik flight...

mummy harap awak enjoy duduk dalam rahim mummy...
:)

19.12.16

setelah seminggu bercuti

Last week saya pergi bercuti ke Koh Samui...
honeymoon katanyaaaaa...
hahahahaha~~
masa baru lepas majlis dulu takde masa yang sesuai nak pergi berjalan...
so, bila ada cuti panjang berderet macam ni...
kita pun grab peluang ni nak bercuti...
walaupun husband kena amik 1 hari unpaid leave... kofkofkof~~
redha je laa ye...

tak banyak benda pun boleh buat kat Koh Samui..
memandangkan masih lagi dalam angin monsun...
dan juga keadaan saya yang berbadan dua..
mula-mula masa nak fly tu cuak lah jugak...
tapi kita fikirkan je.. Allah sebaik baik pelindung...

bila start kerja harini..
aduhai....
rasa lemau semacam je....
pulak tu tertinggal botol air dan kunci drawer...
haihhhh~~!

nasib baik bukak email takde benda yang mengejutkan..
harap boleh bertenang-tenang sehingga waktu balik lah...

tiba-tiba ada perasaan nak jamu kawan-kawan..
nak buat makan-makan lah kiranya...
tapi sempena apa??
birthday I dah lama lepas...
muehehehe~~~~
ni nama nya kesenegalan melanda...

Pregnancy Stories : 4th

saya pergi buat buku pink kat Klinik Bandar Botanik, Klang.
saya bawak sijil nikah je...

sampai depan pintu dalam 7.10 pagi macam tu..
pintu klinik bukak 7.50 pagi macam tu...
sampai kaunter pendaftaran klinik ibu dan anak, korang letak je ic..
kira macam tu korang cop dulu lah tempat korang..
sebab masa ni nurse tak mula bekerja lagi..
itu pun saya tahu dari mak-mak yang datang buat check up anak masing-masing...

kakak-kakak yang saya jumpa hari tu semua nya friendly..
siap cakap, lain kali bawak gambar scan baby yang kita buat kat luar...
lagi cepat proses pendaftaran kata nya...
tapi hari tu saya tak bawak pulak...
redha je lah...

lagi pun memang amik cuti semata nak buat buku...

lepas tu nanti tunggu nurse panggil nama..
dia akan tanya dah buat pengesahan kehamilan ke?
kira confirm ke korang ni mengandung...
lepas tu dia bagi buku pink tu..
suruh isi sendiri.. dia kata tunggu dia nanti lambat..
saya tak kisah pun isi sendiri...

lepas isi buku tu, dia bagi cup dan arah kan pergi ke tempat amik darah..
masa kat sini lama jugak saya tunggu...
mungkin dia utamakan ibu-ibu yang dah sarat mengandung..
lepas amik darah, nurse suruh pergi makmal untuk test urin..
jadi, korang terus je pergi kencing...
letak urin korang kat kaunter makmal tu..
terus ke depan tunggu...
macam saya terpinga-pinga masa tu..
lama tunggu kat depan makmal tu..
sampai abang tu cakap tunggu apa lagi ye?
muahahahaha~~~

lepas amik test urin, pergi balik ke tempat amik darah tu...
nanti dia isi bacaan semua dan arah kan kita ke kaunter depan..
letak buku kat bakul..
masa saya nak letak buku kat bakul,
kebetulan ada nurse nampak..
terus panggil saya masuk dalam bilik...
interview sikit.. dan dia bagi nasihat suruh makan makanan berkhasiat...
apa yang boleh makan apa yang tak boleh makan...
mungkin sebab bmi sy dah over weight... kahkahkah~~~
dia ada tanya latar belakang keluarga.. lepas tu dia mintak sijil nikah...
time ni je guna sijil nikah...

lepas tu dia check breast....
sakit kot dia tekan tekan gitu....

seterusnya jumpa doktor...
scan baby!
sama seperti scan yang lepas.. umur baby lewat seminggu..
tapi kata doktor memang macam tu.. tak lari jauh pun ikut besar janin...
doktor pun ada tanya sikit sebanyak pasal abdomen kita....

lepas jumpa doktor, pergi jumpa nurse yang interview balik...
dia suruh pergi bilik no 11..
apa yang saya baca, no bilik ni ikut kawasan rumah..
sebab nurse kan ada kawasan-kawasan pembahagian kerja mereka..
masuk bilik tu sebab nak dapatkan hari temujanji untuk bulan depan je..

