resepi saya ambil dari blog Kak Hana.. memang dari dulu saya guna resepi ni...senang nak ingat dan roti jala lembut je walaupun dah tak panas..
RESEPI ROTI JALA
source : hanamemories@blogspot.com
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air@ susu segar@santan cair - saya guna air masak + 2 sudu besar susu tepung
- 1 biji telur
- 1 sk garam
- pewarna kuning - pewarna biru
- Blend semua bahan sebati. Pastikan tiada tepung yang berketul2 yang boleh membuatkan acuan tersumbat.
- Panaskan kuali dan lengserkan sedikit minyak.
- Cedukkan adunan dan masukkan ke dalam acuan dan tebarkan di atas kuali.
- Biarkan seminit hingga roti jala masak. Angkat dan lipat@gulung ikut suka.
saya makan roti jala dengan sambal tumis ikan bilis.. kali ni sambal tumis ikan bilis saya letakkan sos cili sedikit dan juga gula melaka..
untuk kari daging, saya rebus daging sehingga empuk. tumis bawang dan rempah kari.. kemudian masukkan daging.. bila agak garing baru masukkan santan.. memang sedap!! tapi untuk tekak saya dan family saya lah.. hehehe...
1 ulasan:
terbaek lah warna....tak terfikir dennn
Catat Ulasan