14.11.13

Menu Diet #2

hari ni saya berpuasa.. puasa sunat 9 Muharram.. nak tahu lebih lanjt puasa 9 Muharram ni apa, google yer..

malam tadi memang dah kunci jam nak bangun pukul 4.45pagi.. nak masak sahur.. sejak saya diet ni.. saya amalkan makan 5 - 6 kali sehari.. makan kerap tapi dalam kuantiti yang sikit.. 

dari malam tadi dah fikir.. nak masak menu apa ni?? tidur malam tadi pun mimpi menu... hahahaha... meroyan betul sampai bawak ke dalam mimpi...
 


saya masak ni.. tak tahu lah nak bagi nama apa.. bagi nama Telur Dadar Sayuran..

saya gunakan 3 biji telur , sedikit kobis bulat, sedikit bayam dan sedikit bawang besar... nak tambah cili padi, dah habis stok pulak kat rumah.. guna je apa yang ada.. seasoning saya taruk serbuk lada hitam.. goreng je macam biasa..

atas telur dadar tu ada ayam.. dada ayam hiris + cili kering 1 batang + bawang besar sikit + cendawan shitake.. cendawan shitake ni pun saya hiris halus-halus.. sebab nak bagi cepat masak.. cara nya.. guna non-stick pan masukkan je semua bahan sekali.. api kecik yer.. agak-agak ayam tu separuh masak.. saya tambah kan sikit kicap.. dalam setengah sudu mkn.. just nak bagi rasa je sebab saya tak tambah garam.. siap!

telur tu tak habis pun saya makan.. ada lagi suku lah.. hahaha.. air saya minul 1 liter je.. sebenarnya nak minum 2 liter.. tapi... dah kembung sangat perut time tu.. 

ada orang tanya kat Instagram saya.. diet atkins ke? saya tak amalkan diet ni pun.. sebab saya suka makan buah.. kalau diet atkins, for 2 weeks tak boleh ambil buah.. saya hari-hari mesti makan buah.. sepotong betik atau sebiji epal.. 

diet ni kita tanya pada diri kita.. nak yang mana.. kan?

2 ulasan:

nie eim berkata...

daku sampai sudah tak mampu nak diet T_T

Cik Siti Hajar berkata...

daku dulu pon begitu... bila ramai sangat tegur... terpaksa nekad..