9.6.14

Resepi Roti Sarang Lebah Sedap

29 May -

maaf ye, cite dah basi...:p what would you do on your bithday? of course too be happy person right? bagi saya perkara menggembirakan saya adalah dengan makanan... heee~~ bagi makanan banyak2.. so, happy tu akan datang sendiri.. di sebabkan saya memang suka masak atau bakar membakar ni.. jadi saya buat sendiri..


maka.. ini lah hasilnya~~!
sebelum di bakar ni...

Roti Sarang Lebah atau nama omputih nya Bee Hives Bun

 dari dulu memang teringin nak buat roti sendiri.. tapi saya takde bread maker..
takde rezeki lagi nak membeli..
jadi, tangguhkan je niat nak buat roti..
bila baca resepi ni..
eh... macam senang je..
try lah buat sendiri..
memang senang...
dan sedap!!

taraaaa~~!!

siap dah curah kuah..
sos butterscotch..
saya memang penggermar tegar sos ni..
suka sangat sangat sangat...


jom tengok resepi..

Doh Roti
Bahan-bahannya
 
2 cawan tepung gandum
 1 paket yis mauripan.
1/4 tsp garam halus.
1/2 tsp baking powder.
1 tbsp gula halus.
1/4 cawan plain yogurt-suhu bilik.
1/4 cawan minyak jagung.
1/2 cawan air suam.
Tabur_badam dan kuaci serta bijan.

Cara-caranya
  • Satukan semua bahan-bahan kecuali air ke dalam mangkuk pengadun.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga elastik.
  • Perap sehingga kembang dua kali ganda dari saiz asal.
  • Tumbuk doh buang anginnya.Bentukkan menjadi bebola kecil dan aturkan ke dalam loyang yang sesuai.
  • Tunggu sehingga doh kembang dua kali ganda dari saiz asal.
  • Taburkan dengan badam,kuaci dan bijan.
  • Panaskan oven 180C.
  • Make sure oven dah panas bebetul baru masukkan doh.
  • 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.Bakar sehingga masak.
 NOTE:- copy dari Izah Daud
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2


BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter


Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau


seriously, memang sedap sangat-sangat.. 

try yer!!

Tiada ulasan: