18.1.16

Engagement Stories : DIY Shawl Hanis Zalikha

Masa tengah mencari idea nak pakai veil atau shawl.. saya google, terus terjatuh hati pada shawl Hanis Zalikha masa dia bertunang..


yang ni..
suka pulak cara dia buat macam ni...

jadi saya tanya pendapat kawan-kawan saya.. dorang pun kata okay.. terus tanya kat seorang kawan ni, dia memang suka buat shawl sendiri.. tanya nak beli kain anggaran bape meter.. 

saya beli kain kat Nagoya je.. jenis heavy chiffon bidang 60.. saya beli 3 meter.. lepas potong terus hantar jahit tepi.. harga kain semeter RM8 kalau tak silap.. kos jahit tepi RM2.40 je.. siap dah 1 shawl saya..


Ni version saya yer..


tak lah jadi sebiji sama..
tak tahu pun Hanis tu guna kain jenis apa..

saya ada upload pic ni dalam group Pegantin DIY kat FB..
ramai tanya macam mana saya selitkan hujung shawl tu..


nampak tak yang putih tu?
dia macam getah..
tak tahu nama nya apa..

sebenarnya tu saya amik dari handsocks.. hahaha.. masa tu saya fikir macam mana yer nak sarung atau selitkan ke jari.. kebetulan duk mengemas almari 2 hari sebelum bertunang.. nampak handsocks tu.. terus ceraikan dari handsocks dan jahit kat shawl.. jadik ler... cuma longgar sikit lah.. sebab saya tak ukur betul-betul kat jari saya..


6 ulasan:

Mrs Yatie berkata...

cantiknya shawl awak buat ;)

Cik Siti Hajar berkata...

terima kasih... :)

syarifah nurul ain berkata...

Potong die cmane ea...care pkai cmane?

Cik Siti Hajar berkata...

saya potong curve.. kiri kanan bentuk curve.. tak jadi sangat pon curve....

fiza berkata...

Teringin jugak mcm ni.. tengok pun dah mcm jatuh hatikan..😘😘

Tanpa Nama berkata...

Tq so much. Sy dah lama cari tudung tnp veil. Dapat pun. Tq tq