22.2.10

kerja tu penting! faham tak?

sekarang ni susahkan nak cari kerja? kalau ada diploma pun lum tentu dapat kerja bagus..ni kan pulak yang ada sijil SPM jer..memang susah dan amat payah..

bila ada kerja kosong..kenderaan pula jadi masalah..sebab jauh dengan tempat tinggal dan tiada kenderaan untuk ke tempat kerja..jadi..amat susah sekali jika kita tiada lesen dan kenderaan..

lagi susah jika kita terlalu memilih pekerjaan..nak sangat kerja yang gaji tinggi..tapi kelayakan..alamak! setakat je..memang payahlah..kekadang aku geram betul dengan orang yang memilih kerja ni..cubalah dulu sesuatu pekerjaan tu..sementara nak dapat pekerjaan yang jauh lebih baik pendapatannya..ini kalau semua memilih..susahlah..

ada orang cakap..kerja kilang tiada masa depan..mungkin ada betulnya..tapi tengok jugak kilang apa yang kau kerja tu..kalau kilang yang ada nama..mesti masa depan cerah di sana jika tekun berusaha bekerja..tapi kalau setakat kerja sambil lewa..kilang cikai pun tak mahu ambil korang bekerja..

kawan aku kerja kilang..dah dua tahun..siapa cakap kerja kilang ni tak banyak gaji..dengan dua tahun kerja je..dia dah nak kahwin pun..kerja kilang je..simpanan pun ada..ni..kerja pejabat..tapi takde duit nak simpan..nak buat apa kan? nama tempat kerja je gah..pejabat..bak kata orang putih..office..

aku memang dari dulu kerja tak memilih..asal halal dan berbaloi dengan tenaga aku..aku tak kisah..bukan apa aku cuma berfikir..duit tu penting untuk menjalani hidup seharian..kalau takde duit..macam mana nak hidup? nak harapkan mak ayah..? sebulan dua mungkin diaorang tanggung..bulan ketiga? lu pikirlah sendiri bak kata nabil.
.
biar pun kerja dari bawah..jika bermula dari umur yang muda dan dengan usaha yang sungguh..pasti masa akan datang..kita akan naik pangkat..dan ada juga jawatan..walau belajar tak tinggi mana pun..

---------->sebab dah beberapa minggu cakap dengan mylurve pasal kerja..maka terhasillah entri ni..

:aku tak sempat nak terjah rumah korang:
:sibuk dengan kehidupan berkerjaya:
:hari ni demam panas:

6 ulasan:

♠☠♠ayudeadwish♠☠♠ berkata...

mmg ssh nak cari kerja~
so mmg sekarang takley nak memilih n cerewet sgt

Anarm berkata...

nampak je peluang keje yg layak dgn kite, apply terus.. jgn nk pikir 2 3 kali.. timba pengalaman dulu.. kalau menganggur lama2 sgt nnt bleh jadi isu tak best pulak time kene interview.. mungkin bakal boss akan tanye, "sebelum ni awak buat keje ape? ade ape2 pengalaman keje?".. haa.. nk jawab ape?

maisyara Pot! Pot! berkata...

ape2 keje yg u dpt, trima jep.. jnji ia halal dari segi agama.. :)

asna cute berkata...

keje tue tanggung jawab~ ;)

jee yunus berkata...

b4 dpt keje yg baik..tak slah kalo kiter cr keje sementara..sy penah keje kilag...b4 sy smbg blaja..:>

aiza berkata...

betol2...kerja memenag penting tau!!
nak2 kalau mcm org shopaholic mcm saye..
zaman skang mmg xleh pilih kerja..
kerja je ape yg dapat..pastu berusaha!
baru laa comel..
ske2...yg plg penting tiap2 bulan dpt $$$$$$$$!!!!!!!!!!!
hiihi..

jemput3 ke blog sy....
i followed u k~