19.10.11

NAK TAHU RAHSIA KURUS DENGAN CEPAT???

hai...  kejap je dah hari rabu kan?? lama tak menulis di sini... masa tu ada.. tapi "rajin" sangat.. :)

saya ada mendengar ceramah motivasi last week kalau tak silap... lupa dari siapa.. dengar kat TV rasanya..

kalau hendak mengubah diri kita..sama ada dari segi tabiat ataupun perlakuan.. semangat diri haruslah kuat.. dan yang paling penting.. minda haruslah dibersihkan dari sikap negatif...

cara membersihkan minda dari perkara negatif adalah dengan berkata perkara positif sahaja pada diri kita sendiri… contohnya.. jika anda mahu mengubah diri anda dari malas kepada rajin..

bangun pagi dari tidur.. katakan..

“ saya mahu menjadi lebih rajin…”

bukan..

“saya tak mahu malas”..





berbeza pada setiap perkataan tersebut ye kawan-kawan.. jika minda dah ada perkataan “tak” maka.. jadilah perkara negatif dalam badan kita… minda kita ni saraf pertama yang meransang gerakan pada tubuh badan kita.. so, kalau selalu cakap benda positif.. benda tu dah tertanam dalam diri kita.. secara tak langsung tubuh kita akan memberikan tindak balas yang positif…




berkata memang mudah.. tetapi melakukan tidak mudah.. tapi dari benda yang simple macam ni.. kita take action.. siapa tahu, kita akan berubah sedikit demi sedikit.. who knows???



saya mahu kurus...

tapi makan banyak...

hehehhe:)

4 ulasan:

NuR 'aQiLaH berkata...

selalu dah guna tips ni. muehehe

butterfly berkata...

hehehhe.. berkesan tak??

Are-Gya berkata...

kata2 membina! semangat! huhuhu

butterfly berkata...

yup...semangat tu yg penting..^^