18.6.12

Tips to be a strong single lady..


sumber : google


Single is not easy like others think. Seriously, you must have a very tough heart. You really need to be strong girl..I don’t know how single men feel.
 Diam tak diam almost 7 months I being a single and available lady. Pada permulaan memang susah..gila tak susah, selepas almost 6years bersama… Sejujurnya payah sangat nak menyesuaikan diri. Sebab sebelum ni mana-mana pergi berjalan dengan seseorang… nak mengadu nasib pun ada yang mendengar.. nak merajuk nak mengada-ngada pun ada yang melayan…kalau nak buat sesuatu pun boleh mintak pandangan atau idea dia..

saya faham kalau ada perempuan yang tak boleh hidup tanpa teman (read: boyfriend) di sisi… saya ada jugak kawan-kawan yang macam tu.. mereka bukan lemah ye.. cuma mungkin belum tiba masa mereka mengalami situasi begini.. saya percaya kalau Allah takdirkan kita untuk mengharungi sesuatu maknanya kita insan terpilih.. tak semua orang mampu mengharungi seperti apa yang kita harungi...
Alhamdulillah, saya berjaya jugak mengharungi semua ni..Allah tahu saya boleh, sebab tu takdir saya begini.. bukan bermaksud saya menyerahkan semuanya pada takdir ye! if you ask me whether I already forget him or not… my answer yes! 101% forget and no more feeling towards him.. tapi kena ingat, sejarah tu takkan pernah padam dalam hidup seseorang kan? Saya lupakan dia tapi saya tak pernah menafikan kewujudan dia dalam hidup saya.. mungkin saya senang melupakan dia atas apa yang telah dia lakukan pada saya.. mungkin…   
Saya nak  bagi tips untuk mereka yang tengah cuba melupakan seseorang..
1.    Delete nombor fon dan mesej dia, even you still remember his number right?
2.    Picture dia delete ataupun hide dari pandangan korang. – I took 1months untuk buang pic yang ada dalam purse..
3.    Kalau rasa sepi, on je FB ataupon blogging.. Please delete him from your FB list.. jangan block.. kita tak tahu kalau masa kana dating kita dah boleh terima dia sebagai kawan biasa kita kan?
4.    Cuba aktiviti baru.. kira cari hobi baru lah..
5.    Kalau nak hang out, just tanya je membe-membe rapat kita.. insya’allah mereka sudi temankan kita..
6.    Kalau ikutkan masa kita couple ni sebenarnya kita banyak lalai urusan Allah.. bila kita single ni lah kita ada masa dekatkan diri dengan Allah..mengadulah dengan DIA... 

Sekarang saya happy dengan life saya.. walau takde orang nak mesej 24jam.. takde yang nak tanya dah makan ke belum..takde yang nak ajak saya keluar bila-bila masa je…takde pon orang rindu-rinduan kat kite..takde yang nak jeles tak tentu pasal...#eehhhhh!
Kalau ditakdirkan saya bercinta lagi.. saya taknak lama-lama bercinta.. nak terus je kahwin.. kalau betul lelaki tu ikhlas, mesti dia setuju untuk berkahwin.. cinta selepas berkahwin itu lagi indah rasanya... :)



Masih menunggu bakal imam menjemput saya.. ^_^

5 ulasan:

ms teyn teyn berkata...

insyaAllah , akan ada jejaka terbaik utk anda..
aminn ..

lynn kamarul berkata...

insya Allah kan datang seorang adam yg akan membimbing adik ke mahligai perkahwinan. sama2 berdoa pada Nya

Cik Siti Hajar berkata...

ms teyn teyn : insya'allah... ameen...

Cik Siti Hajar berkata...

lynn kamarul : mudah-mudahan kak.. :)

RealNS berkata...

kiter dah 2 tahun single. act,single lg best.
nak lupakan bukan dgn cre melupakan, tp buat keje lain.yg boleh buat kiter bz :)