Last
week buat sambal daging makan dengan nasi daging…
Sepatutnya
nasi daging tu makan dengan air asam.. saya kan suka menderhaka resepi..
wakakaka… mula nak buat kari daging.. tapi selalu dah makan kari daging.. maka
buatlah sambal daging…
Sambal daging
ni saya masak banyak.. bertahan sampai hari selasa tau.. lagi lama simpan lagi
sedap pulak.. hehehe.. jom tengok resepi sambal daging ni…
Resepi
Sambal Daging
Bahan-bahan:
1 ½ kilo
daging **rebus : - saya beli daging biasa bukan daging batang pinang. Saya rebus
kejap je daging. Sebab nanti bila masak saya rebus lagi.
3 biji
bawang merah besar
5 biji
bawang merah kecik
1 biji
bawang holland
1 labu
bawang putih
2 senduk
cili blender
1 sudu
belacan
Sedikit air
asam jawa
Cara-cara
:
Blender semua
bawang dengan sedikit air rebusan daging. Sikit je air nya. Sebab bawang akan
keluarkan air dia sendiri.
Tumis
bawang hingga naik bau. Masukkan cili blender. Masak cili hingga garing. Kemudian
masukkan daging (toskan air rebuskan) dan belacan. Masak dengan api kecik je. Goreng
dalam 10 minit macam tu. Baru masukkan air asam jawa. Kalau nak ada berkuah
masukkan air rebusan daging. Saya masukkan dalam 2 senduk. Masak dengan api sederhana
sehingga lah dapat kepekatan yang kita nak. Masukkan gula, garam dan serbuka
perasa. Siap!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan