19.12.14

DIY Mask Muka

Selalunya setiap Khamis malam Jumaat saya akan pakai mask muka.. tapi dah bape minggu tak buat.. atas alasan malas... muehehehe..

tak tahu lah kenapa lately ni kulit muka macam makin gelap.. tanya bff dorang kata takde pun.. macam biasa je.. jadi banyak lah google DIY untuk memutihkan kulit.. macam-macam tips saya jumpa.. antaranya penggunaan lemon.. tapi awas ye, lemon tak boleh digunakan jika anda mahu keluar dari rumah.. sebab dia ada tindak balas dengan sinaran matahari.. nak tahu lebih lanjut sila google..

semalam cari yogurt.. boleh takde pulak stok kat Econsave.. adoi.. maka pasrah lah guna apa yang ada kat rumah untuk buat mask. DIY homemade masak :

kunyit hidup dan minyak zaitun. 
cara saya: 4 biji kunit hidup tumbuk kasar campur dengan olive oil sikit..

 kesalahan pertama..
pergi lumurkan sekali kat mata.. dah nak bukak mata tak boleh...
jadi, saya pakai mask tak sampai 15 min pon..
mula-mula basuh muka bersih, kering kan muka.. lepas tu lumur lah..
jangan takut, kuning kunyit tu takkan nampak..
lepas tu cuci muka 2 kali.. :)



 guna brand safi. tak tahu kenapa memang suka kat produk SAFI..

kuning kat jari je nampak kesan sampai pagi ni.. 

hahaha..



1 ulasan:

Chekgu BaniHassim berkata...

DIY....
hebat...demi kecantikan... :)