29.1.10

perancangan dimasa depan.

ramai dikalangan kawan-kawan aku amik MUET tuk masuk IPTA..aku tak amik lagi..sebab aku tak bercadang pun nak masuk IPTA tuk amik degree..

aku cadang nak amik diploma balik kat IPTA..tapi tak tahu lagi jurusan apa..yang penting bukan business management..nak study tentang benda lain pulak..yang layak dengan result SPM aku dulu lah..kalau tak dapat..nanti aku nak buat rayuan lah..sebab aku dah tahu dah sikit-sikit selok belok tuk sambung belajar kat IPTA incase aku tak dapat secara UPU tu..biarlah orang cakap aku bodoh ke apa..sebab nak mula dari bawah..asalkan aku tahu apa yang aku nak..

kalau still tak dapat jugak..aku amik kat kolej atau universiti swasta..tapi kena pilih yang betul-betullah yang aku berkenan..dan aku amik degree je lah..kena pilih yang mampu dibayar lah..

kalau belajar kat swasta..maybe aku belajar after 3 years kot..sebab tahun depan adik aku yang ke3 dah abis SPM..mesti mak aku nak kena kumpul duit untuk dia masuk belajar kan? jadi dalam tempoh 3tahun sebelum belajar ni..aku kumpul harta benda dulu..kumpul duit sikit..buat bekalan untuk belajar..sebab..kalau boleh tak mau amik pinjaman..nanti payah nak bayar..yang mara sekarang ni pun aku pinjam agak tinggi,..ni kan pulak nak tambah pinjaman yang baru? botak pale..tak kawen lah nanti..hehehehe..

lagipun..proposal untuk mintak loan sedang diusahakan..loan untuk bukak bisnes sendiri..jadi..kalau aku tak sambung belajar pun..aku dah ada kerjaya kan? tapi apa pun..aku tetap akan sambung belajar walau lambat macam mana sekalipun..sebab ilmu tu penting untuk hidup di masa akan datang..

 

10 ulasan:

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ berkata...

bgus gak tu~
business la besh~
ko bos n ko pekerja~
it's all in your hand~

jom pd~

asna cute berkata...

Semangatttttt!~

little black dress berkata...

bgs la
wat prancgn awl2...
^^

INDRA QIRANA berkata...

ikut gerak hati sendiri..itu lebih bagus

~LoVE PiNk~ berkata...

ada keja kosong x??
hehehhe

butterfly berkata...

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ : tp under planning lg..xleh ckp pe lg...

asna cute : yeay!! semangatt...~~~


little black dress : ini rancgn dh kebelakang..bkn awal ni..hehehe:)

INDRA QIRANA : yup..dongar kate ati..

~LoVE PiNk~ : isi form dulu ye cik..:)

@ku d! sin!e berkata...

mane pon bley janji ko yg
nk wat sndri..
hahaha..
nk smbg blaja amek luar
kampus pon bleh..

butterfly berkata...

tu laa..xkisahlah org nk ckp aku apa pun...janji aku tahu apa aku wat kan aina...

Dak Wan berkata...

Pengalaman dah ada ke? Hopefully u will consider doing attachment job dulu dengan mana2 peniaga lain k?

butterfly berkata...

i will take ur advice..:)