27.3.12

Cara berkesan untuk menurunkan berat badan.

Air memang boleh mengurangkan berat badan kita.. tapi dengan syarat minum air kosong dan 8 – 10 gelas sehari.. bermaksud dalam 2 -3 liter kalau tak silap lah.. sejak januari hari tu saya memang dah start dengan semangat yang tinggi untuk mengurangkan berat badan saya..
Pada awal permulaan tu.. memang terasa susahnya.. sebab saya ni jenis yang suka minum air bergula.. serius.. kalau kat rumah.. sunquick tu je yang saya bancuh untuk minum.. nak minum air kosong ni memang tak lah… bila dah dengar ramai duk cakap salah satu diet berkesan adalah dengan minum banyak air kosong.. maka saya pon minumlah.. tapi secara perlahan-lahan lah perubahan yang saya lakukan.. sehari minum dalam 2 gelas.. lama kelamaan makin sukalah kat air kosong.. kat rumah pon dah tak heran kalau tengok sunquick tu dah habis…

Since saya dapat kerja baru.. saya memang mendisplinkan diri untuk minum 6 botol air mineral.. 1 botol mineral tu isipadunya 600ml.. so, 600ml x 6 = 3600ml.. 3.6liter saya minum dalam sehari.. kadang minum 4 botol je.. tapi tak kurang dari 4 botol lah.. saya akan minum banyak air kosong di ofis.. sebab bila sampai rumah.. saya hanya minum dalam 3 @ 4 cawan je.. sebab tak teringat nak minum air..
Kalau cuti memang saya minum air kosong hanya 1 liter – 2 liter je.. jarang jejak 3liter.. sebab malas nak pergi dapur.. hehehe.. boleh terimakan alasan ni.. tak jugak.. kadang tak teringat nak minum air.. bila lalu dapur baru teringat.. time tu paksa lah diri minum 2 3 cawan.. hehehe…


Ni botol air saya kat ofis.. satu ni boleh muat 1.3liter air.. selalunya saya minum sebotol before lunch.. after lunch sebotol setengah.. kalau busy.. minum 2 botol je lah.. kadang tak sempat nak habiskan.. dan sekarang saya hanya minum air bergula time lunch je.. limau ais.. ais batu pun dah kurang minum.. sakit badan memang dah rasa berkurangan sangat-sangat.. kalau tak dulu.. badan dah macam orang beranak 2.. sakit sana.. lenguh sini.. angina dalam badan memang toksah cakaplah..

Kalau minum air yang cukup memang kita akan asyik berulang ke tanas je.. tapi sebenarnya bagus macam tu.. sebab kita buang benda-benda yang kotor sebenarnya.. jadi memang muka saya ni.. sejam 2 3 kali berulang alik ke tandas…

8 ulasan:

Cik Rose Cute berkata...

cik rose memang suka minum air masak hihihi

Tyntha Lana berkata...

lana pun jnis ssush nk num air..tu lah, tak diamalkan dri kecik.

skrg pelan2 paktis minum,lau p kdai ke,pesan air ksg.

Fafau De Craft ( Zana ) berkata...

sama laa akak..klu kt opis mmg minum bnyk..kt umh jgn arap lerr..lupa+malas...anyway..best of luck dear.. :)

butterfly berkata...

cik rose cute : baguslah suka minum air kosong.. saya ni baru lah terhegeh-hegeh nak minum...

Tyntha Lana : betul.. benda ni kena amalkan dari kecikkan..

Fafau De Craft ( Zana ) : sbb kat ofis de water filter tu.. senang sikit.. hehehe.. kat rumah nak kena masak dulu...

Hasmania Abas berkata...

oh ye ke kena banyak minum air masak boleh kuruskan badan ????......nak trylah kalau cam tuh......

Ning Redra berkata...

Klu minum air masak campur sunquick tanpa gula hingga 3-6liter ok tak? Maksudnya tanpa minum air masak yg kosong... kesemuanya air masak + sunquick... boleh tak? Brp sukatan sunquick setiap 1 liter?

Ning Redra berkata...

Boleh tak minum 3-6liter air masak + sunquick... tanpa gula... ganti minum air masak kosong...?

Cik Siti Hajar berkata...

Setahu saya air gula memang tak elok untuk kurus..
kena minum air kosong je...