15.12.11

Tajuk sesuai???

Sekarang ni kan musim budak lepasan SPM cari kerja sementara tunggu result... so, mana-mana kite pergi mesti akan nampak budak-budak yang baru start bekerja.. adik saya yang ke-3 dalam kategori yang sama lah.. dia dapat kerja jauh sikitlah dari rumah.. memerlukan dia untuk naik public transport.. bus awam kan..

2 hari bekerja mak saya hantar dan balik naik taxi.. kaya kan??? dulu saya kerja lagi jauh dari tempat dia kerja sekarang ni.. tapi saya pergi naik bus.. dan saya belajar naik bus dengan sendirinya.. meaning takde orang pun yang ajar kat saya macam mana nak naik bas.. nak amik bas kat mana and semua-semua lah..


sumber google

tapi adik-adik saya yang lain.. semua tak tahu naik bas.. adik yang kedua saya dah berapa kali ajar dia naik bas.. tapi dia tetap tak tau dan takut naik bas.. dia lebih rela naik taxi.. bukan naik taxi lebih menakutkan ke?? sekali orang tu ikut jalan lain.. bawak lari.. haa.. baru tau!!

adik ketiga ni.. saya nak ajarlah dia naik bas.. wasting money naik taxi tapi gaji tak seberapa.. tau je lahkan akalu keje fast food.. gaji bukan banyak mana pon kalau baru start kerja ni.. then, mak saya tak bagi.. takut adik saya kena culik lah.. takut sesat lah.. tension saya dengar alasan mak saya.. sudahnya adik saya kerja hanya untuk dua hari sahaja...

saya cakap kat mak saya.. dulu orang pergi kerja tu jauh sorang-sorang naik bus.. takpe pon.. ibu tak cakap pon takut sesat lah.. takut kena culik lah.. mula lah saya nak touching bagaikan... pastu ibu jawab.. "kau tu lain.. berani sikit.. tak macam diaorang ni."  pastu muncung sedepa lah saya...

3 ulasan:

Yaya Luffya berkata...

betul tu, naik bas lagi jimat dri naik teksi.. huhu, mahal teksi tuu! : surat berantai berunsurkan agama,betul ke salah cik siti..?

azian abdullah berkata...

naik taxi sekarang ni letak punggung je dah 3ringgit :(... lagipun bahaya untuk perempuan. naik sorang2. naik lrt lah senang :)

Teman Setia Anis berkata...

Salam perkenalan... Akk lagi dah lama x naik bas dan teksi.. Bila dah berkereta sendiri dah tak tahu kalau org tanya bas nak ke rmh bas no berapa..hii..