7.9.12

Soalan Paling Sensitif Pada Abad Ini.



Sesungguhnya soalan paling sensitif pada tahun ni dan tahun akan-akan datang adalah……..





“bila nak kahwin?”

“bila nak naik pelamin?”

“turn kau bila lagi?”




Soalan-soalan tersebut tu boleh jadi double meaning; sama ada memang betul-betul persoalan ataupun perlian. Hanya orang yang bertanya je tahu.

Tapi memang tak tahulah kenapa saya rasa lately soalan tu membunuh jiwa raga saya.. siapa yang selalu tanya soalan ni pada saya? My ibu.. seriously memang boleh dikata-kan hari-harilah tanya soalan begini. Sampai nenek saya kata, takde soalan lain ke nak tanya.. hahahhaha.. nenek saya pon tension dengar soalan tu.. apatah lagi saya…

kawan-kawan yang dah bekahwin pun rajin benau nak tanya soalan begini... buat saya rasa umur 23 tahun ni dah jadi andartu.. hahahha.. padahal umur baru melepasi paras emaja.. hikhik:p

Time raya hari tu, ada dua tiga orang kawan datang dengan suami beserta anak. Kawan-kawan tu pulak sama baya dengan saya.. haa… amek.. lepas je orang tu balik.. mak saya cakap. “ tengok tu, kawan dia siap dah ada anak dah.. dia ntah bilalah…” sentap okey dengan soalan sebegitu…


ibu dan adik ke-3


Mak korang-korang ada tak macam ni? Haishh… stress tau dengar soalan yang sama berulang-ulang kali.. 

Saya target next year nak bertunang and insya’allah, lepas bertunang dalam beberapa bulan boleh kahwin.. tapi sekarang ni masih proses mencari calon yang sesuai.. dan jugak memantapkan kewangan.. kahwin guna banyak duit woooo~~~~



 kalau boleh saya taknak cari yang sebaya atau lagi muda.. nak cari yang tua sikit dari saya.. selalunya yang sama baya mesti pekerjaan die tak stabil lagi kan….



memang jodoh akan datang bila masa yang sesuai tapi kena ingat yang jodoh takkan datang bergolek tanpa usaha.
 

5 ulasan:

ct cheery berkata...

umm...toi2x sy pun fade up ngan soalan tu. tp sy slalu jawab "duit xckup g cmne nak kawen?" hahaha...jwpan penyelamat.

Tengku Puteri berkata...

23 kira muda lagi la..hee..sy dah 24..taun depan 25...mak seniri tak tanya sbb dia tau situasi sy...tapi org lain,kawan2,jiran asyik tanya... huhuhu...tuh la kalau nk cri calon better yg lebih tua kot..kalau yg muda2 nih betul2 simpan duit lain la kan..huhu

S Y A M I R A berkata...

bila dh kawin , soalan lain pulak mereka tanya " bila nak ada anak ?" hehhee

Aisy ~ berkata...

salam . wahh , mak awk yg excited tanye soalan gitu . padahal mude lagi kan . hehe . mak saye plak jangan lah sebut pasal kawin , dia suh habis blajau n keje dulu , padahal kawan2 sebaye saye ramai yg dah naik pelamin . huhu . ade hikmahnyeee . sangka baik je :D

Cik Siti Hajar berkata...

ct cheery : xyah fedup2... kita chill je...:)

Tengku Puteri : kalau mak tak tanya mesti ade je orang lain yg suke bertanya kan???

S Y A M I R A : soalan2 cepumas mmg sentiasa je ada utk kita..


Aisy ~: sbb awak tengah belajar kan?? saya dah keje.. jd situasinya berbeza...