20.4.12

Cinta , Harta atau Realistik?


Kalau dulu jawapan klise mesti cakap..

 cinta tu lagi penting dari segalanya… 

Dengan alasan kalau orang tu cinta kita dan kita cinta orang tu.. memang dah bahagia sangat lah tu.. bagai dunia ni kita yang punya.. ewahh! Sebab tu, budak sekolah yang baru nak kenal cinta.. bila dapat tahu ada perempuan lain cuba duk tackle pakwe diaorang.. mau kecoh satu sekolah.. balik sekolah tunggu kat bus stop.. tak pon gate sekolah.. tarik beg, tarik baju, tarik rambut.. semuanya nak di tarikkan.. budak-budak zaman sekarang ke main advance..



 "see..kecik-kecik dah pandai"


 "dunia ni kami yang punye.."


Tapi bila makin meningkat ke alam kuliah, alam university… cari orang yang ade kereta, paling tidak pon motor.. nanti dapat pusing satu u tu.. nak tunjuk.. wooii..aku ade pakwe lah..” haa.. takpon, kalau kawan nak ajak study.. “ala..boypren aku ajak study..” kalau betul study takpe.. kalau sebaliknya?? Haa.. 


Bila dah kerja, pemikiran dah matang.. mulalah mencari cinta sebenar.. cari mereka yang ada harta.. bukan cinta pada harta mereka.. hidup sekarang ni semuanya  


Money is not everything
But
Everything is money


Memang orang cakap jangan materialistik.. kalau kita cinta kat orang tu semata-mata pada harta atau duit dia.. bila benda tu dah takde pada orang tu, kita akan tinggalkan orang tu.. bayangkan macam mana kalau orang buat kat kita macam tu… apa perasaan kita kan?

Tapi dunia sekarang makin mencabar minda kita kan? Hidup sekarang semuanya kena duit.. masuk tandas pon kena bayar.. bercinta pun memerlukan duit jugak.. takkan boleh kenyang makan cinta je.. anak nak sekolah guna cinta.. Macam mana tu??

Bagi saya benda ni kena seiring.. kalau betul dia mencintai kita dia mesti nak bekerja bersungguh-sungguh untuk memberi kita kebahagiaan.. iyea, wang tak menjanjikan kebahagiaan.. tapi dengan wang juga boleh buat orang derita..



 it's not easy. but we can make it easy together.


dulu-dulu orang bercinta hanya atas dasar cinta semata-mata.. sebab kat belakang rumah boleh tanam sayur.. padi tanam sendiri.. tanam bersama-sama dengan pasangan.. ala-ala romantic gitu.. ikan lak d je kat sungai tu… tangkap ler sendiri.. sekarang ni.. cer fikir.. nak ke tanam padi sendiri.. nak ke tangkap ikan sendiri..





Entri ni di karya selepas membaca blog CIK EPAL

3 ulasan:

Rara Nasiha berkata...

betul. bila dah matang, dah besar, dah kerja, dah jumpa ramai orang, pemikiran pun automatik berubah. lebih kepada think of future rather than nak main-main macam dulu. :)

Cik Siti Hajar berkata...

pengalaman mematangkan pemikiran.. jadi kite kena lah bijak mencari cinta kan..

zulhilmi tempoyak berkata...

hmmm.. xnk ape2... huhu