31.3.14

Tips apabila kereta di langgar

Khamis lepas, balik kerja dengan perasaan yang gembira... ntah kenapa happy sangat pun tak tahu... sedang elok, memandu nak pulang rumah... dunggggg!!!  kereta di langgar dari belakang.. 

masa detik pertama tu saya terdiam.. macam tengah fikir.. betul ke orang langgar kereta aku ni?? lepas tu tersedar... terus rasa nak marah.. berhenti kat tepi... call abah dulu.. sebab tak pernah berhadapan situasi macam ni... 

kereta yang langgar pun Myvi juga... keluar tengok, bumper dah retak... panas hati! saya terus tanya.. macam mana boleh langgar? sebab jalan tengah jem.. kereta memang slow je.. dia cakap tertekan minyak.. terus saya tangkap gambar sana sini... abah cakap, tangkap gambar kereta dia, roadtax dan juga lesen dia.. patuh je daku mengikut kata abah.. yelah, kang jadi lain sendiri susah..



saya tanya pasal nak buat report.. then, dia suruh saya ikut dia.. gila jauh bawak.. balai polis mutiara damansara... padahal kena langgar dekat dengan damansara uptown lama tu.. kena amik u-turn je.. untuk pergi balai polis tu.. ni, kemain jauh dia bawak.. saya pun redha kan je.. masa dalam perjalanan pergi tu, kereta bunyi-bunyi.. bunyi tayar bergesel.. dup dap dup dap hati saya.. fikir takut tayar meletup je.. 

sampai balai polis, polis tu kata kalau buat report, immediately kena pergi trafik kat PJ Old Town.. hari Jumaat equal dengan jalan jem sana sini.. dengan hujan lebat lagi.. macam mana?? saya dah blur.. polis tu suggest pergi tanya bengkel estimated berapa.. tapi bengkel kat situ tak boleh nak estimated.. haaaa... mendidih lah hati ni.. dia kata, jom tengok your car.. okay, tengok.. siap kata dengan saya.. ni ketuk sikit sini.. masukkan balik...bla..bla..bla... saya dengar kan je.. pasal tak kuasa nak bersuara.. takut tertinggi pulak volume suara ni kang.. dia bagi saya RM250..


balik lah rumah... esoknya pergi Perodua.. kawan saya kerja perodua..dia tengok.. estimated harga RM1000 macam tu.. sebab bumper tu dah pecah dari dalam yer.. bonet pun kemek sikit... tapi tak boleh siap dalam masa yang cepat.. saya nak siap dalam masa yang cepat.. fikirkan Isnin kang nak pergi kerja naik apa? kurang-kurang kena tinggal 3 hari kat perodua.. kalau kerja dekat-dekat dengan rumah.. saya tak kisah... ni nak berulang dari Klang ke Damansara... 

last sekali saya pergi bengkel kat Seksyen 7.. nama bengkel tu Deen Auto Workshop.. owner dia Melayu... orang kita ni selalu kurang percaya dengan melayu kan? kata buat cincai lah apa lah.. tapi saya tawakal je.. sebab saya seorang ke hulu ke hilir mencari bengkel.. dia kata Sabtu petang dah boleh amik.. tapi cat kena tengok dulu macam mana.. sebab takut tak kering ke apa ntah.. total damage RM700.. of course lah orang tu yang langgar... saya puas hati lah dengan keadaan bumper baru.. kalau korang nak pergi sini.. dia dekat dengan cendol seksyen 7 tu... cari nama tu yer.. insyaAllah pakcik ni boleh di harap..

pada kaum hawa yang lain.. pesan saya.. bila kena langgar macam ni.. amik gambar semua.. bukti tu biar jelas... :)

2 ulasan:

Lyaa Suriany berkata...

Feh blh thn bnyk tu hbs. Kete kite xsiap lg lps accident hr tu.

fazsya shaklee berkata...

betul2, skrg zaman moden, semua bnda nk bukti,
salam knl yer, jengah2 la blog saya,
fazsya8684@gmail,com