10.12.09

hidup ni perlu selalu berfikir.

bila membuat sesuatu tanpa berfikir panjang..tanpa fikir akibat yang akan kita terima dari keputusan yang kita ambil..sudahnya..akibat tu kita kena tanggung..sebab kita mesti bertanggungjawab atas setiap perbuatan yang kita lakukan..dan setiap keputusan yang kita buat..jangan jadi macam budak kecik..menunding jari kearah orang lain..cikgu sekolah dulu pesan..satu jari tunding pada orang lain..tapi lihat lagi 4 jari..ditunding pada diri kita sendiri..

hidup ni memang bukan mudah..sekejap kita disenangi..tapi sekelip mata kita dibenci..untuk disenangi ramai bukanlah mudah..tapi untuk dibenci teramatlah mudah..walau apa pun, yang penting kita hanya perlu jadi diri kita sendiri..jangan menjadi apa yang orang nak kita jadi…just be yourself!

manusia ni memang dijadikan tidak sempurna..tapi..sebaik-baik makhluk ciptaanNYA adalah kita…jadi tak perlulah nak merendah-rendahkan manusia yang lain..yang punyai kelemahan yang kita nampak..

tak perlulah nak memerintah orang lain..sebab kau pandai..sebab kau lawa..sebab kau kaya dan berharta..sebab kau dikenali ramai….tak perlu suruh manusia lain jadi kuli x bergaji kau..sebab..kau sendiri punya kelemahan..yang manusia lain pula..cuba gunakan akal yang dianugerahkan untuk berfikir..jangan nak ikut telunjuk orang je..cuba pertahankan diri sendiri..tak perlu kejar kemewahan untuk jadi senang..tak perlu kejar kecantikan supaya di sukai..tak perlu di kenali supaya di puja..tak perlu tunduk patuh pada mereka yang pandai..sebab manusia dikurniakan akal..kita perlu berusaha untuk menjadi pandai seperti orang lain..kita cuma perlu jadi manusia yang beradab dan berpelakuan baik..itu akan menjadikan hidup kita lebih tenang..

adakalanya…sekarang kita kalah..kita jatuh tersungkur ke bumi..namun..hari kemenangan untuk kita pasti tiba..sebab..ALLAH MAHA ADIL…

SELAMAT HARI LAHIR KEPADA KAWAN SENGAL SAYA..NUR AIN BINTI NOR HAIRI AL-HAKMI..

[fuh! panjang  tul nama yah dieLittle Kitty emoticon]

SEMOGA PANJANG UMUR DAN DIMURAHKAN REZEKI..

yeay! ain dah tua..tapi perangai die macam budak sekolah menengah lagi..dengan kemalasan terlebih extravaganzanya..haishh!!Green Scarf emoticon tak boleh malas-malas lagi ye.. ain

4 ulasan:

niesz berkata...

betul2..xrugikan kite wat baik kat org..senang dpt kwn..
huhu..niesz pon xsuke sgt org yg terlalu suke sgt merendah2 kan org lain..smpai x sedar yg die sendiri lagi teruk dr tu..

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ berkata...

epy besday to her gak~
takde hadiah ke tuk aku yg wish ni?
aku nak keranda taw sbb aku takde katil
wahahahaa~

Cik Cookie berkata...

buat baik berpada pada

butterfly berkata...

niesz
biasalah..manusia memang sering kali begitu..=]

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠
laa..ko punye bufday ke die?? ade lak org yg wish nk dpt hadiah??

Cik Cookie
buat jahat selalu yea CC??