20.7.10

tips untuk menghadiri interview..;p

Hari ni saya nak bagi tips untuk pergi interview…

Sebelum pergi interview…

  • Sediakan sijil amda sebelum pergi menghadiri temuduga..
  • Sijil tu kalau boleh ikut urutan.. susun dari yang latest sekali..
  • Sila pastikan anda membawa pen ye.. menyampah betul kalau kat temuduga ada orang yang nak pinjam pen kita… dah tau nak pergi interview tu.. silalah bawak pen anda sekali..
  • Resume jangan lupa ye! Walaupun anda dah email resume anda sebelum interview tu.. sila bawak hard copy resume..
  • Sila pakai baju yang formal.. untuk perempuan.. kalau anda tiada kemeja tu.. pakai baju kurung cukuplah.. kalau lelaki.. tanpa tali leher pun sudah mencukupi.. janji kemas ye.. first impression tu penting..!
  • Pastikan datang awal ye.. kalau anda lambat atau tidak dapat menghadiri temuduga pada hari yang dijanjikan.. sila telefon…inform mereka..


Semasa interview..

  • Masuk bilik interview tu.. bagi salam.. atau ucapan…
  • Tunggu dia suruh duduk baru duduk ok! Jangan nak memandai je terus duduk..
  • Then, kalau depan u all takde meja.. korang duduk sit straight… kaki tu jangan nak silang menyilang ye!!!
  • Kalau kat depan tu ade meja.. tangan leh lak letak atas meja.. tapi sekadar jari jemari. Jangan nak bersilang tangan-tangan korang tu ye!
  • Kalau korang tak fasih berbahasa English.. sila gunakan bahasa melayu ye! Kalau rojakkan bahasa ok.. tapi janganlah terlampau rojak sangat… tak sesuai kot.. kalau dengan kengkawan mungkin sesuai lah kan..?
  • Selepas tamat je interview tu.. sila katakana Terima Kasih.. walaupun anda tidak dapat kerja tersebut..;p oh ye... sila sedekah senyuman ye sepanjang interview tersebut...
anything yang u all nak tambah?? nanti i update lagi..;p

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tips bila dah dapat keja xde?

jeBateja berkata...

Alahai...den dulu interview...pertama kali dia tanya....subuh masuk pukul berapa..??....aiyaaaa.....

butterfly berkata...

anonymous: bila dah dapat kerja? i think everyone tahu kot...


jeBateja: ahakzz.. kantoi di situ ye..!

zety berkata...

cmne pulak kite nk tau samada kite dpt keje tu atau x..?