16.12.16

Pregnancy Stories : 3rd

saya ajak suami scan di Klinik Popular, Bukit Tinggi, Klang..
klinik ni tepi ke depan Giant.. dekat dengan Old Town White Coffee...
reason sebab scan kat sini murah dan dekat dengan rumah...
orang kata scan pertama kali ni sebab nak pastikan janin berada di tempat yang betul..

klau ikut kiraan minggu masa tu dah 8 minggu..
tapi sebabkan period saya tak regular..
doktor ikut scan..
tapi tak jauh pon..
lari seminggu lewat je..
maknanya masa scan tu 7 minggu..
tapi mengikut pembacaan saya..
nanti pergi KK kena scan lagi sekali..
sebab period saya tak regular..
dan tarikh edd kemungkinan akan bertukar lagi...
jadi kita tunggu lah nanti yer...

mula-mula cadang nak pergi bukak buku pink / merah tu awal bulan December..
tapi sebab saya mengalami sakit kepala yang sangat teruk..
jadi, saya buat keputusan nak pergi 21hb November..
kalau ikut kiraaan saya dah 11 minggu..
hampir nak masuk 3 bulan kan..
tapi ikut scan hari tu baru 10 minggu lah kira nya..

2 minggu lepas saya dah call Klinik Kesihatan Bandar Botanik..
staff cadangkan pergi hari Isnin @ Khamis untuk buat buku..
tapi saya lupa nak tanya.. kena bawak surat nikah ke tak...

so, next stories kita cerita macam mana prosedur bukak buku pink / merah tu yer...

14.12.16

Pregnancy Stories : 2nd

22hb October ; Sabtu...
bangun pagi laju-laju pergi tandas..
tapi sebelum tu dah cover baik punya pregnancy test tu...
hehehehe~~~
kang kantoi kang dengan ibu tak pun adik-adik..

2 line naik tanpa perlu di tunggu.. laju je line tu naik..
kelip-kelip mata jugak saya tengok..
saya terus buat 2 kali tau...
sebab nak confirm punya pasal...
saya beli lain-lain brand...
memang sah double line..

esok nya saya buat lagi sekali...
guna clear blue...
orang kata clear blue ni tepat walaupun hormon hcg tak berapa pekat lagi...
yang ni debar-debar... 
hahaha..lama pulak nak tau result..
dalam 5 - 7 min macam tu...
then, result dia tulis 3week..

saya terus download apps..
nak tahu usia kandungan...
masa check ni baru 6 minggu...
husband pulak bila kita bagi tengok benda ni..
dia boleh tanya mengandung ke ni?
tak reti baca kan...

mula-mula ingat nak terus pergi scan...
tapi bila baca ramai cakap kandungan 6 minggu tak nampak apa pun lagi...
kalau ada sakit berpanjangan kat ari-ari atau ada turun darah pergi lah check buat scan..
jadi saya tangguh sampai lah usia kandungan 8minggu 6 hari.. nak masuk 9 minggu lah kira nya..

tapi bila scan..
usia kandungan dah lari sikit..
nanti kita sambung ehhhh...

13.12.16

Wedding Review 2nd : Make Up untuk Nikah

Lama jugak saya scroll FB untuk cari MUA..
Instagram tu segala hashtag saya klik...
nak cari yang murah dan yang cantik....
jujurnya bajet saya memang tak tinggi....
biasalah, nak kahwin guna banyak duit...
duit tu mengalir macam air.. =(

akhir sekali saya berkenan dengan Vaneesa Khalid...
masa tu saya klik profile FB dia..
gambar cover photo dia buat saya tertawan..
terus saya risik-risik harga dia...
alhamdulillah! dia free and available untuk hari nikah saya...
kakak ni dari Sg Buloh.. saya nikah pukul 11 pagi..
pukul 7.30 pagi ke 8 pagi macam tu dia sampai rumah saya..
hujan lebat sikit masa pagi tu...

Jom tengok hasil nya...


saya ada masalah eyebag dan kulit muka yang tak sekata..

hasil nya memang saya sukaaaaa sangat!!
i just love it!


close up sikit..
saya memang tak pernah pakai contact lens..
dan memang nak pakai untuk majlis kahwin ni..
hehehehe~~



dolly look like saya rasa..

saya puas hati sangat dengan hasil nya..
upah tak mahal.. 
memang within my budget..
so, kepada bride to be yang tengah survey MUA..
try tengok fb kak Vaneesa Khalid..

