31.10.13

Kisah Diet #2 - Lemon untuk Detox



2 minggu lepas, saya mula detox badan. Sebelum nak diet kena cuci sikit lah usus kita kan. Saya banyak baca info, lemon bagus untuk detox kan badan kita. Jadi, saya pergi beli lemon. Untuk permulaan, 1 biji lemon tu tahan 2 hari lah. Lemon mahal hoit! Saya beli kat Tesco sebiji RM1.19. saya beli 3 biji untuk permulaan. Nak tengok macam mana kan. 


sumber google



Hari pertama minum takde apa pun. Sampai lah hari kelima. Hari kelima, baru saya masuk toilet membuang toksid. Perut tak rasa memulas ke apa. Sekarang saya dah amalkan setiap hari. 2liter air bersamaan sebiji lemon. Kekadang saya tambah lagi seliter. 

Kebaikan Lemon: - sumber lifehack.org


11 Benefits of Lemon Water

1. Gives your immune system a boost.

Vitamin C is like our immune system’s jumper cables, and lemon juice is full of it. The level of vitamin C in your system is one of the first things to plummet when you’re stressed, which is why experts recommended popping extra vitamin C during especially stressful days.

2. Excellent source of potassium.

As already mentioned, lemons are high in potassium, which is good for heart health, as well as brain and nerve function.

3. Aids digestion.

Lemon juice not only encourages healthy digestion by loosening toxins in your digestive tract, it helps to relieve symptoms of indigestion such as heartburn, burping, and bloating.

4. Cleanses your system.

It helps flush out the toxins in your body by enhancing enzyme function, stimulating your liver.

5. Freshens your breath.

It also helps relieve toothaches and gingivitis (say wha?). Because the citric acid can erode tooth enamel, either hold off on brushing your teeth after drinking lemon water or brush your teeth before drinking it.

6. Keeps your skin blemish-free.

The antioxidants in lemon juice help to not only decrease blemishes, but wrinkles too! It can also be applied to scars and age spots to reduce their appearance, and because it’s detoxifying your blood, it will maintain your skin’s radiance.

7. Helps you lose weight.

Lemons contain pectin fiber, which assists in fighting hunger cravings.

8. Reduces inflammation.

If you drink lemon water on a regular basis, it will decrease the acidity in your body, which is where disease states occur. It removes uric acid in your joints, which is one of the main causes of inflammation.

9. Gives you an energy boost.

Lemon juice provides your body with energy when it enters your digestive tract, and it also helps reduce anxiety and depression. (Even the scent of lemons has a calming effect on your nervous system!)

10. Helps to cut out caffeine.

I didn’t believe this until I tried it, but replacing my morning coffee with a cup of hot lemon water has really done wonders! I feel refreshed, and no longer have to deal with that pesky afternoon crash. Plus, my nerves are thankful.

11. Helps fight viral infections.

Warm lemon water is the most effective way to diminish viral infections and their subsequent sore throats. Plus, with the lemon juice also boosting your immune system, you’ll simultaneously fight off the infection completely.



Cara saya, masa minggu pertama tu, setengah biji lemon saya perah jusnya. Air segelas je. Sebab nak bagi pekat kan. Lepas seminggu, baru saya hiris2 lemon masukkan dalam botol air. Memang akan rasa pahit sikit. Tapi nak kurus kan? Pahit pun hadap kan je lah..
Kalau rajin boleh buat Resepi Master Cleanse Detox.

Tapi saya tak larat lah. Kalau buat detox ni, 3 days in row tak boleh makan apa2. Kena minum air tu je. Jadi saya buatlah cara macam ni.

Sepanjang tempoh detox ni, saya kurangkan makan nasi. 2 hari sekali makan nasi tapi kuantiti dalam 5 suap je. Selebihnya saya banyak makan lauk pauk. Seeloknya kurangkan makan daging. Tapi lepas raya korban ni. Kat rumah tu memang berlambak daging. Tapi saya masih kawal kuantiti daging tu. Minuman bergula pun saya elakkan. Minum air kosong je.  Ada lah jugak terbabas sekali dua.

Memang orang kata minum banyak akan banyak ke toilet. Normal lah tu kan? Takkan kita nak simpan pulak berliter-liter air dalam badan. Next entry saya akan share macam mana nak buang air berlebihan dalam badan.

4 ulasan:

dhiera berkata...

sebab saya belajar pemakanan, saya nak cakap cara ni tak betul.
kita kena amek carb untuk glucose sbb hanya glucose je boleh jadi tenaga untuk otak. utk pergerakan badan ada tenaga menggantikan glucose dr protein n lemak. tapi kesian otak tak cukup tenaga nak berfikir.

juts my 2cent

BABYBOO berkata...

huyooo nk beli lemon! tapi alma???hukhuk dia susu badan arghhhh nk kurus :p nk detox bdn..

Cik Siti Hajar berkata...

Dhiera : thanks fpr your advice..
kita tak amik carbs dari nasi.. tp dr benda lain..:)

lagipun masa minum lemon tu.. kita makan je sume benda lah.. hehehe:)

Thanks tau!

Cik Siti Hajar berkata...

Marina : sabar2.. hehehe... kejar2 ngan alma.. nnt kurus..