13.8.12

Takde kemeriahan dah raya sekarang ni...

Lebih kurang dalam 5 hari je lagi kita kana meninggalkan Ramdhan dan menyambut kedatangan Syawal.. masa zaman kanak-kanak dulu memang seronoklah kalau nak smabut raya ni kan.. kalau boleh setiap hari duk kira balik bila nak sambut raya.. tapi lama-kelamaan saya rasa kemeriahan dan keseronokkan tu berkurangan.. bagi diri saya lah..
Mungkin sebab saya takde kampung.. dari rumah saya nak ke rumah nenek hanya makan masa 10 minit je.. kemudian belah ayah saya di kL.. pagi raya di klang petang atau malam raya di kL dan esoknya di rumah semula.. nothing to do at home.. hanya tidur je..
Sebelum-sebelum ni saya kerja pagi raya.. selalunya raya ke dua baru cuti.. tapi saya tak rasa berapa ralat sangat.. sebab kalau saya tak bekerja pun kekadang saya bangun lambat pagi raya tu.. serius.. kisah benar.. masa saya sekolah dulu, subuh raya tu ibu ralit menjahit langsir atau alas meja.. jadi, lepas subuh baru tidur.. pukul 11 pagi macam tu baru bangun.. bila saya kerja, pernah sekali saya cuti raya pertama, ibu cakap baik kerja dapat duit.. bagi orang yang dah kahwin tu cuti.. jadi, saya tak berapa kisahlah kalau kena kerja pagi raya.. setakat ni laa… esok esok dah jadi isteri orang tak tahu lah pulak macam mana gayanya kan?
 Tapi tahun ni first year dapat cuti seminggu.. mula-mula tak nak amik annual leave since my ibu pun memang tak amek any leave. After that my boss asked me to clear leave.. sebab leave ada lagi 9 hari.. sikit je 9 hari tu kan? So, I managed to take 3 days for Hari Raya. This Friday I will be on leave until next Thursday. Orang lain tanya kenapa taknak amik cuti sampai jumaat terus..? sebabnya bila dah alma cuti ni, banyak kerja pending kan? So, I taknak masuk kerja hari isnin nanti kelam kelibut.. for me Monday is equal to busy day..

3 ulasan:

aswadz berkata...

dah kawen nnt berseri la blk hari raya. hehehe...

*zafirah* berkata...

kalau waktu kecik2 dulu excited gila.Hihi..sekarang dah makin hambar :(

tirahzairi berkata...

selamat hr rya awk...hehe