9.12.16

Wedding Review 1st : Dress Baju Nikah

Selepas hampir 3 bulan berkahwin baru ada mood nak review...
heheheheh~~
maafkan saya yer..
nak jugak cerita kat sini mana tahu masa akan datang boleh di kenag kembali... :')

post saya yang tajuk  Preparation Baju Nikah ni kesinambungan nya yer..

baju nikah memang amik on time.. amik masa tu malam sebelum esok nya fly ke Pattaya.. ye, saya ke Pattaya seminggu sebelum bernikah.. masa tu ibu dah bising-bising... kan berdarah manis kata orang.. kena kuarantin.. tapi nak buat macam mana, pergi bukan sebab bercuti.. kena kerja di sana..

lepas amik baju, fitting masa tu.. ada lah sendat sikit tang dada.. mintak akak tu bukak kan sikit.. biar longgar.. akak tu okay je.. tunggu dia kejap lah nak bukak jahitan nak jahit balik... around 11 malam baru siap baju saya.. alhamdulillah sangat..

untuk veil saya mintak tolong tailor lain potong dan jahitkan tepi.. walaupun hasilnya tak berapa nak cantik di mata saya.. tapi overall okay laa.. tang jahit tepi tu tebal sikit bagi saya.. saya nak jahit tepi nipis je...



ni balik dari Pattaya buat patch kat veil..
manik tu di tampal dulu kat lace tu..
guna gam dia.. ada jual kat kedai jahitan..
memang kukuh lah gam dia..
syarat nya kena biar kering betul baru di sentuh ye..
masa ni kekeringan idea...
lama jugak mengadap benda ni..
lagi 3 ke 4 hari nak nikah baru dapat idea..

malam sebelum nikah.. 
saya gam manik kat kain..
sebab bff kata baju saya kosong sangat...


boleh pulak tengah-tengah tampal manik tu tak cukup..
hahahaha~~~
masa tu dah malam..
esok balik kerja terus singgah ke kedai jahit..
sebenarnya manik saya beli kat GM Klang..
total lost RM100 jugak..
tu manik ada lebih lagi tu...
kira-kira RM130 lah untuk manik...


ni je gambar yang saya ada untuk full picture dress nikah...
actually warna mint green.. tapi dah jadi mint blue gamaknya..
tak kisah lah.. 


ni sebelum bertolak ke masjid shah alam..
posing sikit kat pelamin..
tudung tu kawan saya sponsor..
thanks Iqa!
bunga tangan tu saya DIY sendiri je...


pic dari OP..


dari sisi..

overall saya puas hati sangat dengan baju ni...
rasa nak tempah lagi design macam ni untuk raya..

Bubur Nasi KFC dan halia

Semalam nak beli nasi lemak kat depan Petronas Seksyen 15..
sekali sampai turn saya habis pulak..
sebelah Petronas ada KFC..
kita pergi beli breakfast kat KFC je lah...

dah tenung renung menu board..
pilih order bubur KFC..

ada isi ayam yang di carik...
bubur nya agak pekat bagi saya...

1 set dengan air RM4.90 tapi saya kena tambah RM1 sebab tukar air..


tengah gaul-gaul...
tiba-tiba terjumpa seketul halia...

good morning korang...

8.12.16

Pregnancy Stories : 1st

sebelum buat UPT..
perubahan saya dapat rasa..
asal menjelang subuh je pakej sakit kepala..
suhu badan tinggi..
memang rasa nak demam..
tapi gagahkan diri jugak pergi kerja..
tak kan hari-hari nak mc..
tapi so far saya memang tak mc pon..
yang terasa sangat nak buat UPT, bila saya start program diet dengan suami..
kalau diet saya minum cuka epal selang 2 hari sekali..
untuk buang lemak lemak jahat dalam usus.. korang google okay kebaikan cuka epal ni... banyak kelebihan dan kebaikan dia..
tapi kena amik ikut saranan lah yer.. jangan korang main bedal je nak minum...

2 3 kali nak minum cuka tu.. tapi hati macam tak redha je... kehkehkeh~~~
serius ni.. memang terasa nak minum.. tapi hati duk cakap jangan jangan...
pulak tu cycle period saya tak betul..
kang kalau betul ada nyawa dalam rahim..
tak ke naya..
tapi saya sabar kan dulu diri..
walaupun cycle tak betul.. saya tetap tengok tarikh yang apps bagi bila period..
so, saya cakap dengan husband..
nak check sekian sekian tarikh lah..
dia pulak bukan faham sangat pun pasal cycle bagai ni..
dia ikutkan je isteri dia ni.. hahahaha~~

tapi bila dah beli UPT tu..
lain pulak jadinya...
hahahahaha~~
rasa nak terus je buat test..
tapi banyak baca dari internet, waktu yang terbaik adalah air kencing 1st lepas bangun tidur..
dapat jugak sabarkan diri separuh hari.. kahkahkah~~

alhamdulillah..
2 line naik tanpa perlu tunggu lama..
seminit je terus nampak..
tapi masa tu asyik cakap dalam hati je...
aku ni mengandung ke?
suami pun tak percaya jugak...

to be continued yer...

hari ni kandungan saya berusia 13 minggu 4 hari.. :)

7.12.16

Kari Kepala Ikan Merah

2 minggu lepas mak mertua beli kepala ikan...
dari kat pasar tu saya dah terbayang-bayang nak masak kari..
sebab makan kat luar mahal kan...
suami pulak jenis layan je semua makanan...
lagi lah senang...
macam rumah mertua jarang masak kari...
kalau rumah keluarga saya... tiap minggu kena ada kari...

jadi sebelum pergi kerja semalam,
saya siap-siap dah turun kan ikan dari freezer ke chiller untuk defrost..
by time saya balik kerja kena rendam kejap je..
sesambil prepare bahan tumis, ikan pun dah lembut..

bahan masak kari kepala ikan cara saya senang je...



