7.5.13

PRU13Kita masih lagi bahaskan berkenaan PRU13.. bahang PRU13 masih lagi membara dikalangan rakyat Malaysia.. boleh dikatakan ini adalah PRU yang paling sengit dikalangan parti-parti yang bertanding.. ini mungkin disebabkan ramai pengundi terdiri daripada kalangan anak muda.. saya sendiri baru pertama kali mengundi.. dan Alhamdulillah saya telah melaksanakan satu dari tanggungjawab saya sebagai rakyat Malaysia..

Apa yang boleh disimpulkan, PRU kali ni sengit sebab kebangkitan ramai pengikut-pengikut politik di media massa dan juga di rangkaian internet.. last PRU takde pun blogger kena tangkap.. last PRU fitnah tak berleluasa sangat.. tapi this time? Kita semua tahu kan?

Kalau tak tahu kisah sebenar janganlah duk main share kat profile je.. cuba selidik dulu.. yang pasal PRU tu pasal seorang India tapi nama dia nama seorang Cina.. haaa.. tuduh menuduh sekali kau.. dia warganegara Malaysia lah… kan dah malu siapa yang mula-mula pergi upload kat FB.. 
ada seorang kawan saya macam ni pulak kes dia.. haaa.. kalau orang tu akal dia kurang sikit senang-senang je korang nak claim dia bukan warganegara kita.. kesian kat dia.. dia pun ada hak untuk mengundi jugak..


Saya terfikir kalau PR menang parlimen dan memerintah adakah rakyat Malaysia akan cakap SPR telus dalam melaksanakan tugas? Sebabkan BN menang banyak suara-suara yang berbunyi kan? Tapi tak semua benda kita dapat puaskan hati semua orang.. kalau betul SPR tak telus, kenapa banyak kerusi DUN, berpihak pada PR? Dan juga banyak peningkatan undi untuk PR.. kan?

Saya tak memihak mana-mana parti politik.. sebab undi saya adalah rahsia saya.. untuk BN pulak, kenapa nak mengongkong saluran media cetak dan media massa? Janganlah terlampau menunjukkan keburukan parti lain.. bagi peluang jugak kat parti lain untuk menunjukkan kehebatan mereka dalam media massa dan media cetak.. barulah adil dan demokrasi kan?

Ada pulak rakyat Malaysia yang tanpa segan silu pergi mintak tolong Obama.. nak sangat ke orang luar masuk campu urusan negara kita? Ni negara kita, kenapa nak libatkan orang luar? Benda ni boleh menjejaskan reputasi negara kita sendiri.. dan jangan cuba-cuba libatkan kuasa dari luar kalau taknak kemerdekaan yang kita ada ni tinggal kenangan.. 
Terimalah keputusan ni dengan hati terbuka.. tengok je dalam 5 tahun ni apa akan jadi.. kalau betul parti yang korang pilih tu tak reti memimpin dan tak menunaikan janji.. next PRU tentang habis-habisan ye..

Pasal politik boleh putus silaturrahim sesame manusia.. Insaflah! Tak selama mana pun kuasa tu akan bertahan.. sebab kuasa Allah melebihi segalanya.. kalau bercakap gunakan akal jangan menggunakan nafsu amarah..

Tiada ulasan: