24.6.16

Resepi Puding Jagung Kastard



ni memang antara dessert favourite saya.. lagi-lagi bila baru tutup api.. suka time lembik-lembik macam tu.. tapi ni buat time bulan puasa.. celah mana pulak nak makan yang lembik-lembik tu? hahaha.. jom tengok resepi simple ni. mudah sangat tau nak buat puding jagung kastard ni...

bahan-bahan:
1 tin jagung jenis krim
1 tin gula
¾ tin tepung kastard
2 tin susu full cream
2 ½ tin air
1 sudu makan butter / planta

cara-cara:

Campurkan semua kecuali butter / planta. Kacau rata baru pasang api. Takut nanti tepung kastard tu berketul-ketul. Kacau sehingga likat dengan api yang sederhana. Bila dah berbuih-buih dengan banyak nya masuk kan butter/planta. Ni untuk bagi pudding kita Nampak berkilat dan cantic.. hekhekhek:p kacau rata baru tutup api tau. Kalau tak tunggu buih-buih banyak, memang tak jadi nanti.

Saya ukur guna tin jagung tu. Korang boleh tukar ukuran guna cawan ke. Pastikan cawan yang sama lah untuk semua ukuran tu. Senangkan resepi pudding jagung ni?



Tiada ulasan: