6.2.10

IPTS untuk orang kurang pandai ke?

dulu masa sekolah menengah..mula-mula aku masuk tingkatan satu..aku dah berangan dan berazam..aku nak belajar sampai masuk universiti..maksud aku yang kerajaan punye lah..

bila masuk tingkatan tiga..azam aku berubah..nak belajar sampai dapat peluang belajar ke luar negara..nak belajar di overseas lah bak kate orang..

masuk tingkatan empat..aku ada persepi tersendiri terhadap kolej atau universiti swasta..orang yang masuk kolej ni..orang yang tak pandai..yang tak lulus SPM..anak orang kaya..sebab tu leh masuk kolej atau universiti..memang ajak kejamlah pandangan aku tu kan..


bila tamat tingkatan 5..result SPM keluar..aku dapat tawaran pergi kolej under UITM..tapi tak nak..sombong lah konon kan..sekali dapat tawaran UPM..tapi dalam bidang pertanian..owhh..i tak rela u nak belajar dalam bidang tu..cangkul tanah pun tak larat..ni kan pulak nak bermain dengan tanah..allergik..gatal-gatal satu badan ni..

lepas tu..dapat tawaran biasiswa pelajaran daripada TM Net..tapi aku tak pergi..aku ingatkan macam penipuan lah..sekali kau..tahun lepas aku tengok berita pasal pelajar yang dapat biasiswa ni..tak payah bayar lah kan..satu sen pun..haa..terkedu tak terkata..padan muka aku..suka sangka buruk tanpa kaji dulu kan..


bila masuk kolej aku sekarang ni..automatik persepsi aku tentang kolej atau universiti swasta berubah..sebab..aku bukan anak orang berada pun..tapi dapat belajar kat kolej..aku pun bukan gagal SPM pun..bila aku dah berkenal-kenalan dengan kawan-kawan kat sini..agak tercengang lah aku..ada tu yang dpaat 6A..ada yang dapat straight A..tapi still belajar kat swasta..so, pemikiran aku berubah..


lagi satu..bila aku..tengok silibus dan mata pelajaran kawan-kawan aku yang belajar kat IPTA..sama je dengan aku..cuma corak pembelajaran je berbeza..yelah..mana nak sama..IPTA dan IPTS..still ada jurangkan..
belajar kat mana pun sama..cuma kita yang tentukan mahu berjaya atau tidak..dulu impikan belajar luar negara..dalam hati dah berniat..kalau aku dapat belajar luar negara..aku tak nak balik Malaysia selagi tak kaya..pasal tu ALLAH tak makbulkan kot?


bila dengar cerita dari kawan aku..yang kawan sekolah rendah ada yang belajar luar negara..terbit perasaan bangga..walaupun dulu sekolah di kawasan kampung..taklah kampung mana..tapi dapat jugak diaorang jejak kaki ke London,Rusia dan ada ke Mesir..ramai lah jugak yang dapat belajar ke luar negara..

cuma..aku tetap pasang impian untuk ke luar negara..kalau bukan untuk bekerja..untuk bercuti..tak kisahlah..janji aku dapat merasa jugak pengalaman berada di negara orang..

13 ulasan:

luvly mya berkata...

tak semestinya ipts tuk budak tak pandai..hehe..

ade je nak masuk certain ipts tue die amik student yang result gempak2 aje..
ahaha

ellenyna berkata...

yes its true. blaja mane2 pun same je, cuma bezanya, sejauh mana kita pandai bawa diri kita dan ilmu kita di masa depan. :)

Ery Farieha berkata...

dlu pnah gk pemikiran mcm u
yelaa budak2 lg
hehehehe

tp mgkn kdg2 bdk2 pandai takde luck kt ipta, so mskla ipts
xd bezanye pon
kdg2 bdk2 ipts lbh ok dr ipta sendri

butterfly berkata...

luvly mya : tu lah..pemikiran i ni cetek..:)

ellenyna : yup..tp u untung..dpt msuk uitm..

Ery Farieha : yup..kekdg xde rezeki nk msuk even result gempak..

dila berkata...

hehe..saya pun ad keingignan nak pegi luar negara..dapat pegang salji pun takpelah..

moga2 dapat jumpa jodoh y nak abroad..belaja sane.wah,bestnye..hehe

annadzirah berkata...

hoho.
sy pn stdy poly jek..
membe yg dulu satu skolah ramai yg masok u, maktab..
ade yg dah kat luar negara & ade yg baru nak pergi..
rase jeles amat.
padahal dulu dkat skolah, sy tergolong antara yang best jugak.
wonder kenapalah kan sy xdpt??.
maybe bukan rezeki lagi..
erm.

Eyriqazz berkata...

tak semestinya..byk ipts yang bagus..contohnya uniten,Univ Petronas dan MMU

bujang bakal senang berkata...

ape pula nasib pada institut2 kemahiran?di pndng lekeh saje.

fillah88 berkata...

boleh jek masuk IPTS,tp kena pastikan ipt tu de akredasi QMA.Klu x,hang xdpt keje la pas grade nnti.Lgi satu ipts nie agak sosial,lantak korg la nak wat mnde.Xdek org nak kaco.Kena ada iman y kuat la kiranya ney.

joegrimjow berkata...

dlu ku BMI, ipts, rasa ok je

hafizmd berkata...

salama..1st time singgah..
mane2 pun kite studi, same sajer..yg penting diri sendiri juge..

butterfly berkata...

dila : wah..siap pk nak kawen ngan orang luar..:)

annadzirah : tak de rezeki tu namanya dear..:P

Eyriqazz : yup! byk universiti swasta yang terknal..

bujang bakal senang : mmg xramai yang pandnagkan?

fillah88 : MQA tu penting sekali kalau belajar kat swasta..

joegrimjow: sesetengah ipts mmg ok..

hafizmd : yg penting memang bergantung pada diri kite sendiri..thx sudi singgah!

Faarihin berkata...

nak pi luar negara gak.. (^__^)