16.5.12

Selamat Hari Guru dan Kenangan Zaman Sekolah


Selamat Hari Guru pada semua yang bergelar guru.

Saya memang tabik spring pada semua guru sebab mereka ni punya sifat kesabaran yang amat tinggi. Ingat senang tugas mendidik ni? Dapat anak murid dengar kata takpe jugak.. dapat anak murid spesis macam saya ni? Hahahahha… nampak nau lah saya ni “baik” sangat masa zaman sekolah dulu kan? 

Eehhh.. sungguhpun saya “baik” sangat dulu, tapi takde rekod displin yang buruk ye! Alhamdulillah, tak pernah lagi kena panggil dengan guru displin. Almaklumlah, dulu pengawas.. ahahak.. saya jadi pengawas dari darjah 3 sampai darjah 6.. sekolah kebangsaan dan sekolah agama. Gila kuasa betul kan? 
 
Saya paling kenang zaman sekolah rendah.. sebab ramai sangat kawan-kawan dan rumah kawan pun dekat-dekat je. bila saya masuk sekolah menengah.. saya tak ramai sangat kawan.. dan rumah mereka jauh dari rumah saya.. selalu kalau ade discussion atau study group, sayalah kena ke rumah mereka.. sebab rumah saya jauh. masa sekolah rendah ni memang nama saya famous dikalangan guru-guru dan jugak kawan-kawan...

Sepatutnya saya masuk sekolah menengah seksyen 16, sebab memang sekolah tu yang di berikan lepas abis UPSR. Saya dapat keputusan baik dalam Penilaian Sekolah Rendah Agama (PSRA) , dapat tawaran masuk sekolah agama. Satu di klang satu lagi di kalau tak silap di Kuala Selangor. Tapi saya refuse taknak pergi. Ingat lagi masa tu, kena marah teruk dengan parent.. hehehe.. :p kemudian abah masukkan saya Sekolah Menengah (Perempuan) Bukit Kuda. Sebab utamanya, masa saya sekolah rendah saya berkawan dengan ramai sangat budak-budak lelaki. Jadi perangai perempuan tu, kurang. Bukan takde, tapi kurang sangat lah.. siapa yang kenal saya dari kecik memang tahu lah.. 

Saya masuk sekolah tu, dengan tak kenal siapa-siapa pon. Tapi nasib baik ada 2 3 orang jugak kawan sekolah rendah yang bersekolah disitu. Lucky! Dan dari pada peramah & nakal, saya berubah menjadi pendiam. Bukanlah totally 100% pendiam. Tapi lain sikitlah dari sekolah rendah dulu. Saya masuk kelas depan, jadi mereka asyik belajar belajar dan belajar. I’m not that type of person. So, takde aktiviti gossiping langsung! Bored! Tapi bersyukur jugak, bila dalam environment macam tu, secara tak langsung kita belajar. Masa form3, kan nak PMR , cikgu yang ajar math laju je.. dalam kelas tu ramai student chinese, melayu ada 8org je kalau tak silap. Saya pulak jenis lembap math. Memang salin je apa cikgu tulis, padahal satu hapa tak faham. Kebetulan yang duduk sebelah saya tak ramai kawan, sebab die pendiam tapi pandai! Alhamdulillah, dia membantu saya.

Kenangan form 3, dapat teacher yang garang sangat dan saya kena duduk depan dia every time masa English. Selalu kena panggil dengan dia time jawab essay. sebab grammar saya memang lintang pukang. tapi sebab dia buat macam tu, saya score A dalam PMR. sampai my parents pun tak percaya..:)

Dapat keputusan PMR, masuk Sekolah Teknik Klang. Bila dah 3 tahun sekolah perempuan.. masuk teknik, sumpah! Saya macam jakun..jakun tengok student lelaki pergi sekolah... hahahah.. lepas tu takut.. sebab kat teknik ramai sangat pelajar lelaki.. hehehe.. 

Kat teknik ni saya dapat balik diri saya.. cehhh.. dapat balik kan? Jadi kepochi.. hahaha.. kawan-kawan yang sekepala.. paling best moment kat teknik. Nama je kelas perdagangan tapi akaun tak tau apa-apa.. sampailah nak SPM, baru belajar bersungguh-sungguh..dan result untuk prinsip perakaunan tu memang tak ku dugalah.. Alhamdulillah sangat-sangat..kalau belajar betul-betul mesti dapat A.. dalam kelas makan karipap, bihun Singapore, sambal tempe jawa.. hahaha.. time cikgu mengajar.. 

Masuk kolej, pulak.. dapat kelas dengan budak-budak pandai lagi.. **sigh** macam library bergerak dah.. apa je saya tanya, insya’allah dapat jawapan. Lepas tu bila tengok result dorang gempak-gempak.. adoiyai.. malu okey! buat assignment panjang menjela.. saya punya assignmnet nak dapat 15 muka surat pun seksa nak cari bahan.. Apa pon, dapat jugak saya grad on time.. takde delay-delay.. 

Saya bersyukur sangat atas apa yang cikgu-cikgu pernah buat kat saya.. bagi ilmu, berusaha memberi saya kefahaman.. dan saya jadi manusia sekarang ni.. walau saya tak menyandang jawatan polis, guru, jurutera ke.. tapi Alhamdulillah saya dapat jawatan yang baik. Sampai sekarang cikgu-cikgu masih lagi ada yang kenal saya.. nampak sangat famous kan time sekolah dulu.. 



kalau kot-kot cikgu ada bukak blog ni.. mesti cikgu terharu kan? hehehe...

3 ulasan:

sarah mohamad berkata...

Selamat Hari guru jugak kepada semua guru2 di malaysia! Macam2 kenangan kan masa sekolah dulu hiksss :D

Cik Siti Hajar berkata...

yelah, berbelas tahun di bangku sekolah.. mestilah byk pengalaman kan?

dhiera berkata...

tanpa guru, siapa lah kita sekarang~