21.8.13

Isu PTPTN

sekarang ni tengah hebat isu PTPTN.. mana-mana kat fb mesti nampak status pasal PTPTN..

saya tak tahu apa-apa pasal PTPTN.. sebab saya peminjam dari MARA... dan saya bersyukur sebab meminjam dari MARA.. siapa yang follow blog saya mesti tahu saya lulusan dari kolej swasta je.. dan seperti yang semua tahu, kolej swasta ni yuran dia mahal.. sijil saya pulak lulusan dari luar negara.. so, kos yuran memang mahal.. saya tak nafikan.. tapi please eh, bukan semua pelajar kolej swasta tu anak orang berada.. pada yang tak tahu tu, meh saya bagitahu, ramai pelajar kolej swasta dari golongan pndapatan sederhana.. tapi ada juga yang dari golongan berpendapatan rendah.. saya ada jumpa.. 

di sebabkan tidak berkemampuan kami kena apply loan dari mana-mana kan? masa saya masuk kolej dulu dia tawarkan 2 pilihan, PTPTN atau MARA.. tapi tengok result saya memang layak mohon MARA.. saya pinjam RM60k tapi saya bayar RM11k.. alhamdulillah..kurang sikit beban...

bagi mereka yang nak hapuskan PTPTN tu.. fikirlah sikit kat mereka yang tak berkemampuan.. 

tapi PTPTN nak buat CRISIS tu.. memang rasanya tak patut.. yelah, keluar Uni atau Kolej umur paling minimum pun 21 tahun.. tu pon belum tentu terus dapat kerja.. dapat kerja pulak nak kena bayar rumah sewa, makan, minum lagi.. bagi mereka yang bertanggungjawab nak kena sara keluarga lagi..jadi nya, kerajaan kenalah amik inisiatif untuk membantu mengurangkan beban bukan menambahkan beban kan?

apa pun, hutang tu wajib di bayar..

4 ulasan:

LadyBird berkata...

:(.. lb pemimjam ptptn.. :(

Cik Siti Hajar berkata...

ramai peminjam PTPTN ni kan...

ellenyna berkata...

yaaa. me too. pinjam ptptn. well, kena bayar jgk no matter what. sabar je la. selebihnya, kalaupn penindasan trjadi kpd rakyat, pemimpin akan disoal di akhirat kelak. hehe.
so, selesaikan je la apa yang kita dh pinjam kn? :)

Cik Siti Hajar berkata...

betul.. :)