15.7.10

tutorial meletakkan gambar sebelah tajuk entry...




Kali ni nak share ilmu sikit.. ramai yang tanya macam mana saya buat gambar di tajuk entri.. actually saya pergi banyak blog yang buat tutorial ni… jadi, kredit untuk mereka yang buat tutorial ni ye.. sebab banyak sangat kot yang saya pergi jelajah.. merata-rata tempat.. so, link-link banyak yang dah hilang.. jadi untuk mengelakkan saya di katakana plagiat.. saya kredit to every blogger who write this tutorial..

Untuk buat gambar tu.. kita perlukan url gambar tersebut ye…

  1. masuk dalam dashboard à design à edit html..
  2. tak payah klik “expand wiget template”! terus cari coding [ .post h3 { ]
  3. lepas tu.. bila dah jumpa tu.. copy benda kat bawah ni.. letak betul-betul bawah [.post h3 {]..
example…

.post h3 {
background:url(URL) no-repeat left bottom;

Hopefully anda semua fahamlah ye.. teutama eira.. dia cakap dia dah buat.. tapi tak menjadi..

Ok, untuk link gambar pulak.. saya selalu pergi website ni..
www.glitter-graphics.com


kat website ni.. klik kat animated gif.. then pilihlah mana satu korang nak...

contoh ye…


Just amik coding yang saya highlight warna kuning je..

.post h3 {
background:url(http://dl7.glitter-graphics.net/pub/644/644197xychjg5cjg.gif) no-repeat left bottom;

  1. kemudian preview before save templates..

kalau nak lebih puas hati.. korang godek-godek bawah coding tadi tu..

“padding-left”
“padding-top”
                              Main-main dengan nombor disebelah dua atas ni….

Haa..godek-godek sikit.. nanti lebih puas hati..

Remember to preview first!! Before save.. kang hilang apa-apa..i tak tanggung.. ok..


sila copy coding ye..:)

6 ulasan:

nabilah_2908 berkata...

mudah juga kn..? nnti nk try buat la..thnks ya.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KERJA & BLOGGING

Mama JnJ berkata...

saya nak try juga ler..timakasih

hidayah berkata...

thanx for stopping by my blog =)

♥♫♥EiRa♥♫♥ berkata...

ok da jadi..thanks ...

♥♫♥EiRa♥♫♥ berkata...

ok da jadi..thanks ...

ishiko berkata...

dtg singgah... byk nye starz kt belog dye..