5.8.11

Sahur membezakan puasa kita dengan agama lain.

saya pernah dengar orang cakap yang membezakan puasa kita dengan puasa agama lain adalah sahur... renung-renungkanlah...

tiap kali bulan ramadhan.. time bangun nak masak untuk sahur tu memang agak liatlah.. lagi-lagi time hujan.. iskkk.. mendera perasaan daku.. dulu waktu sekolah menengah memang saya lah yang di kejut abah untuk masak  sahur... saya start bangun masak untuk sahur since tingkatan 3.. pernah nangis-nangis duk kat dapur sambil masak.. hahaha..(: 

adik saya yang kedua tu selalu escape.. menyampah benor lah kat die time tu.. memang harapanlah kalau nak dia bangun.. time tu die form 1.. selalu lah bertekak dengan die.. selalu lepas sahur memang tak tidur dah.. nak kena bersiap pergi sekolah pulak kan.. 

pernah ada satu masa tu.. saya mengantuk sangat kot.. goreng telur bersama dengan jari.. mula-mula rilex je lagi.. lepas telur tu pun dah bunyi-bunyi garing.. tetiba.. ehh... terus menjerit.. .. jari dah garing sekali dengan telur.. terus mencurah-curah air mata.. terus bad mood.. tak makan sahur... mogok...

bila dah masuk kolej.. duk hostel.. nasib hostel saya ala-ala uma.. apartment.. so, dapat roommate yang tak bersahur.. saya ni memang dah di ajar makan sahur.. jadi, saya sahur awal.. dalam kul 2 3 pagi.. sebelum tidur tu makan.. kadang tidur awal.. pukul 5 pagi bangun minum air je..

tahun ni tahun pertama sahur di rumah sewa.. housemate semua tak bangun sahur.. dugaan sekali lagi bangun untuk bersahur seorang diri.. tapi bangun minum air je laa.. kalau sorang-sorang ni.. tak lalu lah..

saya sekeluarga kalau bersahur makan macam biasa.. nasi tu bertambah-tambah.. mesti orang lain pelik..

apa menu anda bersahur selalunya?

2 ulasan:

amir aizat berkata...

jari dah garing? haha

Norsyakiela berkata...

salam ramadhan ye siti hajarr... ^_^