23.7.14

Resepi Sup Ayam Meriah

Semalam tiba-tiba rajin ke dapur untuk masak menu berbuka..
jujurnya, Ramadhan kali ni, memang malas ya amat nak ke dapur...
boleh di bilang berapa hari je saya masak menu berbuka..
maak pulak menu bodoh-bodoh je... malas nak masak menu yang gah macam orang lain..
tak tahu lah kenapa..

jadi nya, semalam saya masak Sup Ayam Meriah.. #dapurhajar
kenapa meriah?? sebab macam-macam ada.. :p

gambar not-so-clear
sebabkan malas.

semuanya malas!! apa lah nak jadi.. >_<

balik kerja semalam terjah AEON Bukit Raja..
niat nak pergi Mr. DIY sebab nak beli loyang..
loyang kat situ murah tau dari kedai bakery..

lepas tu terus menonong ke dalam supermarket bahagian sayur-sayuran..
saya kalau masuk bahagian macam tu..
memang tak sah kalau tak membeli barang..
semalam teringin pulak nak makan baby carrot.. 
macam sedap je..
tapi otak awal-awal dah fikir nak makan bubur nasi kosong..
tangan capai, baby carrot dan cili padi..
sekali terpandang cendawan enoki.. macam best je.. cendawan ni kan jenis kenyal2..
beli lah sepaket.. walaupun tahu, memang tak cukup..

balik rumah, tengok adik dah defrost ayam..
haaa.. senang keje daku..
sebelum solat asar, pesan adik suruh tumbuk bawang putih dan halia..
saya memang di ajar masak dengan bawang-bawang tumbuk.. no blender!
ibu tak suka.. jadi, memang dah terbiasa lah..
masak subuh-subuh dengar bunyi lesung batu... hehehe=D

Resepi Sup Ayam Meriah

7 - 8 ketul ayam (potong kecik2)
rempah sekawan (buah pala, bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih)
6 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1/2 biji bawang besar di mayang
1 ketul kiub ayam
baby carrot 
cendawan enoki
2 biji ubi kentang
5 - 7 batang cili padi - tumbuk
1 biji limau nipis

Cara-cara
panaskan minyak masak dalam 3 sudu besar.
tumiskan halia dan bawang putih.
bila tengok dah garing sikit, masukkan bawang besar dan rempah sekawan.
bila dah garing bawang tersebut, masukkan air secukup nya.
masukkan kiub ayam, ayam dan ubi kentang.
sebab ubi kentang ni keras. amik masa nak lembut.
agak2, ubi kentang da lembut, baru masukkan baby carrot.
bila dah masak, masukkan cendawan, perah limau nipis dan cili padi.
rasakan dengan garam. Siap! taburkan dengan daun sup.
perah limau nipis jangan masukkan biji ke dalam sup.. kang tak pasal2 pahit sup korang..
kalau ada tomato pon boleh campak dalam ni..

saya makan bubur nasi kosong dengan sup ni..
:)
 
 

Tiada ulasan: