10.11.11

Cara make up untuk beginner.

saya selalu keluar rumah tepat jam 6.45 pagi.. sebab nak rebut parking.. and nak elakkan kesesakan lalu lintas.. selalu sampai depan ofis ni 7.30 macam tu.. awal kan?? Walhal, masuk keje pukul 9 pagi..

jadi, setiap hari pergi ofis saya akan make up dalam kereta..hehehe:D untuk kill the time ok.. kalau tak, haiiyoo.. bosan lah… orang yang lalu lalang mesti dah perasan kewujudan kereta saya dan orang di dalamnya.. sebab saya akan parking di tempat yang sama sahaja.. pernah sekali saya tak dapat parking yang selalu tu, jadi parking kat tempat lain.. balik kerja menggagau cari kereta sendiri.. masa tu dah cemas dah.. last, baru ingat park kat tempat lain.. heheheJ saya senyum sorang-sorang je bila ingat kereta kat mana..

eh..eh.. larikk topic sudah…

kat rumah saya akan pakai pelembap.. rata kan macam biasa lah.. kiranya nak bagi pelembap tu meresap dulu dalam kulit muka.. sebelum tu pakai toner dulu ye..

mula-mula pakai krim kecantikan Safi Rania. Rata kan betul-betul.. pakai nipis je.. sebab krim ni kalau pakai tebal nanti nampak muka berminyak sangat.. korang guna lah krim muka korang..

lepas tu pakai concealer stick.. Silky Girl brand.. letak kat bawah mata.. sebab mata saya ni macam mata panda..
 concealer Silky Girl


then letak BB krim dari Alaisyah.. yang ni pun letak sikit-sikit je.. kang tebal-tebal dah macam tepung gomak..
dah dua bulan beli.. masih ada lagi..:)


 
BB krim ni untuk menutup cela-cela di wajah.. bekas-bekas jerawat tu.. bolehlah tutup guna ni.. beside that BB krim ni ada pelindung sinar UV.. so, baguslah untuk kulit kita..


 
untuk bedak pulak.. saya guna Magic BB Powder Foundation.. yang ni best.. nampak muka kita smooth je.. mula-mula saya pakai guna span dia… pakai nipis pun dah nampak muka kita berseri-seri..beli yang natural punya..

dah 3bulan guna baru habis..



after that baru pakai eye shadow.. then, blusher…

saya tak suka guna lipstick.. prefer lip gloss..:) untuk finishing, saya guna BB Powder foundation tu.. tapi guna brush.. laying-layangkan je kat wajah..
 ni pakai bedak je.. tak pakai krim apa pon..
see bawah mata i tu..
sedih!





nampak tak perbezaan nya??

bawah mata tu takde hitam-hitam...
:)




next entry kita cite macam mana nak pakai eye shadow pulak ye..



 peringatan : saya tak edit ye pic-pic ni nak nampak smooth ke apa ke..

15 ulasan:

Cik tikah berkata...

comel je. hehe..

butterfly berkata...

hehehe.. thx..:)

Yatt S. berkata...

tak reti pun mekap-mekap ni. pakai foundation, bedak, eyeliner dan lipbalm sahaja. wahahaha sedih T_T

butterfly berkata...

ni pon sy men try je...:)

me | is | aku berkata...

wahhh bestnye tau make-up. kite nk pkai eye-liner pun senget benget :)

iey_chi berkata...

WAA ~~BB CREAM ALAISYAH DGN BEDAK SILKYGIRL 2 SMA MCM KTA PKAI ~~
BLING3 HEHE :))))

farmys berkata...

cantik..

butterfly berkata...

me | is | aku : sy pon sama,, tp blaja pelan2..

butterfly berkata...

iey_chi : produk tu best bg sy.. sesuai ngan muka ni..

fiQ'Ra berkata...

wahhh... baru tahu... thanks sbb share ;)

iey_chi berkata...

sma la :)) <3
rsa ssuai ja ~~and rsa cmfort with them ~~

butterfly berkata...

farmys : thanks..

butterfly berkata...

fiQ'Ra : sharing is caring kan...

butterfly berkata...

iey_chi : lg 1.. harga dia tak amahl..:>

cik nur berkata...

wahh nampak smooth ja kulit muka nur nak try bb cream alisya tuh mcm best jer :)