7.6.11

diskriminasi perempuan bertudung dan free hair..;(

currently saya sedang sibuk mencari kerja.. nak tukar kerja lah disebabkan beberapa reason yang munasabah.. saya selalu je masuk dalam jobstreet, job central dan jobsdb untuk searching vacancy.. mana yang saya agak-agak boleh pohon saya hantar je lah resume.. anyway, bukan tu yang saya nak story di sini..


kenapa ye mostly kerja di hotel as admin assistant or account clerk..atau apa sahaja kerja di hotel kalau boleh diaorang tak nak perempuan bertudung.. why erk..? memang orang bertudung ni susah nak dapat job kat hotel ke..? rasa macam di diskriminasi pulak...;(


sometimes company lain pun akan tulis mcm ni..."prefer malay non tudung" @ "malay with free hair"... uhhh~~ orang pakai tudung pun nak kerja jugak lah... 


kadang-kala sedih betul bila baca iklan macam tu... kenapa ye ada majikan yang nak free hair sahaja... tapi saya ambil dari sudut positif lah...(nak sedapkan hati).. mungkin pekerjaan tu tak sesuai di lakukan oleh perempuan bertudung kan..? so, let it be.. cari rezeki yang lain ye... cer cite..korang pernah tak baca iklan macam ni..??




perempuan pakai tudung ni harap sangat tudungnya akan kekal sampai bila-bila..insya'allah..

7 ulasan:

man yusoef berkata...

erk?? ada lagi ke diskriminasi mcm ni skrg??? mcm ketinggalan zaman jek diorg ni...huhu

butterfly berkata...

ade lg...still happen until now...>_________<

Cik Ungu Kamila berkata...

eh ade pulak camtu kan. skrng sy LI kat hotel. so far sy tgk staff bertudung oke je. ngeee :)

butterfly berkata...

maybe xsemua..tp mostly kot...


bestnyee dpt experience keje kt hotel...

asna cute berkata...

kecoh betul pasal isu tudung nie..

butterfly berkata...

agak kecoh lah jugakkk...=.='

Diana Jamal berkata...

Yap. benda mcm ni masih lg berlaku. baru2 ni saya usha 1 iklan kerja.. tp under agensi.. tuk jawatan admin exec.. siap tulis, prefer not wearing tudung. patot nya benda mcm ni tak patot terjadi kat Malaysia. haih..