28.1.10

(:untungnya jadi mereka:)

kalau diberi peluang menjadi kumpulan manusia yang di kalangan yang untung atau bertuah..mesti korang nak kan? kalau aku..memang pasti sangat aku nak jadi orang yang bertuah tu..

orang beruntung dan bertuah tu macam..korang dapat apa je korang nak..apa yang korang impikan..mak ayah korang akan tunaikan..kalau mak ayah kaya..bolehlah berangan macam-macamkan? kalau yang income sekadar cukup-cukup makan je..macam family aku ni..kena aku sendiri yang bekerja..bersusah payah cari duit sendiri..pernah aku cakap kat abah aku..abah..belikan orang kereta..dapat kancil pun jadilah..pastu abah aku cakap..nanti bila abah jadi jutawan..bukan sebiji je kereta abah belikan..tunggu abah jadi jutawan?? hurmm..ntah bila lah kan?

orang yang beruntung dan bertuah jugak bila orang tu dikelilingi ramai orang..ramai sangat yang care pasal dia..bila dia hilang je..ramai yang cari dia..ramai yang sibuk tanya kemana dia pergi..bila dia dilanda masalah..ramai yang nak tolong..bila dia muram..ramai yang perasan..untungkan? bilalah aku dapat jadi macam tu..

untung orang tu bila dia dilahirkan dengan akal fikiran yang memang cerdik..bijak pandai kata orang..tak payah nak study teruk-teruk..study ala kadar..dah dapat masuk dalam kepala otak dia..lepastu result gempak..memang best laa..teringin aku nak jadi macam tu..

banyak lagilah orang beruntung didunia ni..tapi kadang kala, kita memang dilahirkan menjadi segelintir yang beruntung..tapi kita tak sedar..kita tak perasan pun yang kita ni dikalangan mereka yang beruntung..cuma..bila nikmat tu ditarik..baru kita perasan..

tapi..apa pun..haruslah bersyukur dengan apa yang ALLAH kurniakan pada kita..sebab DIA tahu apa yang terbaik untuk kita..

11 ulasan:

HonEyBuNNy berkata...

btol tu...best kan mcm diorg....tp biar la..kita bersyukur dgn apa yg ada.....nice la blog ne...suka.....

butterfly berkata...

bestkan? untung tuan badan..:)
thx ye suka blog merapuk i ni..
ngee~~

Uruchimaru @ kf berkata...

tapikan dlm beruntng dan bertuah tue kdg2 akn ade jugak yg die tak bertuah..

contoh org kaya blm tentu die rase bahagia dgn kehidpannye begitulah sebaliknye..

kahak cair berkata...

aku suke blog nih.. thumb up!!

Maisyara Pot! Pot! berkata...

tape arr.. jnji kite hidop di dunia nie bkn untung dari segi harta dunia.. biar lew kite kaya di akhirat nnt! hehehe.. :)

butterfly berkata...

Uruchimaru @ kf : yup..itulah yang dikatakan manusia tak sedar untung..atau pun..biasalah..nafsu manusia..mana pernah puas dgn apa yg mereka ada kan??

kahak cair : owh..thx! terharu rasanya..

Maisyara Pot! Pot! : yup..betul tu mai!

aisha wUtevA!! berkata...

waahhh, dapat jadik anak org kaya mmg besh!!
nak jugak.... huuu...

btw, u r true!
asalkan kite taw bersyukur, insyallah allah akan bagi yg tebaik... hiks~

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ berkata...

law selalu betuah n kat atas nti jadi kejam lak~
tak tau n tak memahami kesusahan org kat bawah n yg slalu malang~

butterfly berkata...

aisha wUtevA!! : spe yg x suke jadi orang kaya??

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ : mmg btl..de hikmahnya kan?

Dak Wan berkata...

Percaya atau tidak? Nasib kita, kita yang ubah. Jika rasa kita ni kurang berkemampuan, so kita kena carik jalan untuk tambah pendapatan tu kan?

kyuubi berkata...

btol kata HonneyBunny tu... bersyukur la ngan apa yg kite ada skrg..:D
tapi bersyukur pn...jgn la plk tak usaha meningkat diri kite.. kt perlu berusaha tuk mencapai apa yg lbh baik..