22.2.16

Face Mask dari Kunyit , Yogurt dan Timun

Saya memang suka DIY mask muka.. dulu rajin je membeli face mask kat Guardian dan Watson.. asal ada promotion.. saya borong je semua.. dulu dapat lah Harga 3 pcs RM10.. sekarang rasa dah tak dapat dah...

lagi satu dulu saya memang rajin menyinggah ke Guardian @ Watson ni.. sejak pertengahan tahun lepas tak rajin dah... lagi satu kalau pergi ke situ.. kurang-kurang mau RM50 terbang.. hahahaha.. ada je nak capai.. ada je yang berkenan.. 

macam kulit saya masalah kering dan kusam.. kering sebab kat ofis air-cond kuat...

so, semalam saya buat face mask yogurt+timun+kunyit.. tunang saya cakap Dal.. hahahaha..


jadi lah macam ni...

kunyit tu pakai serbuk je..
kunyit hidup habis... kalau ada kunyit hidup lagi best kan?
yogurt pakai low fat sebab murah...
timun saya blend pakai shaker taker tu..
sebab tak payah guna air yang banyak untuk blender. 
sikit je... lagi pun timun tu memang dah jenis berair kan?

fungsi timun pada kulit :

menyamarkan lingkaran hitam bawah mata
memberikan efek penyejukan pada kulit akibat sunburn
menghilangkan parut jerawat

saya pakai sehingga kering kat muka.. baru saya basuh.. basuh guna air paip je.. tak de nya rajin guna air suam ke apa.. mesti ramai nak tau tak kuning ke muka.. sebab kalau kita goreng ikan pun.. jari kita kuning kan? takde pon.. basuh bersih-bersih.. kemudian lap kering muka.. insyaAllah takde warna kuning tu... pagi tadi basuh muka dengan cleanser dan saya pakai toner.. adalah kesan kuning dekat kapas muka tu.. tapi kat muka tak nampak pun.. 

pesan saya, kalau guna bahan semulajadi, kita kena bersabar untuk mendapat hasil nya.. dan kita kena guna secara berterusan.. jangan lah buat sekali dua lepas tu anggap benda tu tak berkesan.. nak cantik kena sabar... 



ni muka fresh pagi ni...
pakai krim muka dan bedak compact Silky Girl je..
mata sebelah bengkak tak tahu kenapa..
memang saya ber eyeshadow tanpa lipstick...
hahahaha...
dah lambat gini lah jadinya...

2 ulasan:

alya chan berkata...

sy selalu pakai mask kunyit DIY, tapi selalu buat guna kunyit, madu dengan susu/yogurt. memang kulit jadi lebih clear dari sbelumnya. mungkin lepas ni boleh try guna timun pula.

Cik Siti Hajar berkata...

macam-macam sebenarnya kita boleh guna.. kan? janji barang semulajadi..