18.8.10

My Otherhalf.


sejak pakai kereta.. dah sebulan ni.. kereta tu tak pernah lagi di mandikan.. tuan dia ni agak busy bebenor ye… tunggu seminggu lagi nak raya baru nak basuh.. itu pun kalau ada semangat yang tinggi dan kerajinan… kalau tak.. hehhehe.. faham-faham je lah… ala, lagipun, raya nanti saya kerja.. tak beraya pun.. jadi kereta pun tak beraya,.
sejak pakai kereta ni.. saya banyak bertanya pada orang yang arif bab-bab kereta ni.. pengetahuan am pasal kereta ni memang saya fail.. nasib baik ada kawan yang kerja mekanik kereta.. apa-apa hal tanya je dia…
sebenarnya nak tanya korang yang guna gear auto ni kan.. selain ‘N’, ‘D’, ‘P’, ‘R’.. yang lagi 2 gear tu apa ye kegunaan nya??




y



ang dalam bulatan tu… ada yang cakap untuk naik bukit.. ada yang cakap untuk bawak laju… eden dah confusing je.. asyik terlupa je nak tanya kawan saya yang mekanik tu…




sesiapa yang tahu… silalah tolong beritahu saya..


walaupun guna kereta baru sebulan.. tapi calarnya.. Masya’allah… memang mengucap panjang.. asal balik kerja je.. tengok.. dah ada calar.. memang lah calar halus-halus.. tapi macam nak menangis tengok.. mana taknya.. duit tu.. harta saya kan.. nak membayar bukan satu perkara mudah.. saya susah payah baru dapat harta yang satu ni.. kalau orang lain.. mak ayah belikan.. bulanan pun mak ayah tanggung.. saya tak.. kena berusaha sendiri.. apa pun saya bangga.. sebab tak mengharapkan parent saya.. dan saya guna hasil titik peluh sendiri…

7 ulasan:

Hamzah Ian berkata...

wa.. dah ade kete rupenye.. aku ni bile la nak beli kete.. sob2..

asna cute berkata...

guna kereta ape hajar? =)

MAN berkata...

baca la manual (buku panduan) kereta yang ada..

Aida Effarina berkata...

if i'm not mustaken, gear '2' tu macam gear 2 kalau dlm manual transmission. gear 'L' pulak gear low, macam gear 1 kalau manual. means both gear tu gear rendah laa, guna utk naik bukit or kwsn yg curam. kalau laju, just press kat 'overdrive' ataupun ada crtain kete dia tulis 'O/D'. if sy salah tlg betulkn ek.. hehee ;D

arekymz membuyau berkata...

assalam..
tahniah dpt beli kereta ngan sendiri..
mesti sgt berharge kan?
pasal gera 2 ngan L tuh..
yg 2 tu kurang pasti la plak..
tp L tu Low..
means ntok naek bukit..
kire mcm gune gear 1 laa..

AREku berkata...

yg tu kalo x silap aku penah bace, gune utk nek bukit n turun bukit
or agak2 tgh bwk ramai org,mase mule2 nk jalan tu gune gear tu bg pikap skit..hehe ;p

jeBateja berkata...

Wakakakakakakaka...ini myvi ke..? kalau myvi...sama dengan den arrr....auto jugak....

Actualy den jarang guna 2 gear ni...yg L tu tak pernah langsung. Gear 2 tu den guna masa den berhenti dan nak kuar kat simpang bila mana memerlukan pick up. Cthnya bila kita berhenti kat simpang kereta bertali arus so maw tak maw kita kena mencelah bila mana ada ruang...so gear 2 ni den guna...

Kalau nak memotong or daki bukit den suka guna OVERDIRVE...ada button kecil kat tombol gear. Kalau myvi 1.0 tak de rasanya....

sekian terima kasih....