19.4.12

Battleship ada kena mengena dengan kita.


Sekarang ni movie Battleship sedang hangat diperkatakan.. saya tengok minggu lepas kalau tak silap.. sabtu lepas.. ehh.. ntah.. hilang ingatan jap.. tapi cerita ni sumpah best! Memang terkesan jugaklah dalam hati ni.. ok, saya nak buat review kenapa cerita ni best! Banyak moral of the story yang tersirat dan tersurat.. haa.. keluar dah karangan form 5 ni…




Untuk sinopsis Battleship sila ke BUZZERA.. 


The first moral of story is death. Bila maut depan mata dan tiada family atau orang tersayang depan mata kita.. memang sedih sangat.. jadi, please buat baik pada orang yang tersayang dan mereka yang menyayangi anda.. sebab anda tak tahu bila kali terakhir anda akan berjumpa dengan mereka.. “Ajal itu takkan pernah lewat walau sedetik




The second moral of story is teamwork. Selagi kita ada teamwork antara satu sama lain, insya’allah kemenangan akan sentiasa berpihak pada kita. Kerjasama antara satu sama lain tu amat penting. Jangan sikap pentingkan diri sendiri sebab nanti diri kita sendiri yang akan musnah. Dalam Battleship ni, di sebabkan dengan kerjasama semua anggota NAVY, mereka akhirnya dapat tumpaskan juga musuh tu. 



The third moral of story is knowledge. Knowledge is very important in our life. Kita tak tahu bila masa kita perlu guna knowledge tu. Jadi jangan cakap, aku amik course lain, subjek tu tak penting. Takde kena mengena. Apa pun knowledge yang kita boleh dapat, ambil je.. sebab selagi kita hidup kita akan sentiasa belajar benda baru. Time kapten Nagata (kalau tak silap nama dia), tunjukkan cara tanpa menggunakan radar untuk mengesan musuh. Ilmu Allah lagi luas dari lautan lagi tinggi dari gunung, selagi kita boleh belajar kita kena belajar. Saya guna satu prinsip je, “every day is learning day and we cannot stop learning until we die.


Cukuplah tu je.. hehehe.. ni peringatan untuk diri saya sendiri juga dan mungkin anda yang membaca ni.. masa saya tengok movie tu, time scene yang tak boleh berhubung dengan dunia luar tu.. rasa nak nangis sebab bila-bila masa je boleh mati.. saya memang betul-betul masuk dalam cerita ni.. kan? Kihkih:p tak sia-sia lah keluarkan RM14..  


Psstttt.. tetiba nak cari husband NAVY.. 




4 ulasan:

~LoVE PiNk~ berkata...

ermm syok la dapat tgk battleship..:( ntah bile dapat tgk..

mizz RFL berkata...

da tgk 2x citer tu.. mmg sgt2 best.. betul pe cik siti hajar cakap.. kadang-kadang benda yang kita rasa x penting pun dapat membantu kita.. macam games Art of war.. huhu~

Cik Siti Hajar berkata...

ekyn : laa.. download je laa..

Cik Siti Hajar berkata...

mizz RFL : sebenarnya semua ilmu tu berguna.. cuma kita tak tahu bila masa kita akan menggunakannya..