15.5.10

6 benda harus di elakkan bila menggunakan facebook..

sekarang ni, mana-mana kita pergi semua orang duk sibuk berFB kan? lagi-lagi cuti weekend macam hari ni..siapa yang ada internet kat rumah tu, memang melekat je lah depan pc..alah, mengata orang lain..saya pun macam tu jugak..lagi kalau duduk kat rumah [hostel] ni sorang-sorang..memang tak pandang benda lain dah.. sibuk mengonlinekan diri..


saya nak kongsikan pada sesiapa nak nak tahu..ada 6 benda yang HARUS di elakkan bila di FB..


1.  Menggunakan password yang senang..
elakkan dari menggunakan nama kamu, tarikh lahir ke..ini mudah untuk orang hack profile kamu..cuba gabungkan huruf,nombor dan dengan simbol-simbol..susahkan orang nak hack? contoh password yang susah.. si_7ih@j4r! buat password pun kena ade kreativitikan??


2.   Mengisi sepenuhnya tarikh lahir kamu..
bagi pencuri atau perompak yang pandai..ini adalah satu peluang bagi mereka..mereka boleh menggunakan info-info sebegini untuk access akaun bank kita atau pun kredit kad kita..berjaga-jaga lah! maklumlah, perompak @ pencuri zaman sekarang ni pun ada strategi masing-masing..nak kayo cepat lah katakan.. jangan pandang remeh pasal benda-benda macam ni..dah pernah berlakukan??


3.  Limitkan privacy profile kita dari umum
ini bagus untuk kita..sebab selalunya kita add atau approve orang yang kita kenal je kan? jadi, private kan semua dari orang yang takde dalam friend list kita..terutama sekali tang nombor fon kita..kat fb ada kan? pegi check tengok..


4.  Ni untuk orang yang dah berkahwin dan yang ada anak..
ada orang nasihat..jangan letak nama anak dalam caption atau tag..sebab ini akan menarik minat penculik kanak-kanak yang berjaya di luar sana..sebarang kemungkinan yang mungkin akan terjadi..who knows??



5.   Tulis di status yang anda akan pergi holiday @ tiada di rumah
Memang kegemaran perompak ni..senang nak masuk rumah anda..sebab dia tahu anda sekeluarga tiada dirumah..lagi-lagi kalau taip sekali kat status tu, berapa hari anda tiada di rumah..aisehhh!!



6.    Pantau anak-anak anda yang menggunakan FB..
budak-budak zaman sekarang ni, advance sangat kan?? cuba bayangkan, kalau diaorang taip status tu..”mak ayah xde, saya bosan sorang2”..haa….cuba fikirkan kalau orang yang memang jahat..dia akan buat apa?? renung-renungkanlah ye kawan-kawan semua..


apa-apa pun, semua ni terpulang pada individu jugak..lain orang lain lah cara pemikirannya kan? lain padang lain belalang kan?? huh! terer tak saya berperibahasa…


sumber-sumber di atas ni amik kat Yahoo..klik Yahoo untuk penjelasan lebih lanjut..




"7 Things To Stop Doing Now" Consumer Reports Magazine, 12 May 2010

11 ulasan:

Tikah berkata...

fuyoo -.-"
tapi password tuh,
klo dia hack fb kita pun dia dpt apa? hahaha xD

butterfly berkata...

tu tak tau lah die dapat apa..

benda-benda macam ni..
kekadang tak terfikir dek akal kita..
sebab kita tak pro..

hanya orang yang pro je tahu..

MrS ShaHriL berkata...

lupa lak...hajar, amik award ngan tag kat blog...

MrS ShaHriL berkata...

tbe2 terlupa password...hahah...unik sgt passwordnye...

butterfly berkata...

ala..wat lah password yg sng ko nak ingt..


ye ler..

klu rajin aku wat..

nur_nj berkata...

wahhhh... info yang bagus... arigatou gozaimasu! =)

rekrazie berkata...

mcm kenal. hehe

Yatre Hayati berkata...

alamk buat cuak jer...heee

noor afzan berkata...

uuu.agak scary la fakta2 ini..
thanks ye share ..

butterfly berkata...

nur_nj : welcome...

rekrazie : erkk?? knl ke?

Nad berkata...

nice n3! :D