23.4.13

Jarang memasak



Dulu kalau boring atau stress mesti saya akan masuk ke dapur untuk memasak.. tapi untuk tahun 2013 benda tu tak berlaku lagi… kenapa? Sebabnya dulu saya masak ada tukang makan… benda yang tak sedap pun akan habis.. sekarang ni masak benda sedap pun tak habis.. mungkin sebab adik saya yang 2orang tu dah besar kot… atau sebab penat sangat sekolah.. dulu dorang sekolah rendah time nak membesarkan? Tu makan banyak kot…

sekarang ni masak sabtu atau ahad je yang boleh masak sedap-sedap.. kalau hari biasa dua tiga hari juga nak menghabiskannya..selalu mangsa untuk menghabiskan semuanya, abah lah.. 

Sekarang kalau stress atau bosan main game.. tak thrill langsung kan? What to do.. masak kang membazir..
Saya ingat lagi masa saya sekolah menengah.. asyik-asyik kena masak nasi.. padahal masa tu masak lauk setakat sardin, kari telur paling sedap pun ayam masak merah.. dulu ekonomi keluarga tak stabil sangat.. jadi lauk pun setakat ada je.. tapi Alhamdulillah masih dapat makan dari mereka yang susah tu kan..

Beras sebulan sampai almost 35kg abah kena beli.. telur ayam tu toksah cakaplah.. 2 3 papan jugaklah sebulan.. sampai nenek saya bila tidur rumah saya.. mesti cakap “korang ni tak penat ke asyik makan je?” haaa.. sampai nenek tegur mcam tu.. bayangkanlah…. 

Saya rasa tu benda normal kot bagi rumah yang ada budak tengah membesar… lagi-lagi kalau budak lelaki.. rumah saya yang perempuan semua pun dah macam apa je saya tengok.. ni pulak kalau lelaki kan?

Dulu saya buat kek coklat 1 adunan tu memnag gerenti tak cukup.. sekarang ni buat 1 adunan seminggu baru nak habis.. tu pun kalau habis.. kekadang tak habis.. tu sebab saya dah jarang update resepi.. hahaha.. pasal dah jarang masak.. kalau masak pun menu simple je.. menu biasa je.. 

rindu nak cuba resepi baru... 

2 ulasan:

Rara Nasiha berkata...

Kita pun sama. Jarang dah memasak. Tapi selalu mengemas. Memasak ni banyak lepaskan dekat mak. Sigh.

Cik Siti Hajar berkata...

kita pulak memang jarang mengemas.. hehehe.. xbape suka nak mengemas ni...,