jadilah hasilnya begini... makan panas-panas memang sedap!
Resepi Ikan Siakap Stim versi simple.
1
ekor siakap
Sedikit serbuk lada sulah
5btg cili padi
10ulas bwg putih – tumbuk lumat
2biji bwg besar – 1 biji tumbuk lumat, 1 biji mayang
3btg serai – racik halus
Sedikit halia – tumbuk lumat
Asam keping
2biji limau nipis – Jus sahaja
5biji limau kasturi – Jus sahaja
Sedikit serbuk lada sulah
5btg cili padi
10ulas bwg putih – tumbuk lumat
2biji bwg besar – 1 biji tumbuk lumat, 1 biji mayang
3btg serai – racik halus
Sedikit halia – tumbuk lumat
Asam keping
2biji limau nipis – Jus sahaja
5biji limau kasturi – Jus sahaja
1. Ikan siakap lumur dengan
garam dan bahan yang ditumbuk lumat. Perap dalam sejam.
2. Didih kan air dalam kuali
besar. Air tu terpulang banyak mana, kalau nak kuah lebih, lebihkan air.
3. Bila air dah mendidih,
kecilkan api, masukkan serai, asam keping. Asam keping tu masukkan sekeping je,
hanya untuk buangkan hanyir ikan.
4. Bila air mendidih, kecikkan
api..masukkan serai..serai tu racik halus.. Masukkan asam keping..1 keping je.
5. Kemudian masukkan ikan dan
sedikit lada sulah.
6. Bila ikan dah nak masak, masukkan cili api dan
sebiji bawang yg di racik halus.
7. Bila nak tutup api masukkan
perahan air limau kasturi dan nipis.. Jgn msukkan biji limau nanti pahit.. Rasa
garam. Siap!
8. Tabur kan daun sup, wangi je
bau die!
Ni version
guna apa yang ada je.. kalau ada tomato dan daun limau purut, pon boleh letak.
Nama stim tapi tak stim pon.. hahahha.. version orang malas memang gini.. janji dapat rasa yang best kan..
bulan lepas boss saya pergi US sampai awal bulan hari tu.. bila dia masuk ofis.. dia bagi hadiah dari ni..
senyum je saya sampai ke telinga...
nak beli sendiri memang tak mampu...
thanks boss!
luv u..
2 ulasan:
jalan2 sni. sedapnyeee ikan siakap masak stim. lapo pulak ase hehe :)
wah beknye boss ;)
Catat Ulasan