Bahan-bahan:

kepala ikan @ isi ikan
halba campur
air asam jawa (jangan pekat sangat jangan cair sangat)
bawang besar 1 biji - blender
bawang putih 7 ulas - blender
1 inci halia - blender
bawang kecik 3 biji - hiris halus
serbuk kari 7 sudu **
1 sudu kecik serbuk kunyit **
1 sudu besar cili blender **
tomato sebiji
daun kari 4 batang
bendi @ terung

bahan bertanda ** bancuh bersama. kepekatan agak-agak ye.


Cara-cara masak

- panaskan minyak, masukkan bawang kecik yang di hiris dan juga bahan yang di blender.
- bila dah layu bahan tumisan, masukkan serbuk kari yang di bancuh tu. api kena sedang je. kacau selalu supaya tak berkerak.
- tunggu hingga terbit minyak, masukkan air asam jawa dan sedikit air biasa. kira tengok kepekatan kuah yang korang nak.
- kecikkan api, masukkan halba campur dan daun kari dan juga ikan.
- tunggu menggelegak masukkan bendi atau terung. masukkan sekali garam dan serbuk perasa. balance kan rasa. kalau nak letak lada hijau time ni pun boleh.
- nak tutup api baru masukkan tomato supaya dia tak benyek sangat.
- Siap!

senang kan? makan dengan sambal belacan memang layan laaaaaa....





rupa yang menarik rasa yang hambar

Weekend adalah hari yang paling tertunggu-tunggu kan....
hari ni dah rabu...
cuaca pun alhamdulillah...

selalu weekend saya akan balik ke rumah keluarga saya...
tak jauh pun dari rumah mertua...

jadi ahad lepas ajak husband pergi pasar karat sebab nak breakfast kat sana..
lepas tu nak cuci poket beli baju...

sebelum keluar rumah....
nampak ada ikan goreng semalam..
bukak periuk nasi pulak nampak nasi semalam..
apa lagi..
buat nasi goreng lah..
tapi saya tak nak makan...
hahahahahah~~~
gatal nak buat je...

cili kering tumbuk is feveret wehhhh~~!

ini lah kejadian nya...



efek asap tu...
panas lagi...

nampak macam sedap je....
ingatkan nak rasa sikit sebelum keluar rumah...
tapi husband cakap dah lambat....

rupa-rupa nya...
nasi goreng ni masin gila babassssss punya...
hahahahaha..
mak mertua yang bagitahu...
sebab nya saya guna garam kasar...
konon nak rasa sedap laa...

haihhhhhhh~~
nasib baik I sorang je menantu perempuan dia...
kalau tak jatuh saham dengan biras perempuan...
kofkofkof~~

25.11.16

Simpanan EMAS yang menguntungkan

Umumnya kita semua tahu nilai RM di mata dunia makin tiada nilai...
kalau tukar RM ke Thai Bhat, dapat rasa sangat keciknya nila matawang kita...
apa yang kita boleh buat ada lah tukar simpanan kita kepada bentuk fizikal iaitu 
E M A S
Dari zaman nenek moyang lagi kan memang emas ni digunakan time terdesak..
emas di gunakan lambang kekayaan.. orang dulu-dulu siapa yang pakai rantai ke gelang ke...
mesti ramai cop orang tu orang kaya...



dari dulu emas tak pernah nya murah sebenarnya...
macam contoh zaman dulu pernah segram emas RM25 tapi kalau kita tengok keadaan masa tu..
RM10 tu ibarat RM100 zaman sekarang...
jadi, emas memang tak pernah murah..
dan...
harga emas tak pernah nya menurun...
naik selalu adalah...



pentingnya sekarang kita simpan emas...
tak perlu beli yang besar-besar pun... sebab kalau emas tu besar pasti berat..
bila berat kita akan terasa mahalnya...
kita cuba kumpul 1 gram sebulan...
Kalau tak dapat sebulan 1 gram.. buat lah 2 bulan 1 gram...
nak bermula tu memang payah...
tapi kalau dah start menabung emas ni..
seronokkkkkk...
seriously!


siapa yang nak tahu lebih lanjut pasal simpanan emas ni..
boleh komen atau email saya..

kita boleh menunggu harga emas jatuh atau turun,,,
tapi bilakah ia nya akan berlaku?????

24.11.16

dashboard baru

korangggggg..
kenapa blogger tukar dashboard ni...
tak suka nya...

plain sangat rasa nya...
dull je...
haihhhhhhh..
nak membaca pon tak bersemangat,.,

sekarang mood nak menulis berkurang...

tunggu lah nanti mood datang balik....


15.11.16

bubur kosong dan ikan bilis pedas...

semalam dah set dengan kawan saya nak makan bubur..
kedai tu kat seksyen 11..
bubur kosong dengan lauk pauk...
sekali dalam kul 4 petang macam tu..
Shah Alam hujan lebat...
siap angin ribut bagai...
terus cancel plan..
nak balik kerja pun 1 hal jugak...
jalan jem gila...
tak bergerak-gerak...
rupanya polis tu tahan tak bagi jalan.. dia bagi yang lain jalan dulu..
masalahnya kenderaan tak putus-putus pon..
bengkek je hati tengok polis semalam..

sampai rumah dah maghrib..
maghrib kan awal sekarang...
rehat kejap.. bagi hilang penat..
terus ke dapur tenggek bubuk nasi..
hehehehe~~
goreng ikan bilis tumbuk cili api..
jadi lah buat lepas kempunan anak tekak...


bubur tu masak macam biasa..
rebus sampai kembang..
lepas tu hiris nipis-nips bawang goreng dan halia..
goreng sampai garing..
bila nak tutup api bubur baru campur kan..
yang ni saya letak kiub ayam..
so, tak payah letak garam lagi...



yang bekal saya hari ni..
jeruk mangga tu malam tadi buat...
mi goreng tu kakak ipar bagi malam tadi...
panaskan balik... bawak ke ofis sebagai breakfast..
sambal ikan tu masak pagi tadi..
sambal tomato ikan...
tiba-tiba terasa sedap pulak sambal hari ni..
hahahahaha~~~
puji masakan diri sendiri...

11.11.16

tak dapat bawal pucci dapat bawal turkey pon jadi lah.

Saya tak bawak pindah lagi sepenuhnya barang saya ke rumah mertua...
sebab takde almari lagi untuk saya letak barang-barang saya....
jadi saya bawak sikit-sikit je pakaian dulu..
tukar-tukar tu je lah...
kalau lambat basuh baju..
memang takde baju nak pakai hoiiii...
hahahahaha~~

ni sekarang rasa kulit gelap semacam..
siap kering kat T zone.. hidung toksah cakap lah...
memang menggelupas je..
dah jadi macam ni baru lah terhegeh hegeh nak pakai krim muka..
krim vitamin E, krim aloe vera semua di keluarkan..
rasa nak sangat scrub muka..
tapi scrub tinggal kat rumah saya..
ahad ni balik kena terus scrub muka lah gamak nya....
actually, sekarang ni nak basuh muka pakai cleanser pon malas...
hahahahaha..
sebab bilik air dengan bilik jauh..
lebih 10 langkah..
so, kalau dah masuk bilik memang malas lah nak keluar..
kalau nak kencing pon tahan sampai dah tak boleh tahan..
hahahahaha~~~
dulu saya asal terjaga malam akan minum air dalam 2 3 teguk..
sekarang takde dah..
yelah, dah minum kang nanti lepas sejam nak ke tandas..

sekarang kan tengah in bawal pucci...
tengok kat fb yang ciplak pon jual sampai RM30.. tak masuk postage lagi..
saya ni kan jenis cheapskate...
ehhhh.. haruslah... di kala barang semua naik...
lepas tu pergi pasar malam..
jumpa bawal satin.. kata nya bawal turkey..
nak lepas kempunan beli lah..


tak dapat pucci dapat turkey pon boleh laa..
asalkan melaram kata nya...
hahahaha~~
muka tu memang macam mayat,...
ntah mana compact powder pon tak tahu...
haishhhhh~~!

2.11.16

Tragedi berlaku di bulan November 2016

1 November

Majoriti rakyat Malaysia naik darah sebab naik harga petrol, kenaikan harga tol dan jugak penarikan subsidi minyak masak.. 
orang kaya yang betul-betul banyak $$$ mungkin tak terasa lah..
tapi rakyat marhaen macam kami ni.. terasa gila lah...

pergi kerja balik kerja.. tol minyak sebulan dah berapa?
nasib baik saya dah tukar tempat kerja..
kalau sebelum ni kerja di Damansara..
sebulan dulu atas jalan raya je dekat RM500.. tol & minyak..

nak berjimat masak sendiri...
tapi kalau dah semua bahan mentah mahal..
macam sama dengan je kau makan kat luar..
tak hairan lah kalau nasi goreng kampung lepas ni harga RM7 sepinggan..
nasi goreng USA boleh jadi RM10...
nak marah peniaga pun tak guna..
sebab mereka pun di tekan dengan harga yang tak munasabah..

kita yang dizalimi ni..
banyak-banyak berdoa yer...
senjata kita doa...

moga semua ni akan berlalu dengan cepat...

31.10.16

cerita yang sama setiap minggu

nak share life sekarang..
macam tak de apa sangat cerita pun..
pergi kerja balik kerja..
sebelum pergi kerja masak..
balik kerja pun masak..
sesungguhnya kerja saya masak je laaaa...
kofkofkof~~~
husband pulak mengemas rumah...
rumah pun kemas once a week..
sebab takde sepah mana pun..
cuma habuk laaa banyak..
ntah datang dari mana pun tak tahu lah..
tiap minggu sapu mop pun habuk banyak lagi...

so far, weekend kalau takde apa-apa memang balik rumah saya..
bukan rumah saya lah.. rumah ibu saya...
last week tak balik..
sebab ibu cakap dia tak kat rumah..
kebetulan sabtu husband bawak mak mertua pergi pasar...
ahad ada kenduri kahwin belah husband..
memang tak kemana pon..
sekarang ni kalau nak berjalan weekend pun rasa penat semacam je..
adakah faktor usia?? krikkk krikkkk krikkk~~~~~ :p

kita share gambar baju bertandang belah husband lah..


gambar ni tak edit tau..
fresh from photog lens..
venue outdoor : pantai kelanang, morib


masa majlis bertandang ni..
kurang pose-pose nak rapat peluk gitu..
photog tak berapa pandai nak atur..
tapi kiteorang okay je...
hahahaha~~
sebab malu laa nak peluk-peluk depan orang..
dalam bilik takpe..
#ehhhhh

26.10.16

weekend outing

Hari Ahad lepas suami ajak pergi jalan-jalan.. sebenarnya ada agenda yang dah di plan..
tapi last minute cancel...
jadi dia ajak jalan-jalan...
saya lagi lah seronok..
dating kannnnnnn...
perempuan mana je rasa tak seronok...
heeee~~~

mula-mula kami pergi AEON Shah Alam..
saya memang dah niat nak beli Hokkaido Cheese Tart...
tapi sebelum tu jalan-jalan dulu..
tiba-tiba rasa macam nak makan sushi..
terus ajak suami masuk Sushi King..
dia pulak tak pernah try...


saya memang gilakan sotong ni...
kenapa lah takde jual kat pasar besar eh...
ada jual kat AEON jeeee..



ni baru try..
Avacado dan salmon..
sedappppp..



beli 6 ketul terus..
puas hati...
tapi mahal woooo..
seketul RM5.90


sedappppp..
jadi makan sikti2..
hahahaha..
dah habis pon...

Minggu terakhir di bulan Oktober

Assalammualaikum..

Minggu ni minggu terakhir di bulan Oktober..
Harap takde lah yang mengalami tragedi Oktober...
sekarang mood saya malas bekerja...
hahahahaha~~

monsun apa ntah minggu ni gila malas nak kerja..
bangun pagi tu seret seret kaki je nak siapkan diri pergi kerja,,,,

rutin harian saya pagi-pagi siapkan breakfast untuk suami..
sebab dia tengah diet..
kalau dia tak diet..
tak payah buat breakfast...
dan sambil buat breakfast sambil masak untuk lunch..
saya jenis bawak bekal.. suami pulak balik lunch di rumah...
tapi tu lah.. tang sapu menyapu memang saya tak buat masa weekdays..
buat time weekend je..
hehehehe~~
saya masih lagi berusaha untuk menyusun waktu..
dari sampai rumah hingga nak tidur..
kadang ada kala nya kemalasan memang bermaharajalela..
lagi lagi masa kepenatan yang teramat...

every week tak sabar tunggu weekend...


peace yawwwr~~!

20.10.16

Bila lah nak Jumaat

Assalammualaikum...

Lama nya rasa nak tunggu hari Jumaat.. 
walaupun esok je... 
entah kenapa minggu ni rasa lambat sangat... 

Sejak kahwin ni...
rasa tak sabar je nak balik rumah mak sendiri..
lepas berkahwin saya duduk rumah mertua..
mak merua tinggal sorang...
jadi kami tinggal lah bersama...
nak pulak suami 1 1 nya anak lelaki dia..
tanggungjawab anak lelaki jaga emak...
kita sebagai isteri kena faham..

okayyyy.. berbalik cerita nak balik umah sendiri..
sebab tak payah nak fikir..
suami dah makan ke belum..
rumah dah sapu ke belum...
kat rumah sendiri..
adik-adik yang buat...
hehehehe:D

dah jadi isteri baru tahu penat nya wehhhh...
dulu boleh lah share2 dengan ibu dengan adik-adik buat kerja rumah..
laaaa ni....
baru tahu... hahaha..
nasib baik husband jenis ringan tulang.. alhamdulillah,.. 

maka nya..
mari berdoa moga hari ni cepat berlalu...
:)

17.10.16

Review Malam Berinai

Ikutkan masa adik kahwin tahun lepas takde pun malam berinai..
jadi masa saya draft untuk majlis perkahwinan.. saya tak masuk kan langsung malam berinai..
well, semua tu cost yer..
maklumlah, nak kahwin ni $$$ macam air mengalir...
hari ni withdraw lagi 4 5 jam dah habis.. huhuhuhu~~~

sekali makcik cakap, buat lah.. untuk belah lelaki dengan kita-kita je..
kalau tak ada macam bukan majlis kahwin.. sebab nikah saya buat di Masjid Negeri..
esok pulak baru majlis bersanding..
lepas tu dengan bijak nya makcik saya suggest sewa baju malam berinai kat kawan dia..
dapat murah..
memang murah sesangat laaaa...

sebelum tukar tukar persalinan..
saya buat majlis khatam Al-Quran dulu..
mula-mula dah deal dengan kumpulan marhaban..
sekali last minute kumpulan tu tolak dengan alasan majlis saya malam..
sighhh~~~
nasib baik saya masih rapat dengan bekas guru mengaji saya..
alhamdulillah, mereka available hari tersebut..
majlis patut mula pukul 8.30 malam macam tu..
tapi lambat atas beberapa sebab...
masa tu saya dah panas hati dah..
nak marah tak boleh.. hahahahaha~~
pengantin kan kena control...

meh kita share gambar sepanjang majlis..
oh yee.. malam ni menu nasi lemak, dan ibu tempah 2 ekor kambing dan jugak roti jala kuah durian,,
unfortunately, pengantin tak dapat rasa..
tertelan-telan air liur bila orang kata sedap...



terima kasih ustaz ustazah...

cantik kan warna inai tu..
inai segera je tu..
nanti kita buat entri lain..

saya cuma amik pakej baju dan aksesori..
make up saya amik Fatin..




baju korea kata nya...
:)


Bollywood style...

habis tukar-tukar baju dalam pukul 12 malam.. lepas tu tadah tangan pulak berinai... memang sambil tu tersengguk sengguk... mengantuk sangat... 


14.10.16

Resepi Bihun Sup Chinese Style

Sejak jadi isteri orang ni asyik kena fikir...
hari ni nak masak apa?
kalau dulu saya masak sabtu ahad je.. weekday ibu yang masak..
sekarang hari-hari kena masak.. rasakannnnn~~~
badan pun makin mengembang...
seriously, berat badan naik mendadak sangat...


Semalam saya masak nasi lemak sambal sotong...
masak pagi-pagi untuk bawak bekal..
sekali untuk kat rumah..
sebab mak mertua tinggal sorag-sorang je..
suami saya pulak jenis makan lunch kat rumah..
alang-alang masak je lah sekali kan...
saya buat sambal ikan bilis sekali..
yelah, kalau tak rasa macam bukan makan nasi lemak.. 
sambal ikan bilis yang ni saya try resepi yang ada letak daun pandan dan buah keras..
memang sedappppp sangat...



pastu balik kerja semalam.. suami tanya nak masak apa malam ni?
huwarghhhhhhh... nasib baik dah prepare nak masak apa.. hehehe:D
masak Bihun Sup Chinese Style

Resepi Bihun Sup Chinese Style

Bahan-Bahan

Segenggam ikan bilis
Sawi Pak Choy
Tauhu yang untuk yong tau foo (lupa nama nya)
Bebola Ikan
10 ulas bawang putih di cincang
1 ketul kiub ayam
Bihun yang dicelur

Cara-Cara

Rebus ikan bilis dengan api perlahan. ukuran air ikut suka. saya pakai periuk sederhana. lagi lama rebus lagi sedap kuah tu.
lepas tu tapis, ikan bilis tu buang. nak air rebusan dia je.
goreng bebola ikan dengan minyak yang sedikit. goreng sekejap je.
gunakan minyak yang ada tu goreng bawang putih yang dah cincang. api kena perlahan ye. jangan terhangus pulak.
masukkan bebola dan bawang putih tu ke dalam air rebusan ikan bilis. minyak goreng bawang putih tu pun masuk kan sekali tau.
didih api perlahan. taruk kiub ayam perasakan. kemudian masukkan sayur. sayur tu jangan masak sampai layu sangat.
siap!

makan dengan cili kicap.. sedap bangat....



yang ni pulak buat kek coklat lava cheese berhantu..
kan tengah viral kek ni..
saya beli asyik jumpa yang tak kena dengan tekak je...
maka nya adik-adik desak suruh baking sendiri..
baru puas hati makan...
:)

now, tengah planning dan fikirkan menu diet suami isteri..
kena jugak jaga makan sebelum terlambat...

26.9.16

Menu ringkas tapi sedap

Weekend ni sepenuh masa di rumah mertua...
Lepas kahwin memang duduk di rumah mertua..
tapi sebab majlis belah lelaki belum lagi selesai..
jadi saya balik weekend je ke rumah mertua..
mak mertua tinggal sorang-sorang je kat rumah tu..

so, semalam pergi kenduri kahwin kawan saya...
balik tu pergi butik fitting baju majlis bertandang...
suami pilih nak pakai peplum...
terkedu saya..
sebab kalau saya pakai peplum ni memang failed...
nampak perut uolls....
haihhhhh..



SIL - MIL - Yours truly - Encik Kesayangan

ni kenduri hari sabtu..
sepupu husband..


malam tadi dinner masak je kat rumah..
dalam rumah bertiga je..
saya masih tak dapat lagi adjust nak masak sikit..
tapi better dari sebelum-sebelum ni laa...
Encik Kesayangan jenis makan tak memilih...
semua dia bedal.. 
jadi masak ringkas je lah semalam..
dah penat pun iyea jugak..
sehari suntuk kat luar..



cili kicap bawang perah limau nipis..
ikan senangin goreng rangup... tak bape rangup sangat laa..
sup mee suah..


20.9.16

Dugaan bertunang

saya bertunang 25hb Dec 2015. tak sampai setahun bertunang kami menikah. memang dari awal kami tak nak tunang lama-lama. sebenarnya dah lama berkawan dengan suami. cuma takde fasa bercinta je. jadi, bila hati dah nekad pilih dia terima dia. saya memang tak nak tunang lama-lama, dan alhamdulillah dia dan kelaurga semua setuju... 

saya selalu scroll komen kat FB kalau nampak orang post pasal dugaan bertunang..

bukan nak riak ke apa.. alhamdulillah, saya takde dugaan teruk waktu bertunang..
mungkin takde langsung dugaan tu...

salah satu sebabnya, suami saya jenis tak layan masalah remeh temeh.. actually, selalu nya masalah kecik-kecik ni kalau diperbesarkan memang akan jadi kanser dalam perhubungan,...

dan saya pulak, kalau ada tak kena ke apa.. saya diam je.. tak cakap depan dia..
sebab saya segan sangat dengan suami saya sebelum kami berkahwin...
jadi saya wechat je laa... hahahahaha...
gunakan je medium komunikasi yang ada..



saya tak de nampak orang yang lebih baik dari suami saya...


dulu masa sebelum buat keputusan nak bertunang..
saya memang ramai jugak lah kawan lelaki..
yang rapat dengan saya...
yang jenis kalau saya nak keluar ke ada masalah ke... saya boleh je cari mereka ni..
bila dah decide nak terima lamaran suami dan nak bertunang...
secara perlahan-lahan saya tarik diri dari hubungan rapat dengan kawan lelaki..
cara macam tu saya minimize kan pergaulan dengan lelaki lain...
yelah, dulu sebelum serius dalam hubungan, kita kena lah mencari dan mengenal kan..
kalau dah sampai satu tahap kita nak mulakan sesuatu yang serius..
wajib lah bagi saya kita tutup mata atau pandangan pada orang lain..
alhamdulillah sangat... saya rasa dia yang terbaik untuk hidup saya..

bagi saya, kalau kita dah pasang niat nak mendirikan rumah tangga..
niat tu kena seiring dengan perbuatan kita...
jangan lah dah bagi harapan, dah bina hubungan pertunangan... tapi mata melilau tengok yang lain..
dengan alasan, mana tahu ada yang lebih baik..
well, dari masa mula kita terima dia atau kita pilih dia..
kita dah tahu dia adalah terbaik untuk kita dan hidup kita..
kan?

bagi pasangan yang tengah bertunang tu...
banyak-banyak berdoa..
moga Allah permudahkan segala urusan..
kalau dah cukup duit, terus je menikah...
:)

19.9.16

030916 - Single to Wife

03092016

hari sejarah bagi saya dan suami.
alhamdulillah majlis akad nikah berjalan dengan lancar sangat...
dan suami tergolong dalam #teamsekalilafaz
hehehehe~~
nak jugakkkk buat hashtag tu...


pic ni outdoor di Masjid Besi..

kami nikah di Masjid Sultan Abdul Aziz Shah, Shah Alam..
gambar kat masjid tu photog lain..
nanti dah dapat gambar kita share yer...

ingat Saharul Ridzwan je ada pic macam ni..


hehehehe :)
nak jugak sama..
cuma kami nikah awal dari dia lah..




sampai sekarang tertanya-tanya..
aku dah kahwin eh?
hahahaha~~~

LOLs