26.11.12

Basa-basi cerita kawinCerita pasal kahwin semuanya orang ingat seronok-seronok je..

Bila kita jumpa berbagai drama depan mata buatkan kita lebih buka mata dan minda untuk berfikir.. terutama drama berkaitan hal rumah-tangga.. perkahwinan tu tak semudah yang disangka.. bila sesuatu yang buruk atau negative berlaku depan mata, cepat-cepatlah berdoa dalam hati agar benda yang sama tak berlaku ke atas diri kita…

Sekarang  ni ramai kawin muda kan? Orang kata muda-muda ni darah tengah panas.. ego pun tengah tinggi.. jadi, pasangan kenalah pandai-pandai handle situation.. jangan nak panas je selalu, kang haru-biru rumah-tangga yang baru dibina..


Buat masa ni saya banyak lihat dengan mata kepala sendiri, drama rumah-tangga.. saya harap benda-benda yang buruk tu takkan berlaku pada rumah-tangga saya kelak..mintak jauh lah kan.. 

Lihat je apa yang berlaku, kalau boleh beri nasihat, berilah.. tapi jangan masuk campur urusan rumah-tangga orang lain yer.. nanti kang lain jadinya..

Sesudah sah lafaz ijab dan kabul seorang lelaki itu.. maka tersandar di bahunya tanggungjawab yang besar.. dan begitu juga wanita.. Dosa seorang isteri itu di tanggung sepenuhnya oleh seorang suami..

Saya tahu, takkan bahagia je sepanjang masa, mesti ada sedikit salah faham sana sini.. sebab hidup takkan perfecto.. 


ada ura-ura mengatakan yang sekarang ni ramai kawin muda sebab tengok kawan kawin muda.. :) apa pun, ambil lah dari segi positif.. jodoh mereka dah sampai..


 

1 ulasan:

Eiqa Almond berkata...

betul kalau dah seru mereka untung khawin awal, siapa kita nak menghalang kan.? :)