19.7.13

Resepi Kek Tiramisu Marie

semalam balik kerja memang blank idea nak masak apa.. ibu suruh masak kari telur.. tapi itu sebenarnya untuk sahur... jadi buka kita nak makan apa?? haihhh.. bosan kan makan lauk pauk semua.. saya goreng nasi je semalam.. dan nasi tu termasin.. tapi masih boleh di terimalah kemasinan dia tu..

lepas tu saya saya makan cake tiramisu.. kelmarin saya buat kek tu.. 


Resepi Tiramisu Simple.

Bahan-bahan :

1 bungkus biskut marie
250g cream cheese - suhu bilik
1 cawan whipping cream
5 sudu makan gula kastor
1 cawan air nescafe @ kopi tanpa gula

Cara-Cara :

  1.  pukul cream cheese sampai kembang. masukkan gula dan pukul lagi.
  2. bila cream cheese dah bertukar warna sikit, masukkan sedikit demi sedikit whipping cream. jangan masukkan semuanya, sebab takut cream cheese cair. masukkan sampai agak-agak likat sikit. kira dah kembang lah adunan cheese tu.. jangan cair sangat ye.. sedang-sedang lah..
  3. celup biskut marie satu per satu dalam air nescafe tadi. celup 5 saat je. jangan lama-lama, nanti biskut lembik tak sedap. air nescafe tu saya guna 3 in 1 je.. air dia pulak suam..
  4. susun atur dalam loyang atau tupperware. saya guna tupperware je. satu layer biskut marie satu layer cream cheese tadi. buat berulang kali sampai habis. tapi penghabisan atas sekali mesti cream cheese yer.
  5. kat atas tu saya tabur serbuk milo. kemudian sejukkan dalam 2 jam. siap! boleh di makan.


#gigihnya lukis begini#
macam ni lah saya susun biskut marie tu...
kan dah susun biskut ada ruang antara biskut tu kan... saya letak lah biskut atas ruang tu..
lepas tu baru letak cream cheese..faham ke idok yer? kalau tak faham tanya eh.. hehehe:D


saya guna cream cheese yang ni..
sumber : jom ke pandan




sumber : eshop-bagus
whipping cream ni hanya ada di kedai bakery je.. kalau korang cari kat hypermarket jumpa jenama ANCHOR..
tapi whipping cream ni lagi sedap rasanya.. macam rasa ice-cream sikit.. RM 9.90.. boleh guna banyak kali kalau nak buat tiramisu ni..


5 ulasan:

dilaella Ella berkata...

wah..nampak sedap :)

sarah mohamad berkata...

Hajarrr, namoak sedap. saya pun teringin jugak nak buat tiramisu ni, cuma keperluan baking tu takde hehehe

Nomy Ibrahim berkata...

Tq for the recepi...tiramisu sy dh siap...alhamdulillah jd...sy wt dlm cup dpt 7cup je...ok la utk trial nie...hehehe...

Kak eila berkata...

Wah nmpk sedap lah..terus rs nk buat..lama dah teringin nk buat sendiri..boleh cuba ni

Slm kena dr kak eila

Syasya Mumin berkata...

Kalau gula tu pakai gula biasa boleh x?