ni memang antara dessert favourite saya.. lagi-lagi bila baru tutup api.. suka time lembik-lembik macam tu.. tapi ni buat time bulan puasa.. celah mana pulak nak makan yang lembik-lembik tu? hahaha.. jom tengok resepi simple ni. mudah sangat tau nak buat puding jagung kastard ni...
bahan-bahan:
1 tin
jagung jenis krim
1 tin
gula
¾ tin
tepung kastard
2 tin
susu full cream
2 ½ tin
air
1 sudu
makan butter / planta
cara-cara:
Campurkan
semua kecuali butter / planta. Kacau rata baru pasang api. Takut nanti tepung
kastard tu berketul-ketul. Kacau sehingga likat dengan api yang sederhana. Bila
dah berbuih-buih dengan banyak nya masuk kan butter/planta. Ni untuk bagi pudding
kita Nampak berkilat dan cantic.. hekhekhek:p kacau rata baru tutup api tau. Kalau
tak tunggu buih-buih banyak, memang tak jadi nanti.
Saya ukur
guna tin jagung tu. Korang boleh tukar ukuran guna cawan ke. Pastikan cawan
yang sama lah untuk semua ukuran tu. Senangkan resepi pudding jagung ni